fbpx

Fraktura je otvorila knjižaru u širem centru Zagreba

Fraktura je otvorila  knjižaru u širem centru Zagreba

Izdavačka kuća Fraktura svoj  je ulazak u punoljetnost proslavila, u skladu s godinama, na jedan sasvim ozbiljan način, otvaranjem prostora knjižare u širem centru grada. Knjižara je svečano otvorena 4. srpnja 2020. Svojom lokacijom knjižara je smještena u blizini drugih važnih kulturnih ustanova poput HDLU-u, a koji se nalazi nasuprot knjižare, gimnazije u Križanićevoj, Orisa Kuće arhitekture te drugih važnih lokacija. Za one koji je žele posjetiti točna adresa je Ulica Kneza Mislava 17.

U novoj knjižari Frakture (Izvor: Fraktura Facebook)

Mjesto druženja: ‘Dnevni boravak’

Knjižara je zamišljena kao mjesto druženja u kojem ćete u sklopu svojevrsnoga dnevnog boravka, moći razgovarati o knjigama i dobiti preporuke za čitanje. Ujedno ćete na istom mjestu imati priliku potražiti relevantna izdanja iz domene beletristike, publicistike, monografije i stripa, ove ili drugih izdavačkih kuća . 

U Frakturi se prilikom njezina otvaranja mislilo i o njezinom ugođaju pa je tako prilična pozornost posvećena interijeru.  Strop je oslikao ni manje ni više negoli  Tomislav Buntak, dekan Akademije likovnih umjetnosti. Njegovi su crteži inspirirani djelima klasične književnosti i posjetitelje ovdje očekuje svojevrstan izazov provjere književnog znanja kroz promatranje i analiziranje oslikanog  stropa. U dnevnom boravku nove  knjižare  organizirat će se, najčešće u večernjim satima, razna događanja za sve ljubitelje knjiga poput druženja s književnicima, književni  festivali, unplugged koncerti i drugo.

Strop u nastajanju (Izvor: Fraktura Facebook)

Večeri u dnevnom boravku

Pred nama je tjedan u kojem je Fraktura organizirala razna događanja u svom dnevnom boravku. U ponedjeljak će ovdje u večernjim satima književni urednik Kruno Lokotar razgovarati s pjesnikom Markom Pogačarom o njegovoj knjizi Korov, ili protiv književnosti, u kojoj autor bilježi svoja razmišljanja o ljudima, gradovima i svemu onome što mu se našlo na putu tijekom njegovih lutanja. U utorak, 7. srpnja, u istom prostoru bit će predstavljena Istarska Lady Macbeth, Damira Zlatara Freya, a o njoj će, a onda ujedno o Istri, umjetnosti, ali i ženama koje su u srži ovog romana,  govoriti višestruko nagrađivana književnica Sibila Petlevski i glavni urednik Frakture Seid Serdarević.

NOVE KNJIGE!Kada na glavnom zagrebačkom trgu slabo poznati filmski redatelj ugleda prelijepu djevojku Annu, studenticu…

Objavljuje Fraktura – najbolja literaturaPonedjeljak, 30. ožujka 2020.
O knjizi Istarska Lady Macbeth (Izvor: Fraktura Facebook)

Prevoditeljski kutak

U srijedu će u tzv. Translator’s corneru biti organiziran razgovor s prevoditeljima, u kojem će sudjelovati Mia Pervan, Ana Badurina i Marko Kovačić. S prevoditeljima će razgovarati novinar Andrija Škare. U četvrtak 9. srpnja u istom prostoru bit će predstavljen novi roman Panorama slovenskog pisca Dušana Šarotara kojega je žirij nagrade Oxford-Weidenfeld Prize okarakterizirao kao melankoličnu knjiga o putovanju vremenom, prostorom i umom. Sa slovenskim piscem razgovor će  voditi naš književnik  Roman Simić.

Naslovnica novog izdanja kuće Fraktura (Izvor: Fraktura Facebook)

Radni tjedan će završiti predstavljanjem romana Nježna stvorenja autora Nevena Vulića koji beskompromisno piše o suvremenom čovjeku i međuljudskim odnosima, ljubavi i njezinom odsustvu, kao i destruktivizmu i drugim stvarima. Knjigu će predstaviti mlada književnica Luiza Bouharaoua i glavni urednik Frakture dok će izabrane ulomke čitati glumica Jadranka Đokić.

Jadranka Đokić (Izvor: Žene izvan okvira Facebook)

Knjižare se rijetko otvaraju pa će vjerujem većina ljubitelja knjiga i književnosti jedva dočekati  da zavire u tamošnji dnevni boravak kako bi u ugodnom ambijentu novootvorene knjižare pronašli neko dobro štivo za dugo, toplo ljeto koje je pred nama.

  • Izvor informacija:
  • Fraktura, Dobrodošli na otvaranje Knjižare Fraktura!

Sonja

Sonja Kirchhoffer po vokaciji je povjesničarka koja radi u obiteljskom obrtu za restauraciju „Industrijska arheologija“. Iako ne radi, strogo gledano, u struci u stalnom je doticaju sa starim stvarima. Kako je zanima puno toga, starog i novog, kada stigne čita i piše, a slobodno vrijeme najviše uživa u ulozi ponosne mame i šetačice obiteljskih pasa.

Odgovori