Ekskulzivni događaj HNK u Zagrebu: Nekoliko dana premijere

Ekskulzivni događaj HNK u Zagrebu: Nekoliko dana premijere

Nakon što je Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu od ponedjeljka, 11. svibnja krenulo s pokusima, ispred kazališta u četvrtak 14. svibnja, s početkom u 18 sati počinje jedinstven umjetnički događaj koji će trajati cijeli vikend.

Riječ je o projektu Nekoliko dana premijere što ga je zagrebački HNK postavio s umjetnikom Davidom Maljkovićem koji će scenografski fundus  iz raznih predstava prenijeti u javni prostor, odnosno na travnjake ispred Hrvatskoga narodnog kazališta.


David Maljković izlagao je u najprestižnijim svjetskim institucijama a krajem svibnja trebao je pripremiti scenografiju za premijeru predstave Kafka na žalu Harukija Murakamija u režiji Ivice Buljana koja će biti izvedena iduće sezone.

Novonastala situacija nametnula je nove rutine i naše aktivnosti su izgubile zvuk, naše projekcije su prestale komunicirati s nama, a dodatno stradanje grada za vrijeme potresa dovelo je do promjene stanja u kulturnome krajoliku. U ovom novouspostavljenom realitetu kao mala gesta  i intervencija u kazališni eksterijer nastaje i ovaj projekt.

Materijalnost nadilazi status definirana artefakta i dobiva drugačije oblike društvenosti

Koristeći to kao sirovinu, David Maljković uspostavlja dijalektički odnos s postojećim elementima prijašnjih scenografija razvijajući novu prostornu strukturu te kroz izmještanje afirmira njihovu kontinuiranu temporalnost.

Ova nova materijalnost nadilazi status definirana artefakta i kroz proces nove gradnje, dobiva drugačije oblike društvenosti. Postavljeni elementi na kazališnom travnjaku, zanemaruju svoju formalnu autonomiju te s obzirom da nisu prikazani u cijelosti, zaigrano kompromitiraju svoju zadanu poziciju i postaju označitelji promjene smjera.

Naracija koja postoji u ishodišnoj točki svakog elementa scenografije za pojedinačne predstave, ne posreduje se izravno nego se kriptira i otvara nove značenjske procese. U potrazi za produkcijom smisla, od elemenata jučerašnje izvjesnosti stvaraju se nove kompozicije i postavljaju ispred građana koji postaju protagonisti njezine ostvarivosti.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori