Filmovi Motovun Film Festivala u zagrebačkoj Laubi

Filmovi Motovun Film Festivala u zagrebačkoj Laubi

Nakon 25 gradova Motovun Film Festival od 27. kolovoza do 6. rujna donosi svoje ovogodišnje filmove i u Zagreb, u Kuću za ljude i umjetnost Lauba,  gdje će se prikazati 14 dugometražnih i 26 kratkih filmova.  

Riječ je o filmovima koji su, kažu organizatori, prošli ispod radara u godini kad nije bilo velikih međunarodnih festivala, a tu “smotru priča koje život čine boljim” otvorit će u četvrtak novi film Alexandrea Rockwella, jednog od najcjenjenijih redatelja nezavisnog filma.

Njegove “Slatke stvari” o troje mladih koji bježe od kuće kako bi postali otpadnici imao je odličan prijem publike i kritike na Berlinaleu gdje je osvojio i Kristalnog medvjeda.

Slijedi “Istinita priča o Nedu Kellyju“, svojevrsni australski špageti western koji otkriva mračne strane kolonizacije te bugarski film “U krugu“, nagrađen u Sarajevu, uradak Stefana Komandareva, koji prati tri policijske patrole u apsurdnim situacijama na ulicama Sofije.

Subotnji program posvećen je jakim ženama – uz glazbene nastupe ženskih izvođačica, prikazat će se “Zaposlene djevojke“, film o tri Francuskinje koje u borbi za obitelj svakodnevno odlaze preko granice u Belgiju raditi u bordelu te “Asistentica“, zapaženi igrani prvijenac provokativne dokumentaristice Kitty Green koji ogoljuje mehanizme koji štite i kriju prakse zlostavljanja moćnih pojedinaca iza zatvorenih vrata.

Iz Srbije dolazi “Ajvar“, kino hit o kraju jedne ljubavi, čija će se ekipa predvođena redateljicom Anom Marijom Rossi predstaviti u Laubi. U ulogama supružnika pred raspadom braka su Sergej Trifunović i Nataša Ninković.

Srpsku kinematografiju predstavljat će i “Moj jutarnji smijeh” redatelja Marka Đorđevića, najavljen kao “komedija očaja” o djevcu na pragu tridesetih koji još živi s roditeljima te prikaz generacije obilježene krizom odrastanja i nemogućnošću napuštanja roditeljskoga gnijezda. U ovom je filmu jednu od posljednjih uloga odigrao je Nebojša Glogovac.

Program u Laubi imat će i svoj LGBT dan – od kritike hvaljeni film “Tetkica” prati mladića koji se u doba aparthejdskog režima na vojnoj obuci zbližava s drugim novakom, premijerno prikazan u Veneciji.

Tim povodom u Laubi će biti otvorena izložba “Volim te bez ali” socijalnog radnika i fotografa Benjamina Strikea, koji je portretirao roditelje LGBT osoba u Hrvatskoj, čiji su se radovi proslavili na internetu.

Kratkometražni filmovi besplatno u dvorištu Laube

Među atraktivnim naslovima su i napeti argentinski pljačkaški film “Veličanstveni gubitnici“, zatim “Selfie“, komični omnibus o zabludama modernog tehnološkog društva te “Moja luda ljubav“, novi uradak oskarovca Gabrielea Salvatoresa, snimljen na hrvatskoj obali.

Program donosi i konkurenciju kratkometražnih filmova iz koje najbolje europsko ostvarenje i ove godine dobiva mogućnost nominacije za nagradu Europske filmske akademije.

U programu je pet domaćih i regionalnih naslova koje će pojedinih večeri predstaviti njihovi autori – “Pustolovine Glorije Scott – Umorstvo u katedrali“, “Colonello Futurista“, “Njemački inat“, “Potop” i “Mikrokazeta – najmanja kazeta koju sam ikad vidio“.

Program “Motovunski kratki” bit će prikazan u pet večeri na posebnoj pozornici u dvorištu Laube, a ulaz je besplatan.

U Laubi će biti dodijeljene i ovogodišnje festivalske nagrade, a o onima u glavnom programu odlučuje žiri u sastavu: Lana Barić, Nina Violić i Goran Bogdan.

Kako je najavljeno, publiku ne očekuju samo filmovi već i niz koncerata, DJ nastupa, kvizova i vinskih uvertira, a sve će se odvijati s mjerama opreza.

U skladu s epidemiološkim preporukama će i kapacitet gledališta biti prilagođen održavanju razmaka među gledateljima, pa će i broj ulaznica po svakoj projekciji biti ograničen pa se preporučuje kupnja u pretprodaji putem interneta.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori