fbpx

Film ‘O jednoj mladosti’ Ivana Ramljaka nagrađen na 19. DokuFestu

Film ‘O jednoj mladosti’ Ivana Ramljaka nagrađen na 19. DokuFestu

Film redatelja Ivana Ramljaka “O jednoj mladosti” premijerno je prikazan u natjecateljskom programu ‘Balkan Dox’ Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFest, odakle se “vratio” kao najbolji dokumentarni film Balkana, priopćio je HAVC.

O najboljem filmu (Best Balkan Documentary) odlučivali su nagrađivani filmaš Theodore Teddy Grouya, direktor jednog od najvećih festivala dokumentarnog filma u Americi, nagrađivana redateljica iz Rumunjske Nora Agapi, te kurator, predavač i redatelj Burak Çevik iz Istanbula.

Prilikom online ceremonije dodjele nagrada koja je održana u subotu, 15. kolovoza, žiri je u obrazloženju uz ostalo naveo:

Žiri drži da su svi filmovi iz ovogodišnje konkurencije Balkan Docs svojevrsni pobjednici. No, jedan se film, kao nezavisan glas, posebno izdvaja za ovogodišnju nagradu – nezavisan glas koji na inspirativan način ohrabruje obične ljude da samo s arhivskim foto i video materijalima strastveno ispričaju priču o prijatelju koji je utjecao na sve oko sebe. Ovogodišnja nagrada Best Balkan Docs odlazi u Hrvatsku, filmu ‘O jednoj mladosti’ redatelja Ivana Ramljaka.

Film je nastao u produkciji Akademije dramske umjetnosti. Montirao ga je Ivor Šonje, za fotografiju je bio zadužen Marko Čaklović, dizajn zvuka radio je Borna Buljević, a producirao ga je Matej Merlić.

Film je to o redateljevom pokušaju rekonstruiranja odnosa s nekadašnjim najboljim prijateljem, 13 godina nakon njegove iznenadne smrti, koristeći samo fotografije i videomaterijale koje je prijatelj tada snimao. Priča je to o izgubljenoj generaciji mladih Hrvata s kraja 1990-ih koji pokušavaju naći svoj identitet nakon razarajućeg rata.

“O jednoj mladosti” je nedavno selektiran za prikazivanje u konkurenciji Open City Documentary Festivala (London), a u sklopu online projekcije u rujnu, redatelj Ivan Ramljak održat će i Q&A sesiju. Hrvatska premijera filma očekuje se krajem ove godine.

Međunarodni festival dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFest koji se inače održava u Prizrenu, svoje je 19. izdanje ‘preselio’ online. U osam natjecateljskih sekcija prikazalo se 90 naslova iz 51 zemlje, a svi su filmovi dostupni za streaming na posebnoj festivalskoj platformi.

Izvor:

  • Promo fotografije / Autor: HAVC

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 25.000 zaljubljenika u grad.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *