Eurokazov kazališni festival ove će se godine održati na atraktivnim lokacijama u srcu Zagreba

Eurokazov kazališni festival ove će se godine održati na atraktivnim lokacijama u srcu Zagreba

Kazališni festival Eurijala koji je Eurokaz lani uspješno porinuo i realizirao, ove godine doživjet će svoje drugo izdanje koje će se odviti u tri bloka. Prvi dio Festivala, kojim se obilježava i početak dugoočekivanog ljeta, krajem lipnja i početkom srpnja, na otvorenim, atraktivnom lokacijama u srcu Zagreba, od kojih su neke prvi put prenamijenjene u kazališne scene, otvorit će predstave mladih inovativnih autora, te donijeti čak šest predstava, među kojima i četiri praizvedbe.

U posljednju godinu dana pojavilo se u Hrvatskoj nekoliko autentičnih, visoko talentiranih i obrazovanih mladih scenskih umjetnika (K. Grubiša, M. Rismondo, R. Racz, L. Raušević, D. Humski, R. Pečečnik…) koji nikako da realiziraju potvrde svojih kompetencija i novinu svojih smjerova. Neki od njih, istina, imali su priliku raditi u institucijama, ali se tamo moraju podvrgnuti umjetničkim kompromisima od financija do gledanosti, pa njihova estetska beskompromisnost i inovativnost dobiva ublažene prerogative. Stoga će se ovogodišnja Eurijala koncentrirati na afirmaciju i dubinsko razumijevanje tih mladih nagnuća, koje nastaju izvan rigidnosti kazališnih institucija.

U sklopu prvog bloka Eurijale predstavit će se i hrabar koncept neverbalnog teatra koji se pedagoški njeguje na Akademiji za umjetnost i kulturu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (diplomski radovi E. Jagec, J. Ruže i M. Hrlić Rogić pod egidom Neverbalne strasti), čija izuzetnost i modernost dosad nije dovoljno široko zahvaćena i prepoznata u Hrvatskoj.

Prvi blok ovogodišnje Eurijale otvorit će ambijentalna izvedba Eurokazove prošlogodišnje produkcije Mrtvački ples koja će pod vedrim nebom u bitnome izmijeniti atmosferu i prostorne rakurse, prodisati svoju tematsku stegnutost i dobiti na prostranosti svojih složenih relacija.

Izvedbe Mrtvačkog plesa odvit će se u nedjelju 25. lipnja i ponedjeljak 26. lipnja u dvorištu Pravnog fakulteta na Gornjem gradu, zatim na istoj lokaciji slijede tri izvedbe vrhunskih izvođača koji će predstaviti nove dosege neverbalnog teatra (27. i 28. lipnja), a dan kasnije, 29. lipnja u Melinu u Tkalči se može pogledati Ljubav u afteru. Prvi dio Eurijale zatvorit će praizvedba predstava Pater familias, i to 8. i 9. srpnja na Strossmayerovom šetalištu.

Ulaznice su dostupne na portalu ulaznice.hr, mogu se rezervirati na eurokaz.office@gmail.com ili kupiti na ulazu sat vremena prije svake izvedbe.

EURIJALA 2023. – PRVI DIO

Eurokaz produkcija: MRTVAČKI PLES

nedjelja, 25. i ponedjeljak, 26. lipnja u 21:30 h
DVORIŠTE PRAVNOG FAKULTETA, Ćirilometodska 4

NEVERBALNE STRASTI I: Ena Jagec: TIJELO PRETKINJE
NEVERBALNE STRASTI II: Jura Ruža: MORPHIN

utorak, 27. lipnja u 21:30 h
DVORIŠTE PRAVNOG FAKULTETA, Ćirilometodska 4

NEVERBALNE STRASTI III: Martina Hrlić Rogić: OTOK SAM
srijeda, 28. lipnja u 21:30 h
DVORIŠTE PRAVNOG FAKULTETA, Ćirilometodska 4

Mihovil Rismondo & comp: LJUBAV U AFTERU
četvrtak, 29. lipnja u 21:00 h
Café MELIN, Kožarska 19
Khaos Kolektiv & Eurokaz produkcija: PATER FAMILIAS (praizvedba)
subota, 8. i nedjelja, 9. srpnja u 21:30 h
Strossmayerovo šetalište (pored Zamarkadijevih stuba)

Popratni program:

Razgovor a aktivnostima i estetičkim smjerovima Odsjeka neverbalnog teatra Akademije u Osijeku
utorak, 27. lipnja u 22:30 h
DVORIŠTE PRAVNOG FAKULTETA, Ćirilometodska 4

Eurokazova ljetna škola izvedbenih umjetnosti: OD ZAJEDNIŠTVA DO EMANCIPACIJE
subota, 1. i nedjelja, 2. srpnja od 06:00 do 21:00 h
EUROKAZ OFFICE, Dežmanova 3 & park TUŠKANAC

FOTO: Eurokaz press

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori