Festival Miroslava Krleže: Ranjeni Zagreb naša je prijestolnica bola

Festival Miroslava Krleže: Ranjeni Zagreb naša je prijestolnica bola

Festival Miroslava Krleže vraća se njegovu rodnom gradu koji će biti i u fokusu programa, a deveto festivalsko izdanje održat će se u Zagrebu od 2. do 7. srpnja u atriju Leksikografskoga zavoda koji nosi Krležino ime jer je u potresu u ožujku oštećen ambijentalni teatar na Krležinu Gvozdu.

U fokusu programa je Krležin Zagreb, stvarni i imaginarni, jer izmjestiti Krležu iz Zagreba nemoguće je kao što je nemoguće Pirandellu oduzeti Siciliju, Kafki Prag, Babelju Odessu, a Dostojevskom Petrograd, izvijestio je u srijedu festivalski PR.

Program otvara Rade Šerbedžija

Iako se ukusi mijenjaju, idoli stare, a mode su sve hirovitije, ipak svi mi imamo svoju prijestolnicu bola, a naša je ranjeni Zagreb.

Ovogodišnji partner Festivala je Gradsko dramsko kazalište Gavella, čija je zgrada također stradala u nedavnom potresu, a njegovi umjetnici sudjelovat će u mnogim naslovima ovogodišnjega festivala.

Deveto festivalsko izdanje otvorit će Rade Šerbedžija, koji sudjeluje u programu ‘Sjećanja Krležinih suvremenika’ svojim autorskim projektom ‘Moj obračun s njima’.

Glavni i popratni program 9. festivala Miroslav Krleža

Objavljuje festival_miroslav_krlezaPonedjeljak, 22. lipnja 2020.

Na festivalskom programu su i monološka freska Na rubu pameti u interpretaciji Dragana Despota, monodrama Bobočka u izvedbi Ecije Ojdanić.

HNK Varaždin sudjelovat će pak s dramom Maskerata u režiji Ivana Planinića, mostarski HNK s predstavom Kraljevo u svom gradu i u režiji Ivana Lea Leme a time, istaknuto je, počinje širenje festivalskoga prostora koje bi oganizatori željeli i nastaviti.

U završnom događanju pred publikom će biti izvedba Djetinjstva u Agramu prema zamisli i režiji Senke Bulić i Ane Prolić, koja će biti ostvarena u koprodukciji s Gradskim dramskim kazalištem Gavella.

Bogat i zanimljiv popratni program

U popratnom festivalskom programu također je niz zanimljivih događaja. Tako će biti predstavljen reprint Krležine knjige Tri kavalira gospodjice Melanije: Staromodna pripovijest iz vremena kad je umirala hrvatska moderna iz 1920. (ustvari objavljene 1922.), održan performans Zagreb Kamila Emeričkog autorice Snješke Knežević, a Boris Svrtan će, uz podršku glumaca Gavelle, prema vlastitom izboru čitati fragmente iz Krležinih ‘Zastava’.

Također, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) bit će održana izložba Krležinih rukopisa Dijalozi – Josip Vaništa/Miroslav Krleža ostvarena u suradnji s Modernom galerijom, susret Krleža na talijanskom, uz sudjelovanje Silvija Ferrarija i Silvija Ziliotta, a u programu Sjećanja Krležinih suvremenika nastupit će Zlatko Vitez.

"Svi mi nosimo zastave, ali su najteže borbe u sutonu kad se osjećaju sakriveni zakoni života kao olovo i kada je teža teška kao grob". (Miroslav Krleža – Monolog gnjila čovjeka)

Objavljuje Beli Zagreb GradSrijeda, 11. travnja 2018.

Festival će završiti tradicionalnim gastronomsko-nadrealističkim susretom Doručak kod Krleže u Kavani Kavkaz s počekom točno u sedam sati 7. srpnja što je i vrijeme Krležina rođenja.

Iznimno je važno još jednom ponoviti koliko je Miroslav Krleža bitan kao kroničar korektivne historiografije dvokatnoga Zagreba, Hrvatske i Europe.

Ovogodišnje festivalsko izdanje održat će se pod geslom Ništa nas ne smije iznenaditi

Organizatori festivala sigurni su da su njihovi dosadašnji programi potvrdili da je riječ o živom autoru koji postavlja ogledalo drami ljudske gluposti suvremenoga svijeta (s podjelama na dihotomije svih vrsta).

Zato, i dalje očekuju daleko odlučniju podršku jer, kako je navedeno, gotovo gerilski već devetu godinu zaredom gradimo Krležin živi ambijentalni teatar.

Osnivač, autor i ravnatelj Festivala Miroslava Krleže je dramski umjetnik Goran Matović, a ovogodišnje festivalsko izdanje održat će se pod geslom Ništa nas ne smije iznenaditi.

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 30.000 zaljubljenika u grad.

Odgovori