Film ‘O jednoj mladosti’ Ivana Ramljaka nagrađen na 19. DokuFestu

Film ‘O jednoj mladosti’ Ivana Ramljaka nagrađen na 19. DokuFestu

Film redatelja Ivana Ramljaka “O jednoj mladosti” premijerno je prikazan u natjecateljskom programu ‘Balkan Dox’ Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFest, odakle se “vratio” kao najbolji dokumentarni film Balkana, priopćio je HAVC.

O najboljem filmu (Best Balkan Documentary) odlučivali su nagrađivani filmaš Theodore Teddy Grouya, direktor jednog od najvećih festivala dokumentarnog filma u Americi, nagrađivana redateljica iz Rumunjske Nora Agapi, te kurator, predavač i redatelj Burak Çevik iz Istanbula.

Prilikom online ceremonije dodjele nagrada koja je održana u subotu, 15. kolovoza, žiri je u obrazloženju uz ostalo naveo:

Žiri drži da su svi filmovi iz ovogodišnje konkurencije Balkan Docs svojevrsni pobjednici. No, jedan se film, kao nezavisan glas, posebno izdvaja za ovogodišnju nagradu – nezavisan glas koji na inspirativan način ohrabruje obične ljude da samo s arhivskim foto i video materijalima strastveno ispričaju priču o prijatelju koji je utjecao na sve oko sebe. Ovogodišnja nagrada Best Balkan Docs odlazi u Hrvatsku, filmu ‘O jednoj mladosti’ redatelja Ivana Ramljaka.

Film je nastao u produkciji Akademije dramske umjetnosti. Montirao ga je Ivor Šonje, za fotografiju je bio zadužen Marko Čaklović, dizajn zvuka radio je Borna Buljević, a producirao ga je Matej Merlić.

Film je to o redateljevom pokušaju rekonstruiranja odnosa s nekadašnjim najboljim prijateljem, 13 godina nakon njegove iznenadne smrti, koristeći samo fotografije i videomaterijale koje je prijatelj tada snimao. Priča je to o izgubljenoj generaciji mladih Hrvata s kraja 1990-ih koji pokušavaju naći svoj identitet nakon razarajućeg rata.

“O jednoj mladosti” je nedavno selektiran za prikazivanje u konkurenciji Open City Documentary Festivala (London), a u sklopu online projekcije u rujnu, redatelj Ivan Ramljak održat će i Q&A sesiju. Hrvatska premijera filma očekuje se krajem ove godine.

Međunarodni festival dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFest koji se inače održava u Prizrenu, svoje je 19. izdanje ‘preselio’ online. U osam natjecateljskih sekcija prikazalo se 90 naslova iz 51 zemlje, a svi su filmovi dostupni za streaming na posebnoj festivalskoj platformi.

Izvor:

  • Promo fotografije / Autor: HAVC

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 30.000 zaljubljenika u grad.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori