Filmski program u Tehničkom muzeju na temu rada i radništva

Filmski program u Tehničkom muzeju na temu rada i radništva

Od 11. do 25.9.2021. u Tehničkom muzeju Nikola Tesla održava se „Filmski program u Tehničkom“. Program uključuje projekcije filmova i razgovore na temu industrije, rada i radništva, s ciljem kritičkog promišljanja industrijske prošlosti i postindustrijske sadašnjosti te njihovih društvenih konzekvenci. Zamišljen je kao mini festival industrijskog filma, koji će se održavati jednom godišnje u ljetnim mjesecima. 

Ciklus kratkometražnih dokumentarnih filmova na temu radnica

Sukladno državnoj politici uključivanja žena u tržište rada, primarno kroz industriju, od pedesetih godina 20. stoljeća raste broj tvorničkih radnica. Postupni rast naročito se osjetio tijekom šezdesetih i sedamdesetih (1952. broj žena koje su radile u industriji i rudarstvu u Hrvatskoj bio je 45.421, u 1961. bilo ih je 96.316, a 1970. godine 128.020).

Zapošljavanje žena, posebice iz prigradskih i ruralnih područja, uzrokovalo je društvene promjene i otvorilo brojna pitanja, poput usklađivanja rada i obiteljskog života žena (s naglaskom na majčinstvo), dvostrukog tereta rada u tvornici i kućnog rada / rada u polju, noćnog rada, zaštite žena na radu… Stoga ne čudi da su se navedene teme našle i na filmskom platnu. Bilo da su naručeni od države, poput namjenskih filmova koji su trebali educirati radnice i/ili zaštititi ih od ozljeda na radu, ili da su snimljeni na inicijativu samih autora, filmovi u kojima glavnu ulogu imaju radnice u većoj ili manjoj mjeri prožeti su dominantnim društvenim idealom žene koja je ujedno vrijedna i predana radnica te požrtvovna i brižna majka i supruga.

Pojedine scene selektiranih filmova snimale su se u autentičnim ambijentima tvornica / tvorničkih pogona s pretežito ženskom radnom snagom (pogon tvornice tekstila Pobjeda, punionica boca tvornice ulja Zvijezda, Tvornica električnih žarulja /TEŽ/…) te svjedoče o vrsti tvorničkih poslova koje su obavljale žene i uvjetima u kojima su radile.Projekcije filmova prate razgovori (okrugli stolovi) koji se tematski nadovezuju na film.

Ulaz na projekcije je besplatan. Zbog ograničenog broja posjetitelja dolazak je potrebno obavezno prethodno najaviti putem e-maila na adresu kosjenka.laszlo.klemar@tmnt.hr

11. 9. 2021., 19 sati

Kabinet Nikole Tesle, Tehnički muzej Nikola Tesla

I RADNICA I MAJKA: ZAŠTITA ZDRAVLJA ŽENE RADNICE (Fedor Škubonja, 1958., 16′)

SPRIJEČI NESREĆU U TEKSTILNOJ INDUSTRIJI(Krešo Golik, 1953., 16′)

RAZGOVOR:Tema: Uvjeti rada i zaštita radnica – nekad i danas

18. 9. 2021., 19 sati 

Kabinet Nikole Tesle, Tehnički muzej Nikola Tesla

OD 3 DO 22(Krešo Golik, 1966., 14’10”)

DAN ZA NOĆ(Branko Schmidt, 1977., 9′)

RAZGOVOR:Tema: Druga smjena – dvostruki teret rada 

25. 9. 2021., 19 sati

Kabinet Nikole Tesle, Tehnički muzej Nikola Tesla

MOJ PRVI RADNI DAN(Miroslav Mikuljan, 1977., 14’10”)

TREĆA SMJENA (Petar Krelja, 1981., 11’13”)

RAZGOVOR:Tema: Automatizacija rada i radni odnosi

FOTO: Pixabay

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 30.000 zaljubljenika u grad.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori