Galerija Forum otvara izložbu povodom stogodišnjice rođenja karikaturista Ice Voljevice

Galerija Forum otvara izložbu povodom stogodišnjice rođenja karikaturista Ice Voljevice

Povodom stogodišnjice rođenja velikoga karikaturista Ice Voljevice Galerija Forum otvara izložbu njegovih odabranih karikatura iz serije Grga. Izložba pod nazivom Grga, s protokolom i bez njega, moći će se pogledati u Galeriji Forum, u Teslinoj 16, od 11. srpnja u 19 sati. Izložba je ostvarena u partnerstvu s Muzejom grada Zagreba, koji je posudio karikature i Cloverfield consultingom. Medijski pokrovitelj izložbe je Večernji list.

Ismet Ico Voljevica rođen je u Mostaru 18. srpnja 1922., a umro je u Zagrebu 30. listopada 2008. Završio je gimnaziju u Sarajevu. Za vrijeme Drugoga svjetskog rata kao ilegalac pomagao je Narodnooslobodilačkoj borbi. Po završetku služenja vojnog roka 1947. započinje studirati arhitekturu na Sveučilištu u Zagrebu. Studij nije završio, ali paralelno s njime objavljuje karikature s kojima ulazi u povijest. Radio je i kao scenograf animiranih filmova u Zagreb filmu.

Grga je jedan od najvažnijih i svakako najdugovječniji od svih dnevnih stripova koji su izlazili u Hrvatskoj

Njegovi komentari politike i društva izlazili su u mnogim novinama. Najprije pod naslovom Grga Protokol u tjedniku Kerempuh od 1950. do 1955, u Narodnom listu od 1955. do 1961., pa pod naslovom Grga u Večernjem listu od 1962. do 2000.

Autor predgovora, voditelj Galerije Forum Feđa Gavrilović, objašnjava značaj ovog lika, jednoga od najdugovječnijih u novinskoj karikaturi uopće: „On je debeljuškasti gospodin koji je desetljećima komentirao prvenstveno politiku i javnu upravu, ali i društvo i međuljudske odnose. On je birokrat, ali i žrtva birokracije, poput Kafkina Josefa K. (često se ističe kako je izostavljanjem prezimena iz naslova naglasak stripa stavljen na čovjeka u sukobu s birokracijom, ali ne bih se u potpunosti složio s time – lik Grge je u cijelom vijeku svoga izlaženja sudjelovao u birokratskim procesima, sastancima i preglasavanjima, makar i s dna hijerarhije). Grga je građanin prodorna pogleda koji detektira sve društvene nepravde i apsurde. Lucidan komentator koji, ponekad i bez riječi, daje dijagnozu društva. Pučki tribun i duh ovog mjesta i vremena koje živimo.“

Izložba je otvorena do 20. kolovoza 2022.

FOTO: PROMO/I.V.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori