Filmska recenzija iz serije filmova kina Europa: Krugovi – priča o dugotrajnim posljedicama zla ratnog ludila

Filmska recenzija iz serije filmova kina Europa: Krugovi – priča o dugotrajnim posljedicama zla ratnog ludila

Puno riječi već je rečeno o nepravdi učinjenoj nad kultnim kinom Europa. Najpesimističnije prognoze obistinile su se; navodna obnova prostora nije se dogodila, a zgrada Kina Europa dodijeljena je upravi KIC-a. Ipak, u seriji tekstova koje ćemo objaviti na portalu Beli Zagreb Grad nećemo raspravljati o tome. Naime, svake srijede i nedjelje Europa objavljuje kôd za besplatno gledanje filma u trajanju od 72 sata. Po izlasku filmova, objavljivat ćemo osvrte na posljednjih 6 iz spomenutog programa. Dodatne informacije i upute za gledanje dostupne su na poveznicama dolje. Slijedi osvrt na film Krugovi (2013).

Krugovi su snažno i efektno filmsko ostvarenje inspirirano stvarnim događajima koji su se zbili u Trebinju 1993. godine. Redatelj Srdan Golubović za svoj najnoviji film Otac (2020) već je dobio znatne pohvale, a film Krugovi ovjenčan je nagradama publike u Berlinu, Sarajevu i Sofiji, a na filmskom festivalu Sundance dobio je posebnu nagradu žirija u međunarodnoj konkurenciji filma.

Klopke regionalne koprodukcije

Pretpostavljam da prosječnom gledatelju s prostora bivše SFRJ pri spomenu na koncept regionalne koprodukcije filma u zadnja barem dva desetljeća na pamet najprije pada koncept filma o ratnim ili poslijeratnim stradanjima s tmurnom atmosferom i istim glumačkim licima koje iznova ima prilike gledati svakih nekoliko godina u različitim projektima. Upravo se i Krugovi oslanjaju na istinit i tragičan događaj koji se zbio u vrtlogu užasa u počecima posljednjeg rata na području današnje Bosne i Hercegovine.

Što onda Krugove dijeli od navedenog filmskog standarda kojeg se domaća publika nagledala ali čiji filmovi, važno je napomenuti, često postanu favoriti publike i žirija na brojnim europskim (i svjetskim) festivalima?

Za početak, Krugovi podrobno ne opisuju niti jednu ideologiju, uspjeh ili neuspjeh ratnih zbivanja. Narativ krugova temelji se na posljedicama tragičnog događaja čiji rezultat mora polučiti promjenu u društvu jer u suprotnom može biti promatran isključivo kao uzaludan.

Također, film ozbiljno razmatra dugotrajne posljedice nasilja i rata na pojedince i njihove obitelji. Smatram da bi se dalo povući nekoliko paralela na regionalnu kinematografiju, no zaključimo, barem za sada, da je baš zbog navedenih razloga film Krugovi jedinstven.

U spomen na Srđana Aleksića

Film je inspiriran stvarnim događajem. Godine 1993., u Trebinju, Srđana Aleksića nasmrt su pretukli pripadnici Vojske Republike Srpske (čiju je odoru i sam nosio) jer je stao u obranu sugrađanina Bošnjaka Alena Glavovića, napadnuta bez ikakva razloga ili povoda.

U Sarajevu, Pančevu i Novom Sadu (kasnije i Beogradu) ulice su nazvane Srđanovim imenom u znak zahvale zbog historijskog stajanja malog čovjeka protiv nehumanosti.

U Trebinju gdje se zločinački čin i zbio (na tržnici, na Trgu Slobode), barem za vremena snimanja filma, takva je gesta zaobiđena, a počinitelji, nakon odsluženja smiješno male kazne, hodaju slobodno. Upravo ta pitanja razmatra film, u tri paralelne priče koje se odvijaju 12 godina poslije, s protagonistima razbacanima diljem Europe.

Pitanja dobra i zla

Kad čovjek učini nešto dobro, ljudima to ništa ne znači. Zaključuje to otac u filmu nastradalog godinama poslije, kao odgovor na dilemu najboljeg prijatelja njegova pokojna sina. Dilema nastaje u trenucima kada, nakon više od desetljeća nakon tragedije, na njegovom kirurškom stolu završi jedan od krvnika pokojnog prijatelja.

Tada se postavlja pitanje treba li ići za osvetom ili, barem na silu, iznuditi pokajanje krvnika prije trenutka kada će uzde krvnikova života završiti u njegovim rukama.

Karma, rekli bi praznovjerni. Zapravo se radi o teškom filozofskom pitanju života ili smrti. Isto si postavlja i akter druge priče, miljama daleko od Trebinja, onaj kojemu je spašen život pod cijenu drugoga te davne 1993., kada mora birati između sigurnosti svoje obitelji ili one od poznanice iz rodne mu zemlje.

Treće važno pitanje izravno se tiče oca ubijenog na pijaci u Trebinju, kada dođe u kontakt s mladićem koji nosi prezime drugog krvnika njegova sina. Dakle, zlo je već učinjeno, te davne 1993. godine. Osnovno pitanje koje se nameće dalje u životima jest zaslužuje li isto to zlo da mu se vrati dobrotom?

Najbolji od najboljih

Teško da je Srdan Golubović mogao skupiti bolju glumačku ekipu prije desetak godina kada je film sniman. Radi se o glumačkoj postavi profiliranoj baš na sličnim filmovima i to dulji niz godina. Nebojša Glogovac preminuo je 2018., pa njegovu ostavštinu valja razmatrati kroz desetke nezaboravnih uloga u koju uključujemo i ovu u Krugovima.

Leon Lučev, Aleksandar Berček, Hristina Popović i ostali odigrali su zaista sjajne uloge i nipošto ne padaju u drugi plan iza sjajnih vizualnih rješenja u obliku predivnih kadrova Trebinjskog krajolika i respektabilno autentičnih retrospektivnih scena. Valja svakako spomenuti i tim scenarista (Srđan Koljević, Melina Pota Koljević) koji su cijeloj priči dali taj neki domaći duh koji su spomenuti glumci znali itekako kvalitetno prenijeti gledatelju.

Film možete besplatno pogledati na poveznici do 16. svibnja. Kod za besplatno gledanje i sve ostale informacije na Facebook i Web stranici Kina Europa.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori