Festival d’Avignon svečano otvorio svoje 75. izdanje

Festival d’Avignon svečano otvorio svoje 75. izdanje

Festival d’Avignon, najprestižnije i najveće europsko festivalsko događanje, nakon stanke izazvane pandemijom, svečano je otvorio svoje 75. izdanje u ponedjeljak navečer u Papinskoj palači spektakularnom izvedbom Čehovljeva Višnjika u režiji Tiaga Rodriguesa s Isabelle Huppert u glavnoj ulozi Ljubov Andrejevne Ranjevske i to pred 2000 gledatelja.

Osnovan 1947. godine Festival d’Avignon, ubrzo postaje uzorom svim ostalim na cijelom kontinentu (pa, tako i osnivanju Dubrovačkih ljetnih igara), samo dvaput je bio otkazan, 2003. zbog štrajka solidarnosti sa “slobodnjacima” u show businessu i prošle godine zbog pandemije virusa COVID-19.

Ove sezone ponovo su prisutni najatraktivniji europski ansambli i redatelji kao što su Christiane Jatahy, Angélica Liddell, Fabrice Murgy, Dimitris Papaioannou, Anne Cecile Vandalem i brojni drugi, u selekciji ravnatelja Festivala Olivier Pya.

Redovan program Festivala sedmu godinu zaredom sadrži Europsku kazališnu akademiju za mlade europske producente u organizaciji Europske kazališne konvencije

Od samog početka Akademiju vodi i mentorira intendantica zagrebačkoga HNK Dubravka Vrgoč koja će, među ostalim, podučiti o načinima vođenja kazališnih kuća i produkcija u vrijeme krize. Krovna hrvatska kazališna kuća, HNK u Zagrebu, jedna je od rijetkih nacionalnih kulturnih institucija u Europi koja je svoja vrata uspjela održati otvorenima usprkos koronapandemiji. Uz nju ove godine voditelj  je i Rui Catarino, umjetnički savjetnik Nacionalnog kazališta iz Lisabona.

U ovogodišnjem  programu Europske kazališne akademije sudjeluju producenti iz repertoarnih kazališta i nezavisnih grupa iz Austrije, Velike Britanije, Češke, Mađarske, Nizozemske, Italije i Njemačke.

FOTO: PR

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 30.000 zaljubljenika u grad.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori