Državni prvak Viliam Prodan vodi nas kroz najslavniju rally utrku na svijetu – WRC Monte Carlo

Državni prvak Viliam Prodan vodi nas kroz najslavniju rally utrku na svijetu – WRC Monte Carlo

Monte Carlo – kao što samo ime kaže, najslavniji je rally na svijetu na kojem je čast svakog vozača da nastupi. Ovaj neslužbeno najstariji rally na svijetu, a službeno onaj rally koji tradicionalno otvara WRC sezonu, Monte Carlo je rally čije je središte i baza u maloj kneževini Monaco, odnosno na njezinoj rivi u samo more u centru europskog luksuza, dok se sama natjecanja se odvijaju 200 i više kilometara sjeverno – u francuskim alpama.

Naš vrhunski rally vozač Viliam Prodan ne propušta pratiti sva događanja oko ove utrke, pa je tako svoju najavu i prognozu podijelio s nama.

Najveća posebnost Monte Carla su vremenski uvjeti gdje u jednom krugu brzinaca možeš imati suhe, mokre i ledene uvjete, a na kako ga vozači popularno zovu – Monteu – nikad ne znaš što te čeka te je za pobjedu bitna i velika doza sreće uz sve ostale sportske faktore.

Rally Monte Carlo neslužbeno počinje 7 dana prije njegovog cilja kad ekipe dolaze na službenii prijem natjecanja u središtu Monaka gdje preuzimaju materijale i knjige za upoznavanje staza, a nakon toga slijedi trodnevno popisivanje i pregled brzinskih ispita. Taj dio posla je posadama nezanimljiv, ali je jedan od najvažnijih faktora za dobar nastup. U četvrtak u večernjim satima posade svečano startaju ispred legendarnog Casina de Monte Carlo nakon čega idu na svoja prva dva večernja brzinska ispita koja publika s nestrpljenjem očekuje. U petak su na rasporedu 6 brzinskih ispita, u subotu ih očekuje novih 6 brzinaca, dok su u nedjelju na rasporedu 4 brzinska ispita i svečani cilj na rivi u Monte Carlu.

Po najavama i vremenskoj prognozi, čeka nas još jedan nepredvidivi WRC Monte Carlo budući da su pojedini brzinci čisti (bez snijega i leda), a pojedini su djelom pod snježnim pokrivačem, tako da će velik faktor ima pametan izbor guma. Pred nama su još tri spektakularna sportska dana u Monte Carlu i francuskim alpama.

Favorita uvijek ima, ali dodaje Prodan, u Monteu kao da ih i nema. Na njemu pobjeđuje najsnalažljiviji, najmirniji i onaj s najviše sportske sreće…Prošle godine je Ogier vodio do dva brzinca prije kraja kad mu se na jednom mjestu probušila guma te je tako prepustio pobjedu svom imenjaku i sunarodnjaku Sebastienu Loebu. Svakako treba izdvojit Sebastiena Ogiera koji ima najviše pobjeda na Monteu uz Loeba koji ove sezone ne nastupa, zatim svjetskog prvaka Kalle Rovanperu te uvijek pobjede “gladne” Thierry Neuvillea, Ott Tanaka i Elfyn Evansa. Ovi dečki su pretendenti na pobjedu na Monteu i gotovo sam siguran da će netko od njih prvi proći ciljnom rampom u nedjelju.

FOTO: Izvor – Viliam Prodan arhiva

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori