Ekipa kombucha: Nijedan posao nije lagano započeti i treba imati određene količine hrabrosti, ali i ludosti za ovako nešto

Ekipa kombucha: Nijedan posao nije lagano započeti i treba imati određene količine hrabrosti, ali i ludosti za ovako nešto

Jeste li već čuli za Ekipu kombuchu? Ekipa je tim mladih, ambicioznih ljudi koji su u Hrvatsku odlučili donijeti nešto australsko i time potpuno promijeniti naše klasično mišljenje o čaju. Almira, Ivona, Maja, Roko, Mario i Zdravko veliki su prijatelji i kada ne rade. Dečki su se upoznali u prvom razredu osnovne škole na zagrebačkoj Savici te su čak i kumovi, a Almira se Ekipi pridružila kada je odlučila Australiju i Novi Zeland zamijeniti Lijepom Našom. Što je kombucha, kakve veze ima s čajem i gdje se može isprobati pročitajte u nastavku.

U člancima za druge portale ekipa je priznala kako ste na ideju prvi došli Vi Mario tijekom Vašeg boravka u Australiji. Možete li s nama podijeliti kako je ideja prerasla u realizaciju?

Mario: Na ideju sam došao tijekom života i rada u Australiji. Tamo je kombucha poprilično popularna alternativa zaslađenim bezalkoholnim pićima te hrabro grabi ka poziciji možda i omiljenog osvježavajućeg pića. Također je dobar mixer u koktelima i dodatak drugim alkoholnim pićima. Ideja je prerasla u realizaciju kad se ostatak ekipe pridružio priči te kad smo otvorili firmu 2020.godine.

S kojim ste se sve zaprekama susreli prilikom pokretanja brenda? Je li jednostavno pokrenuti vlastiti posao u Hrvatskoj, pogotovo kada je riječ o nečemu potpuno novom?

Kao i većini poduzetnika, novim i starim, najveće zapreke su bile pandemija i lockdowni. Prilikom trajanja prvog lockdowna iskoristili smo dodatno vrijeme na konstruktivan način. Usavršili smo recepte, ovladali novim tehnikama te povećali učinkovitost proizvodnog procesa, dok smo istovremeno napredovali iz kućne radinosti u komercijalnu proizvodnju. Kao i ostale djelatnosti pogođene pandemijom, drugi lockdown nas je spriječio u uvođenju naših proizvoda u kafiće i restorane. Srećom, uspjeli smo se povezati s ostalim djelatnostima u uslužnom sektoru, koje su već upoznate s kombuchom i spremne uvrstiti je u svoju ponudu. Osobito nam je drago da su našu vrijednost prepoznale trgovine zdravom hranom, koje su nam postale glavni saveznici i zagovornici.

Nijedan posao nije lagano započeti i treba imati određene količine hrabrosti, ali i ludosti za ovako nešto. Vjerujemo u naš proizvod pa i ovu krizu vidimo kao priliku, pogotovo jer su ljudi postali spremniji činiti više za svoje zdravlje. Kada se stvari vrate u normalu, nadamo se ubrzo, optimistični smo da će se stvari odvijati na bolje. Kao novaci u svijetu poduzetništva, koji su lansirali nepoznat proizvod tijekom trajanja globalne pandemije, to bi nam donijelo najveće zadovoljstvo i sreću.

Možete li za naše čitatelje ukratko objasniti što to proizvodite i zašto?

Kombucha je u osnovi osvježavajući fermentirani čaj. Najprije se, laički rečeno, skuha čaj. Mogu se koristiti crni, ili zeleni čaj, a moguće ih je i kombinirati. Potom se čaj zasladi šećerom, ali ne kako bi bio sladak za potrošače, nego kako bi poslužio kao hrana kombucha kulturi, koju čine „dobre“ bakterije i kvasci. Nakon što se doda kultura, čaj se ostavi da fermentira. Što duže fermentira, postaje kiselija. Naposljetku nastaje ukusan, prirodno lagano gazirani, okrjepljujući napitak.

Za kombuchu smo se odlučili jer mnogi već i u Hrvatskoj, kada sjednu u kafić, žele popiti nešto bezalkoholno, a da to nije mineralna voda, ili neko preslatko piće. Kombucha je, osim što je zdrava i ukusna, upravo odlična za gašenje žeđi.

Sve više naših sugrađana nastoje paziti što unose u svoj organizam, a trenutna situacija s epidemijom COVID-19 će i mnoge koji do sada nisu razmišljali o svojem zdravlju potaknuti na promjenu prehrambenih navika.

Prodajna mjesta otvorili ste u Zagrebu i Splitu, a Vaši proizvodi mogu se naručiti i internetskim putem. Imate li u planu otvaranje novih poslovnica? Ako da, gdje bi to bilo?

Naš plan je biti dostupan u cijeloj Lijepoj našoj i nadamo se da će se to dogoditi uskoro. Zasad nas možete naći na više od 70-ak mjesta u Republici Hrvatskoj. Pratite nas na društvenim mrežama, jer tamo gotovo svakodnevno objavljujemo nova mjesta na kojima možete probati našu kombuchu, a cijelu listu možete naći ovdje.

Trenutno nudite četiri okusa kombuche – klasičnu, s bazgom, s bobicama te kombinaciju đumbira i kurkume. Možemo li očekivati i proširenje ponude?

Mnogo je planova koje u budućnosti želimo ostvariti. Prvenstveno, učiniti kombuchu sastavnim dijelom svakog kućanstva i popularizirati je među svim dijelovima društva te postići da preraste definiciju „fermentiranog čaja“ i prometne se u svima omiljeno zdravo piće. 

Mogućnosti kombiniranja okusa su bezgranične. Zbog toga nam je želja ponuditi uskoro i sezonske, limitirane serije okusa za ljeto i zimu, te se usredotočiti i na razvoj drugih zdravih napitaka.

Svi ste u Australiji ili živjeli ili neko vrijeme ondje proveli. Osim što ste u Hrvatsku donijeli novo piće, jeste li sa sobom ponijeli još što australsko? Postoje li velike kulturološke razlike između Lijepe Naše i te daleke zemlje?

Prije bi rekli da smo mi njima donijeli dašak Balkana. 🙂 Australija je u nekim stvarima miljama ispred nas, prvenstveno u ovakvim stvarima kao što je kombucha, tako da možemo reći da smo od njih preuzeli taj način „zdravog“ življenja. To je prekrasna zemlja koja čovjeku pruža bezbroj mogućnosti. Tamo možete imati dobar život u materijalnom smislu, ali nedostaje ono što krasi Hrvatsku, zajedništvo.

Iako je kombucha bezalkoholno piće, to ne znači da se od nje ne mogu spremiti osvježavajući kokteli za nadolazeće ljetne dane. Ekipa je s nama podijelila jedan recept, nemojte ga propustiti isprobati!

RECEPT:

Kombucha se odlično slaže s ginom, a kokteli s njom mnogo su zdravija opcija od klasičnog gin tonica zbog manjeg udjela šećera. Kao omiljeni koktel svima nametnuo se Ginger kombucha i gin. Sastojci su vrlo jednostavni:

30 ml gina
120 ml kombuche đumbir i kurkuma
grančica mente
malo limete
led

U čaši po svom izboru pomiješajte mentu i limetu, dodajte gin i sve dobro promiješajte. Zatim napunite čašu ledom te umiješajte kombuchu. Jednostavno i veoma ukusno!

A da priča o kombuchi i koktelima ne bi ostala samo priča, ubrzo vam pripremamo osvježavajući giveaway! Pratite nas i dalje jer jedan će sretnik ili sretnica osvojiti paket kombucha napitaka za vruće ljetne dane koji slijede. Sretno!

Marina Pauletić

Studentica Filozofskog fakulteta u Rijeci, buduća prevoditeljica. Uz pisanje i čitanje velika ljubav su joj učenje stranih jezika te istraživanje i posjećivanje novih mjesta.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori