Enciklopedija hrvatskog milenijskog rocka: Od mainstream izvođača, preko kultnih imena sve do onih perifernih i opskurnih

Enciklopedija hrvatskog milenijskog rocka: Od mainstream izvođača, preko kultnih imena sve do onih perifernih i opskurnih

Na gotovo 250 stranica praćenih fotografijama, Enciklopedija hrvatskog milenijskog rocka pruža uvid u domaće stvaralaštvo, u izvođače koji su zaigrali po vlastitim pravilima, srušili i ignorirali postojeće obrasce, te kao standard nametnuli jedan posve novi, dotad neviđeni do-it-yourself svijet omogućen ubrzanim razvojem tehnologije, internet servisa i društvenih mreža.

Više od 330 izvođača koji su od 2000. obilježili hrvatsku glazbenu scenu

Autori Zoran Tučkar i Stjepan Vrečko, dugogodišnji suradnici koji su veći dio punoljetnosti proveli u svijetu glazbe, prikupili su više od 330 izvođača koji su u proteklih 20 godina, od 2000. do 2019., obilježili hrvatsku scenu: od mainstream izvođača, preko kultnih imena sve do onih perifernih i opskurnih.

Uz kratke biografske podatke o svakom izvođaču, ključna mjesta u diskografiji i karijeri, Enciklopedija hrvatskog milenijskog rocka donosi zanimljive priče i urbane legende.

Sigurni smo da niste znali da je Nikola Vranić pasionirani ribič. Niti da su opremu na kojoj su Jam Ritual snimali prvijenac u Londonu koristili U2, Sex Pistols i Bob Marley. Niti da je vokal benda Lika Kolorado jedan od najpoznatijih lica sapunice Zabranjena ljubav. Niti da je kantautor White on White zapravo vlasnik book cafea Dnevni boravak u Rijeci. Niti da se basist iz Drvoreda zapravo bavi cirkuskom umjetnošću i žongliranjem.

FOTO: Barbara Grgić/Beli Zagreb Grad

E, pa – ni mi puno toga nismo znali prije nego što smo u ruke uzeli Enciklopediju hrvatskog milenijskog rocka.

Ekonomičnim stilom, na svega dvjestotinjak stranica, s preko tristo uredno poslaganih i biranih pojmova (izvođača), “Enciklopedija hrvatskog milenijskog rocka” Zorana Tučkara i Stjepana Vrečka niti je plod ludosti (osim ako ne mislimo na onu pozitivnu) niti je lišena svih onih primjedaba kakve inače prate izdanja ove vrste, nije ni pretenciozna studija niti je zatvorena prema dopunama i kritikama – u pitanju je knjiga kakvu je hrvatska glazbena scena trebala i kroz sjajnu glazbu mnogih u njoj zastupljenih imena tražila, a u krajnjoj liniji i zavrijedila.

Toni Matošin, SoundGuardian

Sastaviti enciklopediju pothvat je ravan ludosti

…sastaviti je obuhvaćajući živahnu scenu koja se mijenja, evoluira i razvija tijekom pisanja, još je luđe, zaključio je glazbeni kritičar Aleksandar Dragaš.

Želja autora bila je da ovo izdanje jednog dana u budućnosti bude početna točka budućim glazbenim novinarima kao što su autorima bili radovi starijih kolega, a Dragaš smatra da je početna želja samom objavom knjige – itekako ostvarena.

Ne preostaje nam drugo nego složiti se i skinuti kapu ovom fascinantnom dvojcu zbog kojeg smo ovu knjigu paralelno i čitali i slušali. Zapravo, uopće se ne možemo dogovoriti oko toga jesmo li ju više čitali ili slušali. Pokušajte pa nam javite dojmove. Jedino u što smo sigurni jest činjenica da smo jedni od onih kojima će upravo ova enciklopedija služiti kao početna točka za brojna istraživanja i razgovore.

S Aleksandrom Dragašem složili bismo se još u jednoj stvari – bilo bi revolucionarno kada bi ova enciklopedija doživjela internetsko izdanje koje bi se redovito apdejtalo, a također se nadamo da će Tučkar i Vrečka biti zadovoljni uspjehom i prodajom Enciklopedije, posebice ako uzmemo u obzir da je svjetlo dana ugledala upravo u doba lavine prijelomnih vijesti o novom broju zaraženih koronavirusom te da će ih plod rada motivirati i na stvaranje novih izdanja.

U nastavku vam donosimo nasumično odabranih pet bendova koje smo otkrili zahvaljujući Enciklopediji hrvatskog milenijskog rocka.

1. Jastuk

2. Gerila

3. Prljavi ton

4. Rens Argoa

5. Retro Pult

Cijena knjige je 129 kn, a može se kupiti i online.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori