Glazbena povijest je ispisana: Trijumf premijernog izdanja Fusion Festivala

Glazbena povijest je ispisana: Trijumf premijernog izdanja Fusion Festivala

Uz produkciju koja ostavlja bez riječi, nezaboravne nastupe, erupciju pozitivne energije i najtraženije hrvatske glazbene zvijezde spušten je zastor na Fusion World Music Festival u Splitu kojim je, pred punim Parkom mladeži, ispisana povijest glazbene industrije.  

‘Osjećaj je izvanredan. Ne znam gdje se može na jednome mjestu čuti Gibonni, Rozga, Houra grupa, Doris Dragović i mnogi drugi izvođači koji su večeras tu, svi na jednome mjestu, na najljepšoj mogućoj pozornici, gdje drugdje nego usred Splita’, rekla je Nina Badrić uoči sinoćnjeg otvorenja megaspektakla, a potom zavladala svjetskom pozornicom koja kao da je stvorena za nju.

Na Fusion festivalu, samo 100 m zračne linije od stana u kojem je odrastao, nezaboravan koncert održao je i Gibonni. Ponesen atmosferom u jednom se trenutku spustio do publike. Odlično raspoloženi glazbenik imao je i poruku za okupljene: ‘Mladi ste, lipi, imate dobru genetiku, upalite klimu, radite dicu, napravite novog Marka Livaju, novog Dina Dvornika, to ovom gradu treba da bude sritan ka i dosad.’

FOTO: ANDRO TASOVAC

Novi val euforije izazvao je izlazak Doris Dragović koja je opet pokazala svu raskoš svog moćnog vokala. Otpjevala je neke od svojih bezvremenskih hitova, od početka do kraja uz neumornu podršku okupljenih. ‘Hvala vam puno na tom vrlom splitskom srcu, vidimo se brzo opet’, poručila je aludirajući na veliki koncert koji priprema u Spaladium areni.

Niz Splićana na pozornici nastavio je Petar Grašo. ‘Ovo je stvarno veliko. Sretan sam da se u mom gradu događaju velike stvari’, rekao je glazbenik s kojim je cijeli stadion pjevao uglas nakon čega je stage prepustio Houra grupi i hitovima uz koje su stasale brojne generacije. Mladen Bodalec na kraju se spustio do publike, sjeo na ogradu i s njima otpjevao ‘Zaustavite zemlju’.

FOTO: DARIO MIKULEK

Ništa nije stalo, već se naprotiv vrhunska koncertna atmosfera nastavila uz dvojac iz grupe Dalmatino. Noćas se nije spavalo ni Tončiju Huljiću koji je na Park mladeži stigao s Madre Badessom.

FOTO: DAMIRA KALAJDŽIĆ

‘Niste se još umorili… Meni su organizatori skrenuli pažnju da više pričam, a manje pjevam’, našalio se odmah na početku nastupa. Zoru je s publikom dočekala Jelena Rozga koja će ovaj nastup pamtiti i kao prvi u životu koji je započela u četiri sata ujutro. U svom gradu, sa svojom publikom, podijelila je ekskluzivnu vijest: ‘Vjerojatno ste već čuli da moja koncertna turneja počinje u Zagrebu 17. prosinca. 11.02. sljedeće godine ponavljamo Spaladium arenu. Znate što smo mi već zajedno napravili u Spaladium areni – ludilo. Bit će tako i ovaj put, dođite!’

Scenskim nastupom pobrinula se za epski završetak prvog Fusiona kojim su organizatori postavili nove festivalske standarde u cijeloj regiji.

Tijekom dva dana na Parku mladeži održano je 16 koncerata, na pozornicu visine peterokatnice izašlo je čak 20 najtraženijih glazbenih imena, kroz festivalska vrata prošli su deseci tisuća njihovih obožavatelja iz Hrvatske i svijeta, a iz Splita je poslana najljepša moguća razglednica.

Organizacijski, cijeli Fusion Festival vrhunski je odrađen od početka do kraja. O tome možda najbolje govori podatak da je svih 16 koncerata počelo točno u minutu po zakazanom lineup-u kao i reakcije te komentari fanova na društvenim mrežama Fusion World Music Festivala. Sve je odrađeno kako bi ljepota i moć glazbe bile u prvom planu.

Prvi Fusion bio je vrhunski glazbeni doživljaj, a ne tek još jedan događaj i to je tek početak. Za iduću godinu organizatori najavljuju još veći i još bolji festival. Dvije će večeri postati tri, a top glazbenim imenima iz Hrvatske i regije priključit će se i jedno svjetsko ime. Koje?

Vidimo se dogodine.

FOTO: Damira Kalajžić

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori