fbpx

Europski dani arheologije: Digitalne aktivnosti s ciljem popularizacije arheologije

Europski dani arheologije: Digitalne aktivnosti s ciljem popularizacije arheologije

Program Arheološkog muzeja u Zagrebu tijekom Europskih dana arheologije:

  • dvije virtualne izložbe:
    Aliena pecunia. Zbirka antičkog novca zaplijenjena u Ustaškom logoru Požega”
    “Iz školskih udžbenika povijesti – remix”
  • 3D virtualnu šetnju stalnim postavom
  • razgled 3D modela arheoloških predmeta
  • vodiče kroz pojedine zbirke u pisanom obliku popraćene fotografijama
  • edukacijske igre (video i kviz o vučedolskoj kulturi, puzzle o bakrenom dobu, puzzle Avari i Slaveni i mobilnu aplikaciju o arheologiji koja na zabavan način približava pojedinosti o detektivskom poslu istraživanja naše prošlosti).

Tijekom obilježavanja Europskih dana arheologije muzeji, arheološki lokaliteti i ostale institucije koje sudjeluju, publici nude mnoštvo aktivnosti kao što su to 3D rekonstrukcije, virtualni sadržaji, posebni izvještaji i ostale digitalne aktivnosti s ciljem popularizacije arheologije.

Iz Hrvatske sudjeluju Muzej vučedolske kulturePomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja RijekaInstitut za arheologiju i Muzej grada Koprivnice.

Do sada prijavljeni program kako hrvatskih tako i svih ostalih europskih institucija možete potražiti na službenoj mrežnoj stranici.

Glavni organizatori Europskih dana arheologije su Ministarstvo kulture Republike Francuske (Ministère de la culture) i Inrap (Institut national de recherches archéologiques préventives). Zbog specifične ovogodišnje zdravstvene situacije Europski dani arheologije ovaj put obilježavaju se i u digitalnom obliku pod nazivom #Archeorama.

FOTO: Pixabay

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 30.000 zaljubljenika u grad.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori