fbpx

Dubravka Lubina: ‘Sretne koordinate’ nastale su kao spoj struke i ljubavi prema kartografiji i putovanjima

Dubravka Lubina: ‘Sretne koordinate’ nastale su kao spoj struke i ljubavi prema kartografiji i putovanjima

Dubravka Lubina dugi je niz godina radila u kartografiji, geodeziji i geoinformatici, a prošle je godine odlučila zakoračiti u poduzetničke vode i osnovati vlastitu tvrtku. Tvrtka se primarno bavi prostornim podacima, njihovom obradom, analizom i kartografijom. No, ni to nije sve. Svoju struku je spojila sa svojom strašću i nastave su Sretne koordinate, koje predstavljamo u nastavku.

Nakon radnog iskustva u kartografiji, geodeziji i geoinformatici, u drugim tvrtkama i javnom sektoru, odlučili ste otvoriti vlastitu tvrtku, ukratko zvuči uvod u Vašu poduzetničku priču, no mi bismo voljeli znati za detalje. Kako ste se uopće odlučili na studij geodezije i geoinformatike? Čega moraju biti svjesni budući studenti tih smjerova i što je najbitnija stvar koju ste otkrili o sebi na fakultetu?

Na taj studij, tada samo geodezije, odlučila sam se zaista slučajno. Iako je moj prvi izbor bio arhitektura, završila sam na geodeziji, unatoč tome što o njoj nisam znala gotovo ništa, tek ono malo što sam pohvatala iz priča bake koja je bila profesorica matematike u Geodetskoj školi u Osijeku. No, već prvih tjedana studiranja svidjela mi se kombinacija tehničkih predmeta, prakitčnih vježbi, a posebno druženja na terenskim zadatcima. Sada znam da sam tada dobro odlučila.

 Danas studij obuhvaća i geodeziju i geoinformatiku i studenti trebaju biti svjesni da je velika mogućnost i budućnost prostornih podataka, ali jednako tako i velika odgovornost svih onih koji sudjeluju u njihovom upravljanju.

Što biste voljeli da ste znali dok ste studirali?

Voljela bih da sam više iskoristila mogućnosti studentskog života kroz razne edukacije. Mislim da danas studenti imaju još više mogućnosti kroz razmjene studenata i slično.

Koje su Vam vještine bile potrebne za dobiti prvi posao, a da ih niste mogli steći u formalnom obrazovanju?

Prvi posao dobila sam prije završetka studija i to zahvaljujući jednoj završenoj edukaciji na Učilištu Algebra.

Koji je najveći nedostatak, a koja najveća prednost našeg obrazovnog sustava?

Čini mi se da je nedostatak stvarne prakse veliki minus našeg obrazovnog sustava. Nedostaje vrijeme da se primijeni sve naučeno kroz realne projekte koji bi jednako uključili i samostalan i timski rad.

Također mislim da je potrebno dozvoliti učenicima i studentima kritičko promišljanje i promatranje ‘van šablona’.

Jeste li dugo kovali ideju o otvaranju vlastite tvrtke ili je ta odluka bila impulzivna? Čime se Vaša tvrtka bavi?

Iako mi se činilo da sam dugo o tome razmišljala, kada otvorite tvrtku i snađu vas odjednom svi poslovi – od nabave, raznih izračuna, pregovaranja do realizacije projekta, imate osjećaj da ste to napravili prilično impulzivno.

Tvrtka se primarno bavi prostornim podatcima, njihovom obradom i analizom kroz različite geoinformacijske sustave i, meni možda najdražom, kartografijom. Kroz prijašnje radno iskustvo radila sam i na projektima vezanim za izradu vojnih i topografskih karata, no kako sam često u ulozi turista, posebno me veseli i izrada turističkih karata.

Što biste voljeli da ste znali kada ste kročili u poduzetničke priče?

Knjigovodstvo. Mislim da nikad neću pohvatati neke pojmove i nadam se da ne stvaram glavobolju knjigovotkinjama.

Možete li nam predstaviti Sretne koordinate?

Sretne koordinate nastale su početkom godine kao spoj struke i ljubavi prema kartografiji i putovanjima, a s motom Ispričajte priču kartom i spremite svoje 𝗦𝗥𝗘𝗧𝗡𝗘 𝗞𝗢𝗢𝗥𝗗𝗜𝗡𝗔𝗧𝗘 u trajno sjećanje  Sretne koordinate rade se kao personalizirane karte gradova s oznakama sretnih lokacija koje su najčešće vezane za upoznavanje, vjenčanje ili rođenje djeteta.

Svaka karta, nova je priča, a posebno me vesele povratni pozitivni komentari.

Kako izgleda Vaš običan radni dan?

Često se trudim da mi obični radni dan započne u 8 i završi u 16. No, vjerujem da je kod većine koja ima neki svoj posao, to rijetko praksa. Nekad dan započne u 6 ujutro jer iz kreveta provjeravate i odgovarate na mailove, a nekad me zavede ta sloboda radnog vremena pa jutro provedem u pokretu, a poslijepodne uz računalo.

Biste li voljeli proširiti ponudu Sretnih koordinata ili surađivati s nekim? Je li to možda neki geodet, dizajner, grafičar ili pak netko sasvim drugačiji?

Puno je ideja na stolu i neke suradnje jesu u planu, ali su ponekad financije prepreka za realizaciju.

Za suradnju mi se čini još važnije od struke da, na neki način ‘kliknete’ i poznajete osobu pa zajedno razrađujete ideju.

Primjerice, studentske dane sam provela na istim koordinatama s cimericom Vlatkom s kojom stalno razvijam neke ideje, a kad se zasad jedna i realizirala, to vam je onda dupla sreća. Četverodupla čak, ako ćemo množiti. Za nas dvije i za moju tvrtku Plan 360 i njen Artkom. Vlatka je osmislila i vodila radionicu za djecu pod nazivom “Purgerići” kojoj je cilj djecu, na njihovoj dobi prihvatljiv način, upoznati sa Zagrebom, a kako prezentacija prostora uvijek može biti i zanimljiva i edukativna, tako su i dječje karte, u obliku bojanke, tamo našle svoje mjesto. Oduševljenje klinaca dalo nam je vjetar u leđa da razvijamo novi projekt , no nadam se da će on biti tema za neku novu priču.

Nekoliko brzopoteznih

Najsretnija koordinata za Vas (omiljena lokacija): Iako je rodna kuća posebna lokacija za svakoga, moje sretne koordinate, koje nemaju takvu senitmentalnu vrijednost vezanu za djetinjstvo, su  44°06’56″N 15°13’48″E

Omiljena zagrebačka lokacija dok ste bili studentica: Sava, 7. Paviljon

Posljednje putovanje na kojem ste bili: Kuba

Zemlja koja je na vrhu Vaše bucket liste: Izmijenjuju se Grenland  i Aljaska

Posljednja lokacija koju ste pretraživali na Googleu: Martinique

FOTO: Jelena Rašić

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 30.000 zaljubljenika u grad.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori