fbpx

Ferdinand Budicki: Prvi u Hrvatskoj položio vozački ispit

Ferdinand Budicki: Prvi u Hrvatskoj položio vozački ispit

Ferdinand Budicki, zagrebački trgovac i bravar, a ujedno i hrvatski pionir automobilističkog i biciklističkog sporta, ponajviše je poznat po tome što je prvi položio vozački ispit u Hrvatskoj 27. srpnja 1910.

Ferdinand Budicki. Izvor: Facebook.

Rođen je 11. travnja 1871. u Zagrebu, a naučio je voziti još u Beču gdje je i dobio svoju prvu vozačku dozvolu. No, za vožnju u Hrvatskoj trebala mu je dozvola izdana ovdje. Budući da u Zagrebu nitko nije znao voziti, Budicki je najprije morao podučiti članove ispitne komisije da bi mogao izaći na ispit kod njih.

U Zagreb je doveo prvi automobil marke Opel koji je kupio u Beču za 4000 kruna, a prva žena koja je dobila vozačku dozvolu u Hrvatskoj bila je Alma pl. Balley, i to četiri godine nakon Budickoga.

Pogotovu su se plašili konji, a ni s ljudima tada nije bilo lahko! Nije bilo anlasera, pa smo se mučili kurblanjem. Zarađeni su mnogobrojni žuljevi dok se nije pojavila iskra. Nije bilo rezervnih kotača. Kotač se mogao skinuti samo u radionici. Zračnica se krpala samo na cesti. Automobili su tada trošili puno više ulja. Uopće nisu imala stakla niti krova pa smo bili mokri.

Budicki o prvom automobilu dovedenom u Zagreb
Prvi automobil u Zagrebu. Izvor: Facebook.

Iste godine kada je ishodio vozačku dozvolu u Hrvatskoj, otvorio je prvo zastupstvo za prodaju automobila gdje je prodavao Fordova vozila.

Imao je trgovinu biciklima i automobilima prvo u Masarykovoj ulici, zatim u Ilici 25 (kasnije kavana Corso), na Trgu bana Jelačića 7 te Hatzovoj 10.

1906. postao je suosnivač prvog Hrvatskog automobilskog kluba, otvorio je prvu autoškolu u Zagrebu 1910., a godinu kasnije i taksi službu.

Osim što je bio iznimno poduzetan, bio je čovjek avanturističkog duha: prvi se popeo na Sljeme automobilom, proputovao je biciklom mnoge europske zemlje i sjevernu Afriku, a letio je i balonom od Zagreba do Stubice i Velike Gorice te do Baške na Krku i tom prilikom snimio je prve fotografije Zagreba iz zraka.

Muzej automobila Ferdinand Budicki trenutno se nalazi u shopping centru Westgate i sadrži nekoliko desetaka autentičnih povijesnih automobila, motora, bicikala, ali i brojne memorabilije i artefakte.

Nekoliko tisuća fotografija koje se nalaze u muzeju većinom su prikupljene iz obiteljskih albuma prvih automobilista na ovim prostorima, stoga se ne nalaze u vlasništvu ni jedne gradske ili državne institucije.

Muzej je otvoren 2013. ali djeluje kao udruga pa ne može ostvariti financijska sredstva kao ostali muzeji. Izvor: Facebook.

Muzej je osmišljen s ciljem revitalizacije ovog premalo poznatog dijela nacionalne povijesti i pruža uvid u djelo Ferdinanda Budickog koji je učinio mnogo za razvoj automobilističkog i biciklističkog sporta i kulture na ovim prostorima.

Izvori:

Petra Pletikosa

Studentica engleskog jezika i književnosti koja slobodno vrijeme ispunjava dobrom glazbom, knjigama i filmovima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *