fbpx

Franjo Ksaver Kuhač: Utemeljitelj hrvatske znanosti o glazbi

Franjo Ksaver Kuhač: Utemeljitelj hrvatske znanosti o glazbi

Franjo Ksaver Kuhač začetnik je i jedan od najsvestranijih istraživača hrvatske muzikologije. Utjecao je na niz hrvatskih skladatelja, a posebno onih koji su djelovali između dva svjetska rata. Svojim istraživanjima postavio je temelj razvoja hrvatske znanosti o glazbi i time zaslužio mjesto među najistaknutijim hrvatskim znanstvenicima druge polovice 19. stoljeća.

Bista Franje Ksavera Kuhača, Osijek
Izvor: Wikimedia Commons

Franjo Ksaver Kuhač poznati je hrvatski glazbeni pisac i povjesničar, melograf, folklorist, etnomuzikolog i skladatelj. Rođen je 20. studenog 1834. u Osijeku, u njemačkoj obitelji, kao Franz Xaver Koch, a umro je 18. lipnja 1911. u Zagrebu. U rodnom je gradu pohađao osnovnu i srednju školu, dok se u Donjem Miholjcu pripremao za učiteljsko zvanje. Obrazovanje je nastavio u Pešti pohađajući preparandiju i konzervatorij Peštansko-budimskog glazbenog društva.

Od 1858. do 1871. u Osijeku je privatno podučavao klavir, neko vrijeme i pjevanje u gimnaziji te je vodio Osječko pjevačko društvo, s kojim je izvodio i promicao djela slavenskih skladatelja.

Glazbena škola Franje Kuhača, Osijek
Izvor: Glazbena škola Franje Kuhača

 U Zagreb se preselio 1871. godine kao iskusni istraživač formirana interesa za slavensku glazbu i izražena hrvatskog nacionalnog osjećaja. Godine 1872. postavljen je za podravnatelja Narodnog zemaljskog glazbenog zavoda (danas Hrvatski glazbeni zavod) te nastavnika klavira, teorije i više teorije.

Djela i stvaralaštvo

Kuhačeva ostavština je zaista bogata te svjedoči o motivaciji i želji za stvaranjem u tadašnjim nepovoljnim uvjetima. Ne samo materijalni uvjeti, nego i činjenica da je do njegove pojave muzičko nasljeđe bilo neznatno ili još neotkriveno, kulturna sredina nezainteresirana, a i društveno – političke prilike su bile nepovoljne.

Katekizam glasbe prijevod je njemačkog udžbenika Katechismus der Musik, koji je napisao Johann Christian Lobe. Prvo izdanje Katekizma izašlo je u Zagrebu 1875. godine. Ovaj udžbenik sastoji se od nekoliko dijelova kao što su elementarna teorija, osnovni principi harmonije te imitacija i fuga.

Katekizam glasbe
Izvor: Academia. edu

Priredio je i objavio više od 2000 napjeva u zbirci Južno – slovjenske narodne popievke. Zbirka je kapitalno djelo Kuhača i najveći muzičko – folklorni zbornik objavljen u Hrvatskoj. Njime je Kuhač ostavio u nasljeđe građu značajnu ne samo za Hrvatsku, već i za sve narode čije je folklorno blago zabilježio.

U monografiji Vatroslav Lisinski i njegovo doba Kuhač oživljava tragični lik prerano umrlog skladatelja. Prvo izdanje izdala je Matica hrvatska 1887. godine, a drugo izdanje izašlo je 1904. godine.

Uz monografiju o Vatroslavu Lisinskom, knjiga Ilirski glazbenici iz 1893. godine najvredniji je Kuhačev povijesni rad. Sadrži opise života i rada osamnaestorice glazbenih umjetnika koji su se u razdoblju hrvatskoga narodnog preporoda istaknuli skladateljskom, izvoditeljskom, promidžbenom i melografskom djelatnošću.

Franjo Kuhač: Hrvatski tanac
Izvodi: Ljudmila Šumarova

Zanimljivosti

  • Ime Franje Kuhača nose ulice u Zagrebu, Osijeku, Bjelovaru, Zadru, Daruvaru…
  • Nagrada “Franjo Ksaver Kuhač” Hrvatkog društva skladatelja – dodjeljuje se za izniman doprinos očuvanju hrvatske glazbene baštine

Izvori:

Magdalena Kuleš

Magdalena Kuleš

Završila sam diplomski studij informacijskih znanosti, smjer arhivistika i informatologija. Zaljubljenica sam u francuski jezik i kulturu, vintage i putovanja. U slobodno vrijeme bavim se pjevanjem, čitam knjige, posjećujem kino i kazalište.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *