Nakon dva mjeseca stanke Teatar &TD otvorio je svoja vrata publici

Nakon dva mjeseca stanke Teatar &TD otvorio je svoja vrata publici

Sebastian Seidel: Hamlet za svakoga

Program su otvorili predstavom Hamlet za svakoga, Sebastiana Seidela, glazbenom komedijom koja kroz različite izvedbene iskaze ispituje komercijalno prihvatljive kazališne formate, problematizirajući kontekst kazališta u okruženju sveprisutne i galopirajuće estradizacije kulture danas. 

Hamlet za svakoga, Izvor: itd.sczg.hr

Mašina igre: Važnije polovice

Sljedeća predstava na redu bila je Mašina igre: Važnije polovice, duo drama dvije glumice, višestruko nagrađivane Judite Franković Brdar i nove uzdanice hrvatskog glumišta, mlade Paole Slavice.

Drama se bavi svakodnevnim, ali i egzistencijalnim problemima generacije milenijalaca iz pozicije dvaju ženskih likova.

Gdje se skriva recept za sigurnu egzistenciju u moru honorarnih i poslova na određeno? Kako sretno ili barem bezbolnije živjeti čak dvije stvarnosti: fizičku i virtualnu? Što je uspjeh, a što preživljavanje? Koje ljubavne veze imaju potencijal za nešto ozbiljnije od par mjeseci ili godina ležernog nalaženja? Kada i da li uopće imati djecu, obitelj i išta stalnije u toj cijeloj đungli (ne)mogućnosti? Što sada kada smo dio Europske unije i cijeli svijet nam je na dlanu? Jesmo li hrabriji i uporniji od nekih prijašnjih generacija ili smo samo razmaženi i izgubljeni?

Mašina igre: Važnije polovice, Izvor: itd.sczg.hr

Branko Ružić: Donor

Sredinom lipnja održana je pretpremijera drame Donor, Branka Ružića, koja progovara o ratnim stradanjima, o ljudima koje je rat obilježio i promijenio, mučitelju i žrtvi.

Donor, Izvor: facebook.com

Junaci su bili sudionici ratnih zbivanja u Bosni, no oni se mogu lako zamijeniti sudionicima bilo kojeg rata u svijetu.

Ljubav i mržnja u ovoj se priči isprepliću, sjećanja na prošlost mijenjaju sadašnjost, snaga i nemoć postaju zamjenjive kategorije.

 Za što je sve sposoban čovjek, gdje su limiti ljudskosti, što možemo preživjeti i jesmo li uopće tvorci vlastitog života ili smo tek igračka u rukama neosjetljive sudbine.

Ivan Penović: Katalonac

Na red je došao i Katalonac, Ivana Penovića, predstava koja se bavi pitanjem bijega, ne postavljajući pitanje kako ili gdje pobjeći, nego kao problem postavlja nepoznavanje onoga od čega bježimo.

Katalonac, Izvor: facebook.com

Bježimo li od samih sebe ili baš bijegom pokušavamo ostati sami?

Tu problematiku promatramo iz vizure jednoga studentskog stana, prostora u kojem je vrijeme izgubilo značenje, u kojem svaki problem vodi ignoriranju istog, prostor koji je pun nevidljivih ljudi koji čine party.

Olja Lozica: Dobro je ništa

29. lipnja održat će se pretpremijera predstave Olje Lozice, Dobro je ništa, koja se bavi pitanjem depresije u modernom društvu.

Dobro je ništa, Izvor: facebook.com

Depresiju se promatra iz aspekta nemogućnosti prepoznavanja njenih simptoma i njenih uzroka. Osjećamo ju, ali ju i ne prepoznajemo, što je karakteristično za našu suvremenu brzinu življenja.

Eugene Ionesco: Ćelava pjevačica

Nakon pretpremijere i prve reprize Dobro je ništa, na program se vraća predstava Ćelava pjevačica koja propituje konformizam i automatizam, svijet slogana, naučene istine i stanje privida ugode.

Kakofonija apsolutnih istina koja čini represivni aparat normalnosti, gradi svijet koji više nema priču na kojoj bi se temeljio i tako podupire bijeg u tobožnji red i pravila, sigurnost nedjeljnih ručkova, uvježbanih osmijeha za sve prilike i traženje sadržaja svuda van nas samih.

Ulaznice za sve navedene predstave po cijeni od 50 kuna (25 kuna za umirovljenike) dostupne su na blagajni &TD-a te na platformi ulaznice.hr i njihovim prodajnim mjestima, a besplatne ulaznice za studente (uz predočenje studentske iskaznice) dostupne su na blagajni &TD-a.

Izvori: itd.sczg.hr

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori