fbpx

Dvostruki ljetni program u Garaži Kamba

Dvostruki ljetni program u Garaži Kamba

Prvog srpanjskog petka (3.7.) Garaža Kamba spremama dvostrutki ljetni program.

Garaža Kamba od 20 će sati u dvorištu ugostiti predstavljanje novog broja časopisa Skica s tematom Brzi novi svijet. Tema je, naravno, u ovoj novoj normalnosti zadobila dodatne aspekte. Istovremeno, unutar galerije otvara se samostalna izložba mlade i perspektive kiparice – Lucije Marin pod naziv Plutajući. Svoje će aluminijske reljefe, uz video-projekciju, polirati do krajnih granica, prepuštajući se sjećanjima i emocijama koja za nju voda, njena materijalnost i prolaznost, predstavlja. Izložba započinje u 20:30 sati.

Lucija Marin: Plutajući

Lucija Marin (r.1995., Zagreb) diplomantica je Kiparstva na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti. Glavne tematske preokupacije u radu su joj vodene površine i ready-made instalacije napravljene od otpada. Kroz svoje radove propituje utjecaj konzumerizma na okoliš te zagađenje prirode. Izlagala je na više od 30 skupnih izložbi te na dvije samostalne.

Temeljne preokupacije mog rada su more i uporaba otpada kao ready-made-a. Posljednjih pet godina studija kroz kiparsku sam formu prikazivala realistične i apstrahirane valove, reljefe vodenih površina. Odmičući se od akademske figuracije, svoj sam izraz sve češće pronalazila unutar ready-madea tematizirajući primarno prolaznost, potrošnju i odbačenost, koristeći se svojim ili tuđim otpadom kako bih materijalizirala krhkost i efemernost te zabilježila trag i sliku vremena. 

Odmalena osjećam snažnu privlačnost i bliskost prema moru, a odrastanjem sam počela uviđati čari vode općenito, posebice njene površine. U početku sam u gipsu modelirala male i realistične valove da bih zatim više pozornosti posvećivala njihovom materijalnom aspektu, prikazujući ih kroz napete apstrahirane forme. Dodatni interes za namreškane površine javio se nakon posjeta Skagenu, mjestu gdje se spajaju Sjeverno i Baltičko more. Fascinirala me volja prirode i trenutak sudaranja valova, njegova kratkoća trajanja i ponavljanje te istovremena snaga i krhkost površine. Tu površinu, kako uživo tako i unutar izvedbe, gledam kao meditativni proces za kojega ne želim planirati finalni izgled jer ne želim imitirati viđeno u prirodi, već sjećanjima i osjećajima modelirati neke imaginarne i proživljene površine. Inspirirana radom Hiroshija Sugimota otvorila sam Instagram profil (water_diary), svojevrsnu online izložbu video-dokumentacije svih mora, rijeka i jezera koje sam posjetila i snimila u zadnjih šest godina gdje se, u krupnom kadru, prikazuje voda gibanju i protočnosti u vremenu, navela je Lucija.

Predstavljanje novog broja časopisa Skica

Skica je časopis studenata Akademije likovnih umjetnosti i onih koji se tako osjećaju. Pruža mogućnost slobodnog izražavanja, bavljenja aktualnim problemima likovne scene, a svojoj publici umjetnost približava na pristupačan i nepretenciozan način.4. broj nastao je pod novooformljenim uredništvom koje čine: Mia Matijević, Nikola Grabovac, Laura Sajko, Marianna Nardini, Dorijan Čmrlec, Laura Stojkoski i Ivana Stećuk. Uz njih, na realizaciji je sudjelovalo gotovo 40 suradnika: studenata Akademije likovnih umjetnosti, Filozofskog fakulteta, bivših studenata, profesora, asistenata i mnogih drugih.

Nastavljen je kontinuitet izdavanja studentskog časopisa koji su započeli (sad već diplomirani) studenti Akademije prvim brojem u jesen 2016. godine.

Kad smo se odlučili za temu broja „Brzi novi svijet“, bili smo, prije svega, vrlo uzbuđeni i kao novooformljeno uredništvo pojma nismo imali što nas iščekuje. Dok smo definirali temu, razmišljali smo o nemogućnosti zaustavljanja, pronalaženja tišine i vremena za sebe, o brzini svijeta u kojem živimo, zahtjevima i ritmu kojim je teško ovladati, a u konačnici se scenarij prilično preokrenuo. Brzi novi svijet pokleknuo je pred sićušnim virusom. Upravo je on zaslužan za mnoge kreativne poduhvate i online izložbe, natječaje, koncerte, predstave i predstavljanja umjetnika. Teško je reći da se sve zaustavilo, ali definitivno je većina nama poznatih stvari i pojava promijenila oblik. Umjetnicima je cjelokupna situacija bila zasigurno izazovna, a vjerujem da nekima i ne pretjerano različita od uobičajene svakodnevice.

Brzi novi svijet je i svijet u kojemu se umjetnost i umjetnici množe poput bakterija u povoljnim uvjetima. Obrazovni sistem u Americi, primjerice, svakih pet godina ima onoliko diplomiranih umjetnika koliko je ljudi živjelo u petnaestostoljetnoj Firenci. Takav svijet je svijet s kojim se nakon studiranja suočavamo i u njemu pokušavamo pronaći svoje mjesto. U okolnostima koje je 2020. godina donijela, nadam se da ćete svi biti dovoljno kreativni i pronaći svoj put.

Ne znam što su naučili ostali, ali studenti su sada zasigurno shvatili koje su prednosti Akademije – prostor za rad, komunikacija s kolegama i profesorima, mnogobrojne izložbe i zajedničko otkrivanje svijeta umjetnosti koji je zadnjih godina bio baš bogat i raznolik. Ali ovako smo dobili priliku za kontemplativan rad i suočavanje s nama samima, stoji u najavi.

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 25.000 zaljubljenika u grad.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *