Dvije sestre zaplovile poduzetničkim vodama i odlučile izrađivati unikatne biljne terarije za one kojima biljke često propadaju

Dvije sestre zaplovile poduzetničkim vodama i odlučile izrađivati unikatne biljne terarije za one kojima biljke često propadaju

Marija Marijanović i Eva Ivančić dvije su sestre-poduzetnice koje su se bacile u poduzetničke vode izradom dugotrajnih biljnih terarija, te isto tako opcijom DIY seta za one hrabrije koji bi si i sami željeli složiti svoj terarij. Biljni terariji su sobne biljke složene u staklenke, te zatvorene i pogodne za one kojima biljke često propadaju. Razlog tome je jer se ne moraju redovito zalijevati, već se unutar staklenke stvara pravi mali ekosustav gdje uz sunčevu svjetlost dolazi do kondenzacije. Navedeni procesi omogućavaju da se vlaga zadrži unutar terarija i da cirkulira. Saznali smo kako su se odlučile zajedno zaploviti poduzetničkim vodama, kako su to terariji šetali Zagrebom te koji su im planovi za budućnost.

Za početak, kako su jedna nutricionistica i jedna profesorica zaplovile u poduzetničke vode? Možete li se malo bolje predstaviti našim čitateljima?

Marija: Po struci sam dipl.ing prehrambene tehnologije, ali radim kao operator na računalu. Majka sam desetogodišnjeg sina, zaljubljenica u prirodu, te slobodno vrijeme provodim na putovanjima i izletima s najbližima.

Eva: Po struci sam profesorica, ali radim kao tehnički agent za francuski jezik. Inače, obje smo  iz Splita ali živimo u Zagrebu. Uz stalni posao, radim i kao turistički vodič i aktivni sam član Udruge K9 Nosework za treniranje pasa. U slobodno vrijeme volim šetnje (s psom😊), prirodu, bicikliranje, penjanje na umjetnoj stijeni i navečer naravno Netflix.

Možda je činjenica što nijedna od nas ne radi u struci upravo razlog zašto smo pokrenule ovaj projekt. Tako uspijemo napraviti odmak od „posla“ i baviti se nečim kreativnim. Marija uzgaja biljke zadnjih 20-ak godina i nema toga što joj nije uspjelo, tako da smo imali dobre temelje za pokretanje Terrabotanike.

Jednoj bi orhideje preživjele na minus dvadeset, a druga je antitalent za biljke. Kako ste onda podijelili poslove?

Eva: Da, ja sam nažalost jedna od onih kojima je doslovno svaka biljka u životu uvenula. Znala sam čak prije zadnjih trzaja života neke biljke odnijeti ju Mariji i ona bi čudom uskrsnula i ostala tamo. A bilo je i slučajeva gdje bi ona meni dala svoje dugogodišnje pa bi kod mene sjajile punih 10 dana i zatim normalno, uvenule. Upravo zato sam se posvetila svemu osim izrade terarija – ja sam zadužena za društvene mreže, customer service, upite, narudžbe, administraciju, knjigovodstvo, fotografiranje, dostave itd. Marija je zapravo srce Terrabotanike i ona stvara čaroliju u teglama, ona jest Terrabotanika.

Marija: Ja ne radim toliko toga kao i Eva, ja samo izrađujem terarije 😉

Čime se sve bavite kada se ne bavite Terrabotanikom?

Eva: Van stalnog posla i Terrabotanike bavim se vođenjem turističkih tura po Zagrebu, treniram s psom nosework i mantrailing, isprobavam razne kuhinje i jela s mužem, često pobjegnemo iz Zagreba na kratke izlete u prirodu, a od nedavno teškom mukom se prisilim i trčati.

Marija: Kao i svaka majka brigom o djetetu, druženjima u kojima zaista uživa cijela obitelj, pečenjem kolača i torti, putovanjima i jednodnevnim izletima, uzgojem mini vrta na terasi. Često se i okupljamo na obiteljske ručkove, roštilje, rođendane i razne proslave. Volimo slaviti pa iz svega napravimo mini event.

Što je uopće Terrabotanika i kada je krenula s radom?

Terrabotanika je mali sestrinski biznis izrade biljnih terarija koji zahtijevaju jako malo brige. Svaki terarij je unikatan jer je nemoguće napraviti dva identična, pa je zaista originalan poklon za raznorazne prigode. Unutar terarija pričamo i priče  figuricama superjunaka ili princeza. Dijelimo ih na „šumske“ tj. zelene i „šarene“ u kojima su biljke u bojama.

Na tržištu smo od veljače 2021., iako je sama ideja bila prisutna već duže vrijeme, skoro godinu dana, ali su se neke stvari trebale posložiti prije nego smo krenule ozbiljno.

Nedavno ste predstavili Terrabotaniku putem i na zagrebačkim ulicama. Koji je cilj projekta #Terrabotanikompogradu?

Tako je, odlučili smo izvući sobne biljke i malo ih prošetati gradom!

Cilj je bio predstaviti naš proizvod, ali ne u sobama, već na nekim od najpoznatijih lokacija grada. Tu je svakako utjecao moj rad kao turističkog vodiča i oduševljenje gostiju kad bi šetali gradom, pa se stvorila ideja da i terariji prođu te lokacije i da to ovjekovječimo fotografijama i pričom. Ne mislimo stati na tome, već imamo  ideje i projekte za izvlačenje biljaka na ulice, u institucije i na evente. Drago nam je što smo zapravo prvi koji su izveli biljke/terarije u šetnju, a još draže su nam bile reakcije prolaznika dok smo ih fotografirale. Isto tako sam se uspjela turistički izraziti i dobro zabaviti.

Koliko traje proces izrade jednog terarija?

Sam proces izrade terarija traje nekoliko sati, ali ako uzmete u obzir sve segmente, od nabave biljki i opreme, pripreme, izrade, fotografiranja, promatranja terarija i dostave, može proći i do nekoliko dana. Pozorno pazimo na svaki detalj da bude profesionalno  i kvalitetno odrađen, i u konačnici nam je najbitnije da je kupac zadovoljan, sve drugo pada u vodu ako to nije krajnji rezultat. Tu smo za kupce i nakon kupnje terarija u smislu podrške, savjeta, odgovora na pitanja.

Što se sve može naći u vašem asortimanu i planirate li širiti ponudu?

Eva: Trenutno u ponudi imamo dvije varijante zatvorenog terarija, manji od cca 20cm i veći od cca 30cm. Te dvije veličine su nam se pokazale optimalne. Svakako planiramo proširiti ponudu, ne samo u smislu veličina i oblika terarija, već i u smislu tipa biljaka i priča ispričanih u njima. Tako smo imali terarije sa Batmanom, Darth Vaderom, i ostalim junacima i antijunacima što se pokazalo popularno kao poklon za muškarce.

U ponudi imamo i paket uradi sam (DIY) u kojem dobijete sve potrebno za izradu vlastitog ekosustava. Ova opcija se pokazala kao odličan poklon za djecu jer time puštaju mašti na volju slaganjem svoj terarija. Time postaju ponosni vlasnici nečega što su izradili svojim rukama.

Dakle, Terrabotanika terarij mogu imati i oni kojima bi i kaktus uvenuo?

Marija: Točno, slobodno možete i zaboraviti na njega, ali samo na neko vrijeme. Odlična su varijanta  za one koji nemaju vremena, volje ili znanja za brigu o biljkama. Terarij, iako ne zahtjeva puno brige, treba određenu dozu vaše ljubavi i pažnje. Potrebno je pratiti promjene koje mogu nastati, te u skladu s uputama koje dobijete reagirati na njih.

Kako se biljke održavaju u terariju?

Marija: Terarij je zatvoreni samoodrživi ekosustav u kojem proces kondenzacije održava potrebnu vlagu u terariju. Treba biti na svjetlu, ali ne direktnom kako se biljka ne bi skuhala unutra. Zalijevanje se vrši po potrebi ako se primjete promjene (suha zemlja, ne kondenzira se). Biljke se podrežu ukoliko dodiruju stijenke i obavezno izvade iz terarija kako ne bi došlo do truljenja. Uz svaki terarij dobijete upute o održavanju, a ako imate dodatna pitanja ili nedoumice, stojimo na raspolaganju.

Biste li voljele živjeti isključivo od ovog projekta?

Eva: To bi bilo idealno, možda kroz neko vrijeme i dođemo do faze da možemo samo od toga živjeti, ali zasad je to ispunjavanje slobodnog vremena i učenje o novim stvarima.

Marija: Terrabotanika mi je pojam za opuštanje u slobodno vrijeme i iskazivanje vlastite kreativnosti i za sada mi je to idealan balans uz posao.

Nekoliko brzopoteznih:

Omiljeno mjesto u Zagrebu:
Marija: Bundek
Eva: Dotrščina i Maksimir

Kad ste bile male svađale ste se najviše oko:
Eva: Jer me Marija i druga sestra Ana nisu htjele voditi sa sobom van dok su bile tinejđerice a ja balavica.
Marija: Ja se nisam svađala, ja sam samo sretna išla van 😊

Najveća vrlina i najveća mana ove druge:
Marija: Vrlina i mana u jednom, kad nešto naumi ne prestaje s tom idejom dok se ne ostvari.
Eva: Vrlina – neumorna u pomaganju i uskakanju drugima, uz to što joj super idu biljke i kolači. Mana – opsesivno kompulzivno slikanje, ima valjda 40 tisuća fotki na mobu 😊

Omiljena biljka:
Marija: Orhideja.
Eva: Kineski dolar.

Da na jedan dan mogu postati netko drugi, izabrala bih:
Marija: Teta u vrtiću.
Eva: Moj vlastiti pas, jer ima najbolji život na svijetu.

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 30.000 zaljubljenika u grad.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori