Gabi Novak: Veličanstvena promocija knjige i box setova dostojna dive

Gabi Novak: Veličanstvena promocija knjige i box setova dostojna dive

U vrtu diskografske kuće Croatia Records jučer su predstavljena dva box seta Diskobiografija vol. 1 i vol. 2 Gabi Novak te Knjiga o Gabi – Soundtrack naših života objavljena u suizdanju diskografske kuće Croatia Records i naklade Ljevak. Sva izdanja autorski potpisuje Siniša Škaricadugogodišnji urednik Jugotona i Croatia Recordsa. Uz nazočnost brojnih medija, suradnika, kolega i prijatelja, o izdanjima koji nose Gabino ime govorili su autor knjige i box setova Siniša Škarica, Nenad Rizvanović – urednik knjige o Gabi, Ahmed Burić – novinar, kolumnist i pisac koji je napisao pogovor u knjizi o Gabi, Đorđe Matić – pjesnik i esejist te Aleksandar Dragaš – glazbeni kritičar.

Sva tri izdanja već se neko vrijeme nalaze na tržištu, box set Diskobografija vol.1 objavljena je krajem prošle godine, a početkom ove godine objavljeni su i Knjiga o Gabi i Diskobiografija vol. 2. Popuštanjem epidemioloških mjera napokon je došlo vrijeme i za njihovo službeno predstavljanje.

Na dvanaest CD-a, koliko ih sadrže ova dva box seta, nalazi se gotovo 260 originalnih snimaka od kojih su 23 objavljene po prvi put

Veliki i bogati opus jedne od najblistavijih karijera na ovim prostorima trebalo je okupiti na jednom mjestu, a ljubaznošću drugih diskografskih kuća, poglavito PGP RTS-a, u čijem je vlasništvu veliki broj Gabinih pjesama, napokon imamo dva reprezentativna box seta u kojem će svaki slušatelj otkriti višeslojnost Gabine pjevačke karijere. Niti jedna pjevačica čak i u svijetu ne može se pohvaliti da je ostavila toliko tragau mnogim žanrovima – jazzu, zabavnoj glazbi i kajkavskim popevkama, a na čak četiri od ukupno dvanest CD-a zastupljene su i njene festivalske uspješnice i coveri.

Slušati Gabi Novak jednako je impresivno kao i čitati o njoj, a Knjiga o Gabi sjajan je vodič i glazbena biografija ove jedinstvene glazbene dive.

Glazbeni kritičar Aleksandar Dragaš istaknuo je kako niti u svjetskim relacijama nema takve obitelji kao što je Novak-Dedić koji su u svom glazbenom stvaralaštvu toliko dali i postali glazbene ikone.

Knjiga o Gabi jako je poučna i lagana za čitati, a poseban je užitak istovremeno slušati snimke po kojima je nastala. Ovo je glazbena enciklopedija koja se vrti oko Gabi kao oko sunca.

Aleksandar Dragaš

Autor knjige o Gabi, Siniša Škarica, dugogošnji urednik Jugotona i Croatia Records između ostalog je rekao:

Kod mene počinje sve sa snimkama i diskografijom. Dosad nije puno rečeno o ovim boxovima i knjizi, a to je danas napravljeno i o ovim izdanjima će se još govoriti. Gabi Novak prva je dama popularne moderne glazbe na ovim prostorima. Ona je kročila puteve svima onima koji su došli poslije nje, a i danas je aktivna i zaista je fascinantna. Osjetio sam da o tome trebam napisati knjigu i skupiti sve njene snimke,  jer njene kolege već odavno imaju svoja antologijska izdanja, a ona je to prva zaslužila.

Aleksandar Dragaš
Vrijednost ovakvih zapisa potvrdio je i direktor diskografske kuće Croatia Records, Želimir Babogredac:

U posljednjih nekoliko godina nama je zadatak i misija da o svima koji su zadužili glazbu pišemo, a Gabi Novak je posebna, Gabi je velika. Bila je na početku i još uvijek jest.

Želimir Babogredac
Ganuta cijelom promocijom i svime što su govornici rekli o njoj i njenoj blistavoj karijeri, Gabi je skupila emocije i obratila se uzvanicima:

Nikad nisam mislila da sam velika, ali vi ste me učini velikom. Nikad nisam vjerovala da ću u ovim godinama doživjeti ovako nešto, ali dajete mi vjetar u leđa. Moram skromno reći da sam ušla u povijest. Hvala puno onima koji su mi pisali krasne pjesme i svim ljudima koji su surađivali sa mnom. Hvala puno svima na ovome danu, na knjizi, posebno Siniši i svima ovdje koji su toliko lijepih riječi rekli o meni.

Oči su joj ipak zasuzile kad je pred nju stavljena rođendanska torta pa je skromno upitala: Jesam li ja ovo zaslužila?

FOTO: Croatia Records

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori