Filip Pintar: Kada se ne bavim glazbom, radim kao vodoinstalater i na to sam veoma ponosan

Filip Pintar: Kada se ne bavim glazbom, radim kao vodoinstalater i na to sam veoma ponosan

Filip Pintar do sada je objavio četiri singla pod svojim imenom i prezimenom, a prethodno još tri pod glazbenim imenom Fitscho (Fićo). Najuspješniji dosadašnji Filipovi singlovi bile su pjesme “Ti si dar s neba” i “Blago svijeta“, za koje je dobio mnoge pohvale glazbenih urednika i publike, što je potkrijepljeno višetjednim boravkom navedenih pjesama na nacionalnoj listi najemitiranijih singlova u Hrvatskoj te emitiranjem na pojedinim radijskim postajama u regiji. Prije samo nekoliko dana objavio je veseli sing “Lagano me nosi“, o kojem smo odlučili saznati nešto više.

Nakon dvije godine stanke, singlom Lagano me nosi, vraćaš se na svoj glazbeni put. Pjesma nosi poruku o važnosti uživanja u trenutku. Možemo li danas uistinu, uz sve digitalne distrakcije uživati u trenucima? Npr. toliko imamo potrebu zabilježiti savršeni trenutak i objaviti ih na svojim društvenim mrežama da se postavlja pitanje – jesmo li taj, naoko savršeno zabilježen trenutak, uopće i doživjeli?

U ove dvije godine medijske pauze, dosta sam radio na sebi, i kao osoba i kao glazbenik. Nerado to spominjem, ali, nakon svih nedaća koja su nas prodrmale proteklih godinu i pol, sve više sam počeo razmišljati o životu i načinu na koji ga živim. Shvatio sam koliko sam znao biti nezahvalan, mnoge stvari uzimati zdravo za gotovo, što me činilo nesretnim u raznim fazama do prošle godine. Shvatio sam da trebam živjeti punim plućima, biti pozitivniji, težiti sreći, živjeti što je više moguće u trenutku, vjerovati više sebi te ne živjeti u strahu, a u toj fazi razmišljanja o životu su mi društvene mreže bile zadnje na pameti (što se može vidjeti ako ih posjetite, haha).

Lagano me nosi najpribližnije opisuje mojih dvije godine medijske pauze. Tako je pjesma i nastala, kroz moje promjene razmišljanja i kuta gledišta na životne događaje. Nastojim biti zahvalniji na svemu što nas okružuje, proživjeti svaki predivan trenutak, nadiviti se lijepome cvijetu na kojeg sam naletio u prolazu, panorami koja me oborila s nogu…

Vjerujem da možemo uživati u trenucima unatoč digitalnim distrakcijama pa čak i zabilježiti taj trenutak koji nas je oborio s nogu pa da nam ta objava bude uspomena i podsjetnik na osjećaje kroz koje smo prolazili dok se trenutak događao. Doživljaj savršenog trenutka, koji budi emocije, po mome mišljenju je neprocjenjiv naspram svake objave u digitalnom obliku. 

I na ovoj si pjesmi radio s Vjekom Malekinom Malekom, s kojim si do sada objavio četiri singla. Što najviše cijenite jedan kod drugoga i jesu li upravo te karakteristike krucijalne za glazbeni uspjeh?

Vjeko Malekin Malek je moj najbolji prijatelj, a ujedno i višegodišnji suradnik, koji mi je pomogao da pronađem svoj glazbeni stil, teme u kojima sam se pronašao. Upravo se to dogodilo na ovoj pjesmi, Lagano me nosi. Glazbom i aranžmanom smo željeli dočarati osjećaj opuštenosti, ugode i uživanja u trenutku, o čemu govore stihovi pjesme. Po prvi puta sam se osobno dotaknuo mixa, kako bih naglasio dijelove pjesme koji su nam bitni, a danski producent, Fred Miller, je to izvrsno zapakirao svojim finalnim mixom i masteringom. Malek i ja se odlično razumijemo, jako slično razmišljamo, imamo zanimljive i inovativne ideje, koje želimo ostvariti, a kada se dogode trenuci različitog gledišta napravimo kompromis između dviju ideja, jer činimo sve za dobrobit pjesme. Ona je naša zvijezda i uvijek je iznad naših osobnih stavova.

Sviđa mi se kod Maleka kako gleda na stvari, način na koji promišlja, što se može osjetiti i u ovoj pjesmi, jer je većim dijelom zaslužan za stihove pjesme, kojima je uspješno dočarao moju promjenu u načinu gledišta. Empatična je osoba, koja se svim srcem, emocijom, dječjim entuzijazmom, ali i razumom, unese u to što radi, pogotovo u pjesme na kojima radimo. To svaki put osjetim, što me dodatno inspirira i motivira da budem još bolji, još inovativniji i da stvaramo pjesme zbog kojih osjećamo ponos, zahvalnost i sreću.

Mislim da su strpljivost, marljivost, požrtvovnost i ljubav prema glazbenom stvaralaštvu, krucijalne karakteristike za glazbeni uspjeh, a srećom ih Malek i ja posjedujemo. Iskustvo me naučilo da je potrebno potpuno se prepustiti, stvarati i uživati u procesu nastajanja glazbenih priča, odnosno pjesama, što sam s ovom pjesmom napokon počeo činiti.

Za pjesme Ti si dar s neba i Blago svijeta, dobio si mnoge pohvale glazbenih urednika, a pjesme su se dosta dugo zadržale na nacionalnoj listi najemitiranijih singlova u Hrvatskoj. Kakva su tvoja očekivanja od Lagano me nosi? Jesu li očekivanja, kako od sebe, tako i od suradnika i prijatelja, teret ili motivacija? Ili pak nešto treće?

Ti si dar s neba je bila pozitivan šok nad šokovima, nisam očekivao takav uspjeh, koji sam tada imao prilike doživjeti. Pjesma kroz koju me publika mogla bolje upoznati i koja je i dan danas najuspješnija u mojoj dosadašnjoj karijeri. S pjesmom Blago svijeta su mi počela rasti očekivanja, jer sam od početka vjerovao u nju. No kako su očekivanja sve više rasla, počeo sam sve više osjećati jaz između Filipa na sceni i autentičnog sebe pa sam nakon sedmog singla, pjesme Očaran, odlučio stati na loptu i dobro promisliti što i kako dalje.

Nisam se htio izgubiti u očekivanjima i trendovima te ostati bez mašte i razigranosti u stvaralaštvu, što sam primijetio da se počelo događati. Kao što sam spomenuo, radeći na svom glazbenom i osobnom razvoju, došao sam do zaključka da je potrebno spustiti očekivanja.

Shvatio sam da želim uživati u pjesmama, procesu stvaranja, radu u studiju, a ne razbijati glavu o objavama u medijima ili na društvenim mrežama, top listama i emitiranjima pjesme. Ne kažem da ovo drugo nisu bitne stvari za jednog glazbenika, ali sam shvatio da me isključivi fokus na njih udaljava od kreativnosti i slobode stvaranja. Uvidio sam da me više usrećuje, motivira i ispunjava proces pisanja i kreiranja pjesama te glazbeni put koji je fokusiran na te faktore, za koji vjerujem da u konačnici dovodi do uspjeha, barem onog kakvog si priželjkujem. Zato je Lagano me nosi laganica, chill pjesma, koja pruža osjećaj bezbrižnosti i za koju vjerujem da pronalazi put do publike. Fokus na takav pristup me potiče da radim dalje na pjesmama, koje planiram objaviti u narednom periodu.

Zaključio bih da su očekivanja teret, barem su meni i mogu reći da mi je puno lakše otkada sam ih naučio sniziti, osjećam se sretniji i poletniji.

Pjesmu prati i zanimljiv video spot. Zašto ste baš odabrali snimanje mobilnim uređajem?

Kako pjesma prenosi poruku važnosti uživanja u trenutku i uočavanja detalja koji nam često promiču, a čine život bogatijim i ljepšim, tako je i video spot zamišljen kao jednostavan i ležeran spot. Često smo skloni juriti i težiti savršenstvu, što nas je potaklo na snimanje mobilnim uređajem, baš kako bismo prikazali da i, naoko, nesavršeni kadrovi imaju svoju ljepotu, karakter i simpatičnost te mogu izmamiti osmijeh na lice. Zaista sam zahvalan Maji, psiću Mimi, Tomi, Franu i zaljubljenom paru koji je želio ostati anoniman, jer su dali srce i dušu u ovakav, po našem mišljenju, dopadljiv videospot. Ispunili su ga pozitivnom vibrom i time ulili dodatnu čaroliju u spot. Po prvi puta mi se ostvarila želja za montažom video spota, što me, ma koliko bilo izazovno, baš razveselilo i usrećilo. Kako sam ranije znao montirati neke kratke videe, više sebi za dušu, i dobivati pozitivne reakcije, tako se stvorila želja da se okušam u montaži video spota, a po dosadašnjim reakcijama gledatelja, čini se da sam to uspješno odradio.

Kako ti se čini aktualno stanje na glazbenim ljestvicama i hrvatskoj glazbenoj sceni općenito? Misliš li da dolazi smjena generacija?

Uz posao kojim se bavim i angažmanom oko pjesama, ne preostaje mi puno vremena za intenzivno praćenje glazbenih ljestvica i domaće scene, a i već neko vrijeme sam više orijentiran svjetskoj glazbenoj sceni, ali, po tome što uspijem popratiti, čini mi se i drago mi je da se mladi izvođači probijaju i ostvaruju svoje snove. Sreća je da imamo mlade, kvalitetne nade koje postižu odlične rezultate i sve više dopiru do publike. Smjena generacija je prirodni slijed i uvijek je prisutna, bilo da pričamo o umjetnosti, sportu ili nekom drugom životnom segmentu. No, isto tako, vjerujem da izvođači koji su dulje vrijeme prisutni na glazbenoj sceni, poput Gibonnija, Massima, Nine Badrić, Vanne, Nene Belana, Opće Opasnosti, Jacquesa Houdeka…, imaju još toga za ponuditi i siguran sam da će još dugo osvajati eter i publiku. Oni su s razlogom uzori nekima od nas i vjerujem da možemo od njih puno toga naučiti, kako bismo došli do ovoga što su postigli ili barem upola. 

Koje mlade izvođače ili bendove voliš pratiti?

Glazbom sam se počeo baviti zbog benda Opća Opasnost, koji me osvojio pjesmom Pobjeg’o sam. Kad god mi se pružila prilika išao bih na njihov koncert i uvijek bih se vraćao ispunjen i zahvalan na njihovim pjesmama, koje su me motivirale da krenem svojim glazbenim stopama. Kada sam počeo slušati stranu glazbu, privukli su me Lukas Graham, Jeremy Zucker, Harry Styles i drugi izvođači takvog kalibra. Što se tiče uzora na svjetskoj glazbenoj sceni, to bi svakako bio Ed Sheeran, koji za mene ima genijalan stil pisanja i proces stvaranja pjesama. Recimo da je njegov rad i pristup glazbi, nivo kojem težim i koji me motivira da budem još bolji i inovativniji autor i izvođač.

Ako govorimo o mladim izvođačima na domaćoj sceni, onda bih, između ostalih, svakako istaknuo Matiju Cveka, Filipa Rudana, bend BluVinil i Zsa Zsu. Njihov rad rado popratim i čini mi se da kroz glazbu koju stvaraju i/ili izvode, donose nešto svojstveno, što cijenim, a čemu i sam težim.

Čime se baviš kad se ne baviš glazbom?

Radim kao vodoinstalater. Možda zvuči neuobičajeno, ali mnogi uspješni glazbenici su svoj put započeli kao radnici u potpuno drukčijim granama gospodarstva, što me dodatno ohrabruje. S obzirom na to da mi je tata vodoinstalater, nekako se u mojim tinejdžerskim godinama činilo prirodno nastaviti njegovim stopama, iako sam cijelo vrijeme gajio ljubav prema glazbi, svirao i pjevao po plažama i na proslavama za društvo i slučajne prolaznike te pisao prve pjesme. Zahvalan sam na tom poslu, jer mi omogućuje bavljenje onime što istinski volim i za što osjećam da sam stvoren, a to je glazba.

Posebno sam zahvalan tati, koji ima puno razumijevanja za moja izbivanja radi medijskih gostovanja, telefonskih intervjua, nastupa, kreativnih trenutaka kada bih trebao biti fokusiran na ono što s njim radim i ponajviše na podršci koju mi pruža, kao i cijeloj svojoj obitelj. Zbog njihove nepresušne podrške mi je lakše stvarati i posvetiti se glazbi, a također mi daje dodatan “vjetar u leđa” kako bih im se jednoga dana mogao, u neku ruku, odužiti za sve ono čime me neumorno podupiru.

Odjednom je Zagreb krcat događajima – Foodballerka, ArtPark, BašNaš festival…jesu li ti nedostajala događanja i koja će biti tvoja omiljena lokacija za ostatak ljeta?

Drago mi je i veseli me da su se događanja vratila u naš grad, jer šalju poruku da se život, nakon svega, lagano vraća na onaj na koji smo navikli i koji nam je prirastao srcu – druženje s dragim ljudima, razgovor i smijeh te uživanje u nastupu glazbenog izvođača s omiljenim pićem u ruci. Iako, osobno, nisam tip od čestih izlazaka, a što mi nerijetko ni obveze ne dozvoljavaju, kada izađem u grad ne volim se ograničavati, već posjetim događaj koji mi se u tome trenutku čini najprivlačnijim ili na koji me društvo odvede. No, sudeći po pripremama za moj prvi studijski album, sve se čini da će moja omiljena lokacija za ostatak ljeta biti kućni studio, u kojem obično znam dočekati sitne noćne sate.

Naziru li se koncerti? Koja je tvoja omiljena zagrebačka lokacija na kojoj bi volio svirati?

Već neko vrijeme me zanima audio produkcija i težim tome da produciram svoje pjesme, tako da mi je zasad prioritet rad u studiju. Ne sumnjam da će koncerata biti, a kada točno, sve koje zanima mogu me pratiti na društvenim mrežama, gdje objavljujem sve bitno što se događa u mom glazbenom životu. Volim Zagreb i teško bi mi se bilo odlučiti za jednu lokaciju na kojoj bih volio svirati, jer ih, sva sreća, Zagreb ima mnogo. S druge strane, mislim da lokacija nije presudna za uspješan nastup, već dobra atmosfera na svirci i pozitivna obostrana komunikacija s publikom, što mi se do sada ostvarivalo na svim zagrebačkim nastupima. Za to sam iznimno zahvalan zagrebačkoj publici, ali i svima onima koji, možda, nisu iz Zagreba, ali su se na svirkama zatekli.

Nekoliko brzopoteznih

Posljednja pjesma na playlisti: 

This is how you fall in love (Jeremy Zucker, Chelsea Cutler).

Posljednji koncert na kojem si bio: 

Opća Opasnost u Domu sportova.

Svjetska pozornica na kojoj bi volio svirati: 

Wembley Stadium.

Kao mali dječak, želio si biti: 

Policajac.

Omiljena lokacija u Zagrebu: 

Sjenica u dvorištu moje obiteljske kuće.

FOTO: Nikolina Hanžek

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori