Ericsson Nikola Tesla potpisao ugovor vezan uz digitalizaciju kulturne baštine

Ericsson Nikola Tesla potpisao ugovor vezan uz digitalizaciju kulturne baštine

Ericsson Nikola Tesla u ponedjeljak je s Ministarstvom kulture i medija potpisao ugovor vrijedan oko 12 milijuna kuna bez PDV-a, vezan uz usluge razvoja i održavanja informacijsko-komunikacijskog sustava za projekt e-Kultura „Digitalizacija kulturne baštine“.

Kako je priopćeno iz te kompanije, projekt je financiran sredstvima Europske unije, a njegov glavni cilj je uspostava informacijsko-komunikacijskog rješenja koje će omogućiti sigurnu pohranu kulturne baštine u digitalnom obliku te on-line pristup autoriziranim osobama i građanima.

Očekuje se da će implementacija tog rješenja dodatno unaprijediti digitalnu povezanost između javnog sektora i građana te omogućiti nove načine korištenja  informacijsko-komunikacijske infrastrukture, navode iz Ericssona Nikole Tesle.

Za projekt e-kultura izdvojeno je gotovo 42 milijuna kuna, od čega je 85 posto iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok je ostatak osiguran iz državnog proračuna.

Projekt, koji je započeo u ožujku ove godine, traje 36 mjeseci i provodi se u fazama. Za sada su osigurana sredstva za prvu fazu, a to je uspostava sustava, odnosno, postavljanje kompletne infrastrukture za digitalizaciju.

Tim projektom povećava se zaštita i online dostupnost digitalnog kulturnog sadržaja, a cilj je osigurati sigurnu pohranu digitalnog kulturnog sadržaja na jednom mjestu te omogućiti korisnicima jedinstveni pristup tako pohranjenom sadržaju kroz uspostavu odgovarajućeg informacijsko komunikacijskog  sustava.

Izvor:

  • HINA
  • FOTO: Facebook

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori