Dvadeset godina, milijuni pregleda i prepuna zagrebačka Arena: To može samo grupa Dalmatino

Dvadeset godina, milijuni pregleda i prepuna zagrebačka Arena: To može samo grupa Dalmatino

Koncertima ispunjenu 2022. godinu grupa Dalmatino zaključila je spektakularnim nastupom u Areni Zagreb, 21. prosinca. Jedinstven glazbeni događaj pod imenom “Božić bijeli” u organizaciji agencije Lion Events bio je šećer na kraju ove nezaboravne i čarobne godine koju Dalmatino imaju iza sebe i zasigurno će ostati u sjećanju kao jedan od najposebnijih blagdanskih koncerata svih vremena.

Netom prije koncerta, razgovarali smo s Ivom Jagnjićem i Zdravkom Sunarom, koji su samo nekoliko dana prije ovog jedinstvenog događaja pjevali i na dočeku Vatrenih, pred više od 80.000 ljudi.

“Koliko? 80.000?”, s nevjericom je na naše uvodno pitanje uskliknuo Ivo.

“Tek sam sad uzbuđen kad čujem koliko je ljudi bilo”, dodaje Ivo, na što mu Zdravko odgovara: “Ja mislim da je bilo i više. Poslali su mi snimku iz neke tamo Jurišićeve u kojoj su treštale ‘Dvi sestre blizanke’. Nisu mogli vidjeti Trg, kamoli binu”, govori Sunara.

No, koncertna godina za ovaj dvojac ne završava koncertom u Zagrebu, već ih do kraja godine čeka Ljubuški, a za sami doček 2023. i Vodice. Zanimalo nas je, kada će Ivo ponovno u Vinišće, u kojem smo ga posljednji put imali priliku vidjeti ovo ljeto.

“Meni je mater Viniška. Ja kad idem pisati pisme, onda idem u Vinišće, onda se povučem doli. Imamo doli kuću u koju nitko ne dolazi praktički. Mater mi je stara, žena radi, ja sam stalno na putu, dica su narasla, ali kad radim kreativno, povučem se doli. Zimi mi je najdraže, nema suvišnih zvukova, nema nervoze. Tu je ostalo moje djetinjstvo. Moj otac, koji je iz sinjskog kraja je jako volio Vinišće, volim oba svoja ishodišta, da se tako nespretno izrazim. Kad radim kreativno, onda se doli preselim, ali moram biti sam”, govori Ivo.

Poznata uzrečica kaže: “Koliko si sam, toliko si jak”, no zanimalo nas je što o tome misle Ivo i Zdravko.

“Ne znam. Ja mislim da smo mi najjači kad smo zajedno, evo naši nogometaši. Oni sami ne bi ništa postigli. Narod je jak, volja je jaka, želja je jaka. Čovjek sam može nešto malo funkcionirati, ali tek u skupini mi dobivamo snagu”, govori Zdravko, kojeg Ivo u tom trenutku prekida te dodaje: “Mogu li se ja malo ubaciti? Sve što si rekao, govoriš ka’ Sveto Pismo, ali čovjek je socijalno biće. Međutim, postoje neke stvari koje čovik mora radit sam. Ja kad radim kreativno, to moram radit sam, no kad uđem u studio, to je onda timska priča. Uspila si me razumit, pretpostavljam. Neke su stvari timske, neke nisu. Nije ponediljak isti kao i subota”, govori Ivo.

‘Samo da je zdravlja’

S obzirom na to da i njihov koncertni spektakl nosi naziv “Božić bijeli”, zanimale su nas i božićne želje, na što su obojica u isti mah odgovorili: “Ma samo da je zdravlja, šta da ti rečen. Kada ima zdravlja, sve se može”.

Sedam albuma i više od šezdeset pjesama

Sve se može pa tako i u dvadeset godina postojanja objaviti sedam albuma i više od šezdeset pjesama, koliko ih je tijekom godina objavila grupa Dalmatino.

Ipak, rasprodana Arena presjek je i konac same karijere. Sami su koncert, prigodno otvorili pjesmom “Božić bijeli”, a zatim su uslijedili i drugi hitovi. Zapravo, kada pokušamo izdvojiti “veće” hitove, to je uistinu Sizifov posao jer je svaka pjesma grupe Dalmatino hit sam po sebi. Činjenica je da su pjesmom “Refužo” za sobom povukli i neke starije pjesme, poput “Dajem ti rič”, bez koje ne može proći niti jedan izlazak, niti jedno vjenčanje ili bilo koja druga zabava.

U isti glas se danas pjevaju “Ditelina s čet’ri lista”, koja je nekoć bila puno popularnija pjesma, kao i primjerice, “Jematva” ili “Zovem se jugo”.

Još jedna stvar koju svakako valja istaknuti jesu i komentari koji su se mogli čuti nakon koncerta, ponekad i sa suzom u očima: “Ja sam ponosan što sam Dalmatinac” ili “Ovo su prave domoljubne pjesme”.

Rijetkost je u današnje vrijeme, kada odjekuje autotune i kada se banalaiziraju istinske vrijednosti, kada tradicija postaje primitivizam, a čovječnost naivnost, na ovakav način pjevati o ljubavi, životu i domovini.

Uz Ivu Jagnjića na vokalu i električnoj gitari te Zdravka Sunaru na bubnjevima, posebnu atmosferu u Areni Zagreb nosila je koncertna postava koju su činili Ante Gašpardi na klavijaturama, Vedran Gavrić na bass gitari, Miro Alduk na električnoj gitari, Jasenko Troković na perkusijama te Kristina Paćar i Monika Josipović na pratećim vokalima.

Publiku je kroz večer vodio Vedran Mlikota, dok su glazbeni gosti bili Jure Brkljača, Stjepan Štef Večković iz Ansambla Lado  te kvartet Sequentia.

FOTO: Beli Zagreb Grad

Upravo smo mladog Zadranina, koji je na koncertu izveo pjesmu “Noćas”, pitali kakve uspomene veže za grupu Dalmatino.

“Kad sam bija mali, sluša sam ‘Cukar i sol’. Ono što moram istaknuti je da je Zadar jedan od prvih gradova koji je prepoznao Dalmatina jer ih u Zadru obožavamo. Rekao bih čak više od Splita. Čast mi je večeras dijeliti pozornicu s njima”. I vjerujemo Juri jer – i nama je bila čast u sudjelovati u ovom neponovljivom događaju.

Za više informacija, Dalmatino pratite na njihovom službenom Facebooku i Instagramu. Koncertno izdanje “Live 2022” nabavite u svim Dancing Bearovim prodavaonicama te putem web shopa – www.dancingbear.hr te slušajte i na svom omiljenom streaming servisu.

FOTO: Marin Vanjak

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori