fbpx

Escape room ClueGo: Otkrivamo kako je nastala prva hrvatska escape room franšiza

Escape room ClueGo: Otkrivamo kako je nastala prva hrvatska escape room franšiza

Svi su u nekom trenutku čuli za escape room. Znaju da je to nekakva igra u kojoj su igrači zatvoreni i moraju naći način da izađu iz prostorije. Odlučili smo razgovarati s Kristijanom Petrovićem, osnivačem ClueGo escape rooma u Zagrebu i otkriti kako ga je jedna sasvim (ne)obična igra odvela u svijet poduzetništva.

Možete li za naše čitatelje objasniti kako funkcionira escape room ClueGo?

Na početku, kada je escape room bio tek u povojima, poanta igre je bila pobjeći iz zaključane prostorije. Danas je to mnogo više od pukog bijega. Escape room igre danas imaju različite scenarije, s različitim misijama. Escape room je prije svega zabavna društvena igra ispunjena adrenalinom i smijehom.

Kroz istraživanje i radoznalost igrači otkrivaju tragove po sobi koje zatim povezuju i koriste kako bi napredovali kroz igru. Sve to prati hrpa iznenađenja, wow efekata i ahaaa trenutaka. Escape room igre su doista za svakoga i ne moraš biti genijalac da bi se igrao u escape room-u, ako i zapneš u nekom trenutku uvijek možeš tražiti pomoć od svog GameMastera koji prati igru putem videonadzora.

Kada ste i kako pokrenuli vlastiti escape room u Zagrebu?

Ovo je zapravo jedna zanimljiva priča. Jedne subote navečer, tamo još 2016. nismo znali što bismo radili pa je prijateljica predložila da posjetimo escape room. Nitko osim nje nije imao pojma što je escape room, no svi smo bili dovoljno radoznali da probamo. Nakon prve odigrane escape room igre i silnog adrenalina koji smo doživjeli u igri, kolega i ja kada smo sjeli u auto zaključili smo – mi ćemo otvoriti escape room.

Brzo poslije toga dali smo otkaze na tadašnjim poslovima i upustili se u ovu ludu avanturu. ClueGo Escape Room otvoren je u siječnju 2017., a od prve igre koju smo dizajnirali do danas svašta smo naučili, postali prva hrvatska escape room franšiza, otvorili poslovnice u Varaždinu i Zadru i ne bismo mijenjali svoj posao ni za koji drugi.

Koliko vas je u timu?

U pravilu smo više tandem nego tim. Kolega Hrvoje i ja (Kristijan) smo osnivači i suvlasnici ClueGo franšize, a podršku u dnevnom poslovanju nam pružaju naši divni gamemasteri.

Kako izgleda jedan vaš radni dan?

Vjerojatno kao i kod većine poduzetnika – kaotično. Prijepodne rješavamo mailove, dogovaramo suradnje, odgovaramo na upite i generalno administraciju, a popodne obično nas dvojica razvijamo nove proizvode, igre, radimo na marketingu i u ovo ludo vrijeme smišljamo strategiju proširenja poslovanja. Tako otprilike izgleda svih 365 dana u godini, osim možda za Božić, tad smo slobodni.

Koje igre escape room ClueGo ima trenutno u ponudi? 

ClueGo u Zagrebu trenutno ima Tajnu Profesora Baltazara i Memento. U Varaždinu nam je Garestinska vještica, a u Zadru igra ANNO 1202. Do jeseni ćemo u Zagrebu dovršiti našu igru Mona Lisa Heist vol. 2, a u 2021. se nadamo otvoriti još 2 nove igre u Zagrebu i nove franšizne poslovnice u zemlji i inozemstvu.

Koji su dosadašnji rekordi u pojedinačnim igrama? 

Za Tajnu Profesora Baltazara rekord je 61:02 bez hintova, Mona Lisa je imala rekord od 40:12 bez hintova, a Memento 52:40 sa 1 hintom.

Koliko vam je vremena obično potrebno da pospremite sobe nakon igre?

Uh, pa zavisi od igrača i koliko su temeljiti bili, a zavisi i od igre. Ugrubo, recimo 7-8 min, ako nije baš veliki kaos poslije igre.

Što obično igrači izdvajaju kao najizazovniji dio igre?

Ljepota svake naše igre je u jedinstvenim zadacima koje nećeš vidjeti ni u jednoj drugoj igri.

Igračima je najizazovnije u pravilu ono što ih tjera da razmišljaju drugačije od uobičajenog.

Nekima je to uočiti podebljane brojke u tekstu, drugima je pronaći skrivene predmete ili prepoznati uzorak. Ono što je doista daleko najbolje u našem poslu je onaj ahaaa trenutak kad igrači povežu tragove i riješe zadatak. To obično prati smijeh i šala. Nama kao dizajnerima igara je najvažnije da se igrači zabave i dožive jedno novo iskustvo sa svojom ekipom kojeg će se rado sjećati i da nakon što ih riješe, zadaci budu logični, smisleni i povezani.

Budući da cijelo vrijeme promatrate igrače preko kamere i pomažete im ako nekad zapnu, možete li izdvojiti neke anegdote koje su vam ostale u pamćenju? 

Uh, mogao bi ih izdvojiti više nego nekoliko, no ono što je uvijek najsimpatičnije je kada se igrači zezaju i međusobno šale. Imali smo jednu grupu koja je tijekom igre zaključila da nalikuju na likove iz  A je to i htjeli su da im pustimo melodiju iz crtića. Gledati grupu odraslih ljudi kako pleše na A je to je scena koja ti odmah popravi dan! 🙂

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 30.000 zaljubljenika u grad.

Odgovori