fbpx

Đuro Jelačić održao govor u Hrvatskom saboru (1861.)

Đuro Jelačić održao govor u Hrvatskom saboru (1861.)

Đuro Jelačić bio je mlađi brat bana Josipa Jelačića koji je u to vrijeme već bio pokojan. Upravo kao i Josip, Đuro je također imao uspješnu vojničku karijeru i unaprijeđivan je u činove generala, a napokon i podmaršala (Feldmarschall-Leutnant). Borio se u talijanskim ratovima 1848. do 1849. i 1854. do 1855., a sudjelovao je i u malopoznatoj kaznenoj ekspediciji u Siriju (protiv Osmanskog Carstva) pod nadvojvodom Fridrikom 1839. i 1840. godine. Posebno se istaknuo u jurišu na Bresciju, bitki kod Novare i opsadi Venecije, za što je i odlikovan Vojničkim križem za zasluge s ratnim uresom.

Nakon smrti Josipa Jelačića novim je hrvatskim banom postao Josip Šokčević. On je imenovao Đuru Jelačića potkapetanom Kraljevstva. Imenovanje te osobe bilo je bansko pravo, jer je ban ujedno bio kapetan Kraljevstva (u tom smislu riječ kapetan nije čin nego označava vrhovnog zapovjednika vojske).

Đuro Jelačić održao je nastupni govor u naglašeno domoljubnom tonu. U tom je govoru optužio apsolutizam i germanizaciju kao najveće zlo za Hrvatsku. Zbog toga je ubrzo umirovljen. Dakle, taj je govor doveo do kraja njegove vojne karijere. Grof Đuro poživio je još čak 40 godina. Posjedovao je dvorac Novi dvori pokraj Zaprešića, koji je naslijedio od brata Josipa. Pokopan je, kao i brat, u grobnici obitelji Jelačić pokraj tog dvorca.

Izvor:

  • Povijest.hr

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 20.000 zaljubljenika u grad.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *