Đurđica Barlović: Neprežaljena diva jedinstvenog glasa i karizme

Đurđica Barlović: Neprežaljena diva jedinstvenog glasa i karizme

This is a man’s world, this is a man’s world…but it wouldn’t be nothing, nothing without a woman…

Etta James: It’s A Man’s, Man’s, Man’s World

O ženama koje su pomicale svoje granice, o ženama koje su obilježile hrvatsku povijest, kulturu, umjetnost, književnost, sport, znanost i tehnologiju, saznajte i naučite koji je Ženski trag u povijesti.

Dana 26. kolovoza 1992. godine napustila nas glazbena diva, karizmatična pjevačica Đurđica Barlović. Napustila nas je prerano, u dobi od 42. godine preminula je od posljedica srčanog udara. U novom Ženskom tragu u povijesti prisjećamo se njenog glazbenog puta obogaćenog divnim pjesmama i njezinim jedinstvenim vokalom.

Od grada pod Marjanom do grada pod Sljemenom

U travnju 1950. godine u Splitu rodila se junakinja naše priče, djevojačkog prezimena Miličević. Već kao malena djevojčica pokazivala je interes za glazbu, a prvi pjevački nastup imala je sa samo 13 godina na natjecanju Djeca pjevaju hitove. Redovito je nastupala u programima Tribine mladih uz VIS Batali iz Splita.

O Đurđici pogledajte od 2:24 min.

U rodnom Splitu pohađala je Srednju građevinsku školu, ali njeno vrijeme sve više je okupirala glazba. U tim glazbenim počecima imala je podršku skladatelja i dirigenta Đeke Srbljenovića.  Profesionalnu karijeru započela je nakon srednje škole, kao solistica VIS-a Batalija. Nakon solidne karijere u Splitu, odlazi u Zagreb, gdje neko vrijeme nastupa kao solistica. Rodnom Splitu uvijek se rado vraćala.

U svibnju 1974. godine nastupila je u beogradskoj zabavnoj emisiji Obraz uz obraz, Milene Dravić i Dragana Nikolića, gdje je pjesmom Kad si bio samo moj oduševila gledatelje.

Vrata popularnosti otvaraju joj Novi fosili

Godine 1976. u grupu Novi fosili dolazi glazbenik, skladatelj i umjetnik Rajko Dujmić, a nedugo zatim i pjevačica Đurđica Barlović. Njihovim dolaskom Novi fosili postali su jedna od najpoznatijih i najpopularnijih pop grupa na prostoru tadašnje Jugoslavije. Taj put otvoren mi je nakon nastupa na Splitskom festivalu zabavne glazbe 1977. godine s pjesmom Diridonda, legendarnog Zdenka Runjića.

Godinu dana nakon toga, 1978. godine, izdaju popularni album Da te ne volim, na kojem se našao istoimeni hit, ali i brojni drugi, primjerice Neka vali gingolaju svoje barke, Sanjaj me, Nikog nema da mu kažem, Kaži mi, mama.

Dvije godine kasnije izdaju album Nedovršene priče s omiljenim hitovima brojnih generacija, Najdraže moje, Šuti moj dječače plavi, Zbogom.

Godine 1981. izdaju treći album, Budi uvijek blizu, na kojem su se našle kultne pjesme, Saša, Plava košulja, Hoću li znati, Tonka, Ključ ispod otirača. Iste godine objavili su i kompilaciju hitova, Hitovi sa singl ploča, među kojima se ističu skladbe Sklopi oči, Tajna, Čuješ li me, jel ti drago, Reci mi tiho, tiho, Ne budi me mati.

Posljednji Đurđicin album koji je obavila s Novim fosilima, Za djecu i odrasle, objavljen 1982. godine. Na njemu se nalaze šaljive i zanimljive pjesme, primjerice Djeca smo, Majčine oči, Samo mi se javi, Sanja, koje su namijenjene, kako im i samo ime kaže, za odrasle i djecu.

Iste godine Đurđica napušta Nove fosile, a na njeno mjesto 1983. godine dolazi Sanja Doležal. Đurđica se odlučila posvetiti svojoj obitelji, odnosno ubrzani ritam pop zvijezde zamijeniti mirnijim obiteljskim životom. Ali, glazbu nije napuštala.

U solo vodama

Godine 1984. Đurđica objavljuje svoj prvi samostalni album Đurđica i time započinje njena samostalna karijera. U solo karijeri objavila je još albume Za tebe ću, Ti si to moje nešto i Da odmorim dušu. Surađivala je s Tončijem Huljićem, Zdenkom Runjićem, Zoranom Jašekom i Rajkom Dujmićem, koji joj je skladao pjesmu Sestro, sestrice.

Prerani odlazak

Đurđica je radila na svom novom albumu, koji je trebao izaći 1992. godine. Nažalost, iste godine na ljetovanju s obitelji doživjela je srčani udar koji nije preživjela.

Godine 1993. izašao je album Nedovršena priča koji je obuhvatio njene najpoznatije pjesme iz vremena s Novim fosilima i solističke karijere. Godine 2009. izlazi dupli album Zlatna kolekcija s njenih 46 najboljih pjesama iz razdoblja Novih fosila i solo karijere.

Đurđicin trag u povijesti

Đurđicinu karijeru krasila su 34 festivalska nastupa, šest albuma koje je snimila s Novim fosilima i pet albuma iz vremena samostalne karijere.

Haljine za nastupe uglavnom je osmišljavala i šivala sama.

Izjavila je da bi bila arhitektica da nije postala glazbenica.

Na albumu Budi uvijek blizu okitila se i titulom dirigentice.

Napustila nas je prerano, ali iza sebe je ostavila bogatu karijeru ispunjenu hitovima koje i danas rado pjevušimo.

Izvori

D.D., “IN MEMORIAM “Na današnji dan rođena je splitska pjevačica Đurđica Barlović”, dalmacijadanas.hr, 23.04.2018., pristup 26.08.2021.

Tatjana Pecak, “Prije 28 godina, kad je otišla Đurđica Barlović, u domu Rajka Dujmića stali su svi satovi”, mirovina.hr, 26.08.2021. , pristup 26.08.2021.

TV kalendar, 22.04.2016., pristup 26.08.2021.

Naslovna foto: PrtSc Youtube

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori