Dvije godine nakon potresa u Zagrebu i na Banovini, u Muzeju grada Zagreba otvorena izložba ‘ZG POTRES. HALO 193’

Dvije godine nakon potresa u Zagrebu i na Banovini, u Muzeju grada Zagreba otvorena izložba ‘ZG POTRES. HALO 193’

U Muzeju grada Zagreba u četvrtak, 27. listopada u 19 sati, otvorena je izložba “ZG POTRES. HALO 193”. Izložba je pripremana u suradnji s Javnom vatrogasnom postrojbom Zagreb, a autorica koncepcije je kustosica Iva Kranjec.

Projekt je realiziran dvije godine nakon potresa koji su se 2020. dogodili u Zagrebu i na Banovini. Ta dva potresa nanijeli su neprocjenjive štete gradu i njegovim stanovnicima. Dokumentirani zagrebački potres 1880. godine te njegovo prvo izvješće o stradalim zgradama i poginulim osobama gotovo je identičan potresu 2020. godine. Zgrade koje su stradale 1880. stradale su i 2020. godine. Usporedba ta dva potresa daje nam podatke važne za daljnje shvaćanje i prihvaćanje da živimo u seizmološki aktivnom području i da postoji mogućnost ponovnog potresa.

Javna vatrogasna postrojba Zagreb izložbu je obogatila video materijalom, fotografijama iz prve (amaterske) ruke i snimkama dronova. Izloženi su i osobni i javne predmete sa zgrada te odjeću i obuću, a izložba je upotpunjena svjedočanstvima, pozivima vatrogascima i podacima kao što su 3D prikaz stradanja Zagreba.

Jedan od ciljeva ovog izložbenog projekta jest sugrađanima predočiti što više podataka i stručnih obrazloženja, kao i materijala vezanih uz potrese 1880. i 2020. godine, kako bi građani i nadležne institucije bile u pripravnosti. Jer, potres nas može zadesiti bilo kad i bilo gdje. Što više informacija Muzej pruži građanima, to više diže svijest o potresu i educira kako reagirati tijekom i nakon istog. Osim video i audio materijala i fotografija, Muzej će, u suradnji s vatrogascima, organizirati i radionice za sve dobne skupine posjetitelja.

Ova se izložba razlikuje od drugih time što je vezana na nedavnu traumu grada Zagreba i okolice, tema je bliska građanima jer su u događajima i sami sudjelovali i dio je nedavne povijesti grada. Edukativni element jako je prisutan i važan za građane zbog prevencije većih šteta u budućnosti. Sve što ćete na izložbi vidjeti ujedno je i zahvala vatrogascima, ninja-krovnjačama i svim volonterima koji su gradu i njegovim građanima u najtežim trenucima nesebično pomogli.

Dr. sc. Aleksandra Berberih Slana, ravnateljica Muzeja

Program je namijenjen svim dobnim skupinama i kategorijama posjetitelja, što je omogućeno uporabom primjerenih muzejskih pomagala i legendi, oblikovanih na način da količinom i vrstom sadržaja nude različite razine podataka. Izložba je multimedijalna i interaktivna, pokušat će od posjetitelja dobiti dojmove vezane uz potres u Zagrebu i njegove posljedice. Ti dojmovi bit će temelj za daljnje projekte, jer izložba je samo početak jedne velike priče o educiranju građana Zagreba i cijele Hrvatske o potresu kao prirodnoj pojavi te kako se nositi s njom.

 Izložba ZG POTRES. HALO 193 ima jedan važan cilj, a to je da svim posjetiteljima pokuša olakšati pojavu potresa na način da im objasni što je potres, zašto i kako se događa te kako se pripremiti za isti.

Iva Kranjec, kustosica Muzeja

Svaka izložba, pa tako i ova, dokument je vremena. Najbolji dokument vremena ipak su tisuće intervencija, sanacija i spašavanja nakon potresa koje su odradili vatrogasci, ali i mnogobrojni dobrovoljci i volonteri, koji su, nemojmo zaboraviti, u najžešće doba korone i lockdowna umjesto u svojim domovima vrijeme provodili na zagrebačkim krovovima.

Siniša Jembrih, zapovjednik Vatrogasne postaje Zagreb

FOTO: Muzej grada Zagreba

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori