Filmska recenzija iz serije filmova kina Europa: Velika ljepota – i gdje ju pronaći?

Filmska recenzija iz serije filmova kina Europa: Velika ljepota – i gdje ju pronaći?

Puno riječi već je rečeno o nepravdi učinjenoj nad kultnim kinom Europa. Najpesimističnije prognoze obistinile su se; navodna obnova prostora nije se dogodila, a zgrada Kina Europa dodijeljena je upravi KIC-a. Ipak, u seriji tekstova koje ćemo objaviti na portalu Beli Zagreb Grad nećemo raspravljati o tome. Donosimo vam recenzije filmova koji su dostupni na Kino Europa online platformi.

Hedonizam u punom sjaju

Velika ljepota (La grande bellezza), film redatelja Paola Sorrentina, prati život Jepa Gambardelle (Toni Servillo), pisca i novinara koji je svoje prvo i posljednje djelo objavio prije 40 godina. Jep je došao u Rim sa 26 godina gdje je postao kralj visokog društva i naizgled živi bezbrižnim životom u kojem radi što poželi.

Potraga za izgubljenim vremenom

Iako je njegovo prvo djelo, Ljudski sustav, bilo vrlo uspješno i dobro prihvaćeno od publike i kritičara, Jep nije nastavio pisati, što izaziva brojna pitanja njegovih prijatelja i poznanika.

Nakon proslave 65. rođendana, prisjećajući se pojedinih epizoda iz svog života, shvaća kako je proveo prilično neispunjen život, a svoj spas i ponovnu inspiraciju pokušava pronaći u ljubavi koju će uskoro izgubiti.

Film La grande bellezza dobitnik je gotovo 60 nagrada, među kojima su Oscar i Zlatni globus za najbolji strani film te Europske filmske nagrade za najbolji film, redatelja, montažu i glumca.

Također, scenografija i glazba u filmu su za svaku pohvalu, no u svojoj ću se recenziji usmjeriti na teme i poruke koje nam film donosi.

Rim kao pozornica i život kao performans

Velika ljepota oda je i portret Rima, njegovih zabava, njegovih bon vivana, njegove umjetnosti i performansa ali i mnogočemu drugom. Ipak, Jep shvaća kako je sve to zapravo varka i samozavaravanje onih oko njega, ali i njega samog. 

Jep je i onaj koji sudjeluje u svim tim aktivnostima, ali i onaj koji ih promatra sa određene distance. Ulazimo u njegov introspektivni svijet u kojem on pokušava pobjeći od sadašnjice prisjećajući se mladosti.

Čovjekova smrtnost

Važna tema ovog filma je smrtnost koja je za svakog čovjeka neizbježna, jer ma koliko god ju izbjegavali s njom se moramo susresti. Smrt drugih pojačava nam i približava osjećaj naše smrtnosti.

Kao i čovjekova mladost, život je prolazan i ta misao spaja sve ljude. Ona nas tjera da učinimo nešto od svog života čega bi se trebalo sjećati. 

A ako nam se život sastoji od beskrajnih zabava s vlakićima koji nigdje ne vode i traženja inspiracije koja nikad neće doći, moguće je da nećemo biti zadovoljni svojim životom i da ćemo žaliti za propuštenim.

Izvor: Imdb.com

Uspješnost kao varka

Film započinje kao komedija, s vrlo živim prikazima najboljih zabava u Rimu s njihovim srednjovječnim i starijim sudionicima za koje su čini da su im one najviši cilj u životu, dok kasnije prelazi u dramu, u kojoj se, kada se ne događaju zabave, skidaju maske i otkriva goli život. Onaj život u kojem prijatelji zapravo nisu prijatelji, nego samo sredstva za uspon na društvenoj ljestvici, i prva publika kojoj se mora pokazati i dokazati vlastiti uspjeh.

Izvor: Imdb.com

Film na trenutke donosi i elemente groteske, u prikazima umjetničkih performansa, estetskih zahvata, kritike Crkve, ali i samih ljudskih odnosa. Jep ne preže pred propitivanjem umjetničkih praksi i samih umjetnika, ne boji se izazvati sukobe u društvu i ne pada na glumu prijatelja.

Baveći se i pišući o drugima, Jep se izbjegava suočiti s vlastitim problemima i patnjama te dolazi do zaključka da je ono najbolje u njegovom životu samo u njegovom sjećanju.

Tražeći inspiraciju, izgubio je život.

Što je zapravo velika ljepota?

Jep je cijeli život tražio veliku ljepotu koja bi mu postala inspiracijom za drugi roman, no nije ju pronašao. Je li to ljubav, smisao života, ljepota u pravom smislu riječi ili nešto drugo? Kako biste saznali odgovor svakako preporučujem da pogledate film.

Izvori:

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori