Filip Rudan: Želja mi je stvarati pjesme na koje ću biti ponosan, neovisno o tome jesu li u skladu s onim što je danas na vrhovima glazbenih ljestvica

Filip Rudan: Želja mi je stvarati pjesme na koje ću biti ponosan, neovisno o tome jesu li u skladu s onim što je danas na vrhovima glazbenih ljestvica

Nakon premijere na Dori 2021., Zagrepčanin Filip Rudan objavio je svoj prvi singl Blind, pjesmu kojom se 13. veljače, predstavio na opatijskoj pozornici i natjecao za titulu predstavnika Hrvatske na Euroviziji, a tim smo povodom odlučili i razgovarati s Filipom. Jesu li se slegli dojmovi nakon natjecanja, čime se bavi kada se ne bavi glazbom i koji su mu sljedeći koraci, saznajte u razgovoru koji slijedi.

Sudjelovanjem na Dori 2021. pjesmom Blind, koja je ujedno i Vaš prvi singl, predstavili ste se čitavoj hrvatskoj javnosti. Premda niste odnijeli pobjedu publika Vas je odlično prihvatila, a komentari pristižu sa svih strana. Kakvi su vaši dojmovi s Dore? Jesu li se slegli ili treba proći još malo vremena?

Dora je za mene bila jedno predivno iskustvo koje ću pamtiti po tome što sam tamo predstavio moj prvi autorski rad i po ljudima koji su me tamo podržavali. Jako sam zahvalan što mi se pružila takva prilika i na svim pozitivnim komentarima na moju izvedbu i pjesmu. Konkurencija je bila jaka i mislim da se svaki izvođač po nečemu izdvajao od ostalih.

Na ozbiljnim natjecanjima pojavili ste se još 2017. u RTL-ovom pjevačkom natjecanju Zvijezde, zatim 2018. u Supertalentu, a 2020. u The Voiceu. Kako biste opisali ta iskustva gledajući na njih s mjesta gdje se nalazite danas? Koliko su Vam ona pomogla u razvoju samostalne pjevačke karijere?

Svako je od tih iskustava bilo posebno, naučilo me puno toga i omogućilo mi da sazrem kao glazbenik. Rekao bih da sam najviše napredovao uz The Voice jer sam u taj show ušao nakon što sam već imao priliku steći brojna iskustva kao izvođač pa su i time bili čvršći temelji na kojima sam se tijekom showa nastavio graditi u glazbenom smislu.

Mislite li da se mladi pjevači/pjevačice mogu probiti na hrvatskoj estradi bez sudjelovanja u natjecanjima ovakvoga tipa?

Mislim da mogu, ali smatram da je sudjelovanje u natjecanjima takvog tipa jako dobra podloga za start pomoću koje se može puno toga naučiti, ali i predstaviti široj publici.

U javnosti vlada uvriježeno mišljenje kako mladi glazbenici sve češće pjevaju komercijalu jer je to jedino što kod publike prolazi. Vi ste ujedno više puta naglašavali kako želite pjevati ono što volite, a to su balade i pop-rock. Uzimajući sve ovo u obzir, pitanje glasi je li u glazbenoj industriji teško ostati svoj? Može li netko pjevati ono što voli i od toga živjeti ili je prilagodba neizbježna, kako bi se preživjelo?


Kad sam krenuo sa stvaranjem moje autorske glazbe, puno sam razmišljao o tome kako će je slušatelji prihvatiti. Vjerujem da svaki  žanr ima svoju publiku i da mladi glazbenici ne pjevaju samo komercijalu, znam puno njih koji su veliki alternativci i koji su pronašli put do svojih slušatelja.

Želja mi je stvarati pjesme na koje ću biti ponosan, neovisno o tome jesu li u skladu s onim što je danas na vrhovima glazbenih ljestvica.

U The Voiceu bili ste u dvoboju s ovogodišnjom pobjednicom Dore, Albinom Grčić, a koliko je nastup bio upečatljiv govori brojka od 30 milijuna pregleda na You Tubeu. Jeste li možda razmišljali o tome da u budućnosti vas dvoje zajedno snimite duet?

Broj pregleda naše izvedbe je svakako jako velik kompliment i zahvalan sam na tome. Što se dueta tiče, mi se kao glazbenici pronalazimo u drugačijim glazbenim stilovima, ali se međusobno uvažavamo i podržavamo ono što stvaramo, a i u istoj smo diskografskoj kući.

Osim što aktivno radite na svojoj pjevačkoj karijeri, također studirate na Fakultetu hrvatskih studija. Koliko je teško uskladiti pjevačke i studentske obveze? Koja će biti vaša buduća profesija i vidite li se u njoj uopće?

Nije jednostavno uskladiti sve obaveze, ali snalazim se koliko mogu. Sociologija mi je vrlo zanimljiva i mogu se zamisliti da jednog dana radim kao sociolog, ali trenutno mi je u prvom planu glazbena karijera te rad na novim pjesmama.

Opišite nam kako izgleda jedan običan dan u životu Filipa Rudana?

Rekao bih da se ne razlikuje previše od tipične studentske svakodnevice, osim što se sastoji i od vježbanja gitare, pjevanja i rada na autorskim pjesmama. Volim otići u šetnju sa psima te povremeno pogledati neki dobar film.

Za kraj, možemo li očekivati debitantski album u skorijoj budućnosti?

Objava debitantskog albuma oduvijek mi je bila velika želja i trenutno posvećeno radim na njenom ostvarenju, još je rano za određivanje nekog vremenskog okvira unutar kojeg bi se to moglo dogoditi jer je to proces koji zahtjeva puno truda, rada i vremena. U skorije vrijeme od mene možete očekivati i druge glazbene novosti, kao što je objava spota za Blind.

Nekoliko brzopoteznih

Da nisam pjevač, bio bih: glazbenik hehe! Šalu na stranu, stvarno ne znam.

Glazbena zvijezda s kojom bih volio otpjevati/snimiti duet: Eric Clapton

Svjetska pozornica na kojoj bih održao koncert: Madison Square Garden, Lollapalooza

Zadnja pjesma na playlisti: The Unforgiven III – Metallica

Najdraže mjesto u Zagrebu: Martićeva/Džamija

FOTO: Zvonimir Ferina

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori