Ena Rajić: Cilj spoken word poezije je podizati svijest o važnim psihologijskim i društvenim temama

Ena Rajić: Cilj spoken word poezije je podizati svijest o važnim psihologijskim i društvenim temama

Ena Rajić iskočila je iz psiholoških cipela i obula one performerske, vrckasto uskočila u voditeljske štikle, zaigrano uplovila u video producentske vode i ubrzo opremila svoj mali, slatki kućni studio u kojemu strastveno snima voice overe. S Enom smo razgovarali o spoken word poeziji, autentičnosti, ali i novoj emisiji P.S. Ena.

Od 2014. godine izradila si preko 200 video klipova, vodila 4 konferencije, održala desetke scenskih nastupa i dala glas u 2 dokumentarna filma – uz sve to, bila si i studentica. Kako si uspijevala uskladiti studentske obveze i sve projekte na kojima si paralelno radila?

Za vrijeme studentskih dana, videa sam producirala vikendom kada ne bih imala predavanja, s tim da tadašnja produkcija nije bila niti blizu složena kao današnja. Vremenom sam promijenila format, stil i pristup. Na apsolventskoj godini sam počela nastupati, a iskustvo u filmskoj, event te ozbiljnijoj video producentskoj industriji počela sam stjecati kao pripravnica.

Privatna arhiva

Stoga, izazov nije bio uskladiti studentske i poslovne aktivnosti, već aktivnosti jednog i drugog posla. Bilo je dinamično i pri kraju iscrpljujuće. Kao psihologinja sam radila od 8 do 16h, a ostatak dana kao freelancerica na različitim projektima. Dane godišnjeg odmora sam koristila za službena putovanja, nastupe i ostale honorarne poslove.

Malo sam spavala, preskakala obroke i kako to obično biva – u jednom trenutku skužila da mi ne gine burnout ako tako nastavim.

Koristeći se spoken word poezijom, satirom i obrnutom psihologijom obrađuješ ozbiljne psihologijske i društvene teme. Pamtimo još tvoja prva video predavanja iz studentske sobe koja su preplavila društvene mreže. Kako to da si iz psiholoških cipela odlučila uskočiti u one producentske i performerske?

Prijelaz je, u jednu ruku, došao potpuno spontano jer sam u kreativnu industriju zakoračila bez ikakvih očekivanja. Jednostavno sam radila ono što volim. U drugu ruku, bilo je pitanje odluke – uzmi ili ostavi. Psihologija je moja profesija i moja velika strast, no shvatila sam da je umjetnost još
veća. Odlučila sam dati otkaz u struci i potpuno se posvetiti hobiju koji je izrastao u posao koji me ispunjava. Psihologijske teme ostale su okosnica mog rada, samo ovaj put provučene kroz umjetničku perspektivu.

Kako bi opisala spoken word poeziju nekome tko se prvi put susreće s tim terminom?

Riječ je o tzv. govornoj poeziji u kojoj autor uglavnom obrađuje psihologijske ili društveno angažirane teme. Karakterizira ju igra riječima, brza izmjena tempa i ritma, neobične rime te jasan stav autora o onome o čemu priča. Vrsta je izvedbene umjetnosti, što znači da je pisana kako bi se
izvodila pred publikom.

Šesto državno prvenstvo Hrvatske u slam poeziji. FOTO: Jahvo Joža

Nerijetko je kontroverzna, a glavni joj je cilj podizati svijest o važnim temama. Dakle, radi se o prilično “surovoj” poeziji koja opisuje stvarna ljudska iskustva s kojima se mnogi mogu poistovjetiti.

Što za tebe znači biti autentičan i kako je to moguće postići?

Biti vjerodostojan, izvoran. Živjeti svoju istinu, u skladu sa svojim vrijednostima. Vjerujem da je za autentičnost potrebna visoka razina samopoznavanja i samoprihvaćanja koja se postiže radom na sebi, učenjem kroz iskustvo te radeći ono što voliš. I sama sam u potrazi za autentičnom snagom.

Ena koja si bila prije pet godina i Ena koja želiš postati za pet godina. 

Nabrijana studentica psihologije koja je 100% bila uvjerena da će postati psihoterapeutkinja. Velikih planova na području karijere nemam jer sam shvatila da se u pet godina mogu potpuno izvrnuti. Idem tamo gdje me život navede.

Pamela Evolution_Poetry and Music Equals Legendary Art_Photo by Mirko Logožar, Filip Borelli, Jahvo Joža

Ne mogu apsurd. Ne mogu monotoniju. Ne mogu prožvakan sadržaj – uvod je u novu satirično zabavnu emisiju koja uključuje elemente comedy skeča, intervjua, game show-a te izvedbene umjetnosti. Što možemo očekivati u P.S Eni? 

Emisija je tek u povojima, premijera je bila 16. kolovoza i za očekivati je da će biti eksperimentiranja s različitim formatima. Za sada imam namjeru u nju uklopiti autorsku spoken word poeziju, satirične skečeve te voditi nešto drugačijie intervjue kakve još nismo vidjeli na domaćoj TV sceni. Cilj mi je zabaviti, ali i inspirirati publiku te podizati svijest o određenim temama.

Pet brzopoteznih:

Posljednji YouTube video koji si pogledala: When life breaks you open, OWN
Posljednja pjesma na tvojoj playlisti:
Gramercy Park, Alicia Keys
Knjiga koju trenutno čitaš:
High Performance Habits, Brendon Burchard
Posljednji savjet koji ti je netko dao i nisi ga poslušala:
Prvo ugovor o poslovnoj suradnji, tek onda isporuka usluge.
Posljednji savjet koji ti je netko dao i poslušala si ga:
Odmori od laptopa na godišnjem. 🙂

FOTO: Ratko Mavar

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori