GNK Dinamo osnovao humanitarnu zakladu ‘Nema predaje’ s ciljem promicanja jednakih mogućnosti i pružanja pomoći socijalno ugroženim skupinama

GNK Dinamo osnovao humanitarnu zakladu ‘Nema predaje’ s ciljem promicanja jednakih mogućnosti i pružanja pomoći socijalno ugroženim skupinama

GNK Dinamo je 3. studenog na Maksimiru predstavio svoju službenu zakladu pod nazivom Nema predaje čiji je cilj promovirati jednake mogućnosti za sve u sportu. Misija zaklade je pružanje potpore mladim i darovitim nogometašima, bivšim igračima i navijačima te pružanje pomoći osobama sa socijalnim, zdravstvenim i humanitarnim potrebama. Klub već niz godina provodi društveno odgovorne projekte na razini lokalne zajednice, a o pokretanju i radu zaklade razgovarali smo s Ivom Cigrovskij, članicom upravnog odbora zaklade i Dinamovom časnicom za osobe s invaliditetom.

Možete li nam reći nešto više o osnivanju zaklade Nema predaje – kada i kako se razvila ideja o njezinom pokretanju, kao i o idejama i ciljevima koji stoje iza nje?

Ideja pokretanja Dinamove zaklade nije nastala, kako se kaže, preko noći. Dinamo je kroz posljednjih par godina pokrenuo i osmislio brojne društveno odgovorne projekte, uz niz humanitarnih akcija u kojima je sudjelovao ili koje je samostalno provodio. Klub je za neke od aktivnosti i programe dobio i priznanja na europskoj razini, a isto je tako neke od tih aktivnosti pokrenuo po prvi put u Hrvatskoj.

Svakako bismo spomenuli projekt audio deskripcije nogometne utakmice za slijepe i slabovidne navijače koji je Dinamo pokrenuo još 2017. godine, zatim je tu taktilni obilazak stadiona Maksimir za slijepe osobe, besplatni treninzi za djecu s teškoćama u razvoju, brojne aktivnosti s ciljem suzbijanja rasizma i diskriminacije. Isto tako, klub je radio određene aktivnosti na temu uključivanja odraslih osoba s teškoćama u razvoju ili intelektualnim teškoćama u rad kluba, kroz volontiranje ili honorarni rad. Klub je prošle sezone proveo i kampanju ”Fair play na tribinama” u sklopu koje je donirao sedam udruga ukupan iznos od 200.000,00 kuna.

Sve su to temelji zaklade koja će neke programe preuzeti od kluba, dok će samostalno organizirati natječaje i aktivnosti s ciljem pomaganja pojedincima i cijeloj zajednici. Osnivanje zaklade zapravo je logičan slijed svega onoga što klub radi posljednjih nekoliko godina u području društveno odgovornih projekata i odgovornosti nogometnih klubova prema zajednici.

GNK Dinamo je posljednjih godina prilično aktivan na humanitarnom planu. Jesu li vam priznanja poput uvrštavanja kampanje ”Jednakost = jedini izbor” u najbolje 3 sportske organizacije u Europi bili jedan od motiva za osnivanje zaklade?

Osim navedenih i brojnih drugih programa i aktivnosti, Dinamo redovito sudjeluje u humanitarnim akcijama na lokalnoj i nacionalnoj razini, ali povremeno provodi i samostalne kampanje. Kampanja ”Jednakost = Jedini izbor” provodi se od 2012. godine, s većim intenzitetom posljednjih nekoliko godina, i ona obuhvaća godišnju kampanju s ciljem promocije jednakosti te suzbijanja rasizma i diskriminacije po bilo kojoj osnovi. 2018. godine međunarodna organizacija ”Peace and Sport” kontaktirala je klub i obavijestila nas o nominaciji u spomenutoj kategoriji na razini Europe, što je svakako bio velik privilegij za klub i pohvala za dotadašnji rad. I ovo priznanje, kao i neka dodatna, dala su nam vjetar u leđa da se sve te ideje o Dinamovoj zakladi koja će pomagati drugima objedinimo u organizaciju kao što je zaklada.

Znamo da je GNK Dinamo prvi hrvatski nogometni klub koji je uveo audiodeskripciju za svoje slijepe i slabovidne navijače. Kakve su bile reakcije i povratne informacije samih navijača, mislite li da ste s ovim projektom uspjeli potaknuti i druge hrvatske klubove da pokušaju realizirati slične ideje?

Ovaj je projekt pokrenut prije tri godine, a od početka projekta usko surađujemo s Udrugom slijepih Zagreb čiji članovi dolaze na utakmice. Do ove godine i pojave epidemije koronavirusa imali smo gotovo 25 audio deskripcija utakmica, to je prvi takav projekt u Hrvatskoj, ne samo u nogometu već i u sportu općenito.

Navijači su kroz projekt dobili priliku biti ravnopravni sa svim ostalim navijačima koji dolaze na utakmice. Reakcije su odlične prilikom svakog pojedinog prijenosa utakmice, a provedbom audio deskripcije radi se na jednakosti i ravnopravnosti. Slijepe i slabovidne osobe napokon nisu isključene iz nogometnih utakmica i mogu zajedno s ostalima uživati u utakmici, veseliti se kod pobjeda i doživjeti atmosferu nogometnog stadiona. Neki od njih, kako su naveli, tu su priliku čekali cijeli život, a spomenimo i to da smo imali audio deskripciju i na povijesnom proljeću u Europi.

U ovoj situaciji kada na utakmicama, odlukom nadležnih nacionalnih tijela, nema gledatelja, razmišljamo o modernizaciji usluge i omogućavanje digitalnog live prijenosa utakmice za slijepe navijače. Mi cjelokupnim radom pokušavamo biti primjer drugima jer i sami provodimo nekoliko aktivnosti koje ne iziskuju pozamašne novčane investicije. Hrvatski nogometni savez prvi nas je slijedio kada je slijepim navijačima omogućio prijenos nekoliko utakmica hrvatske reprezentacije. Svakim istupom i kroz svoj rad uvijek pozivamo druge sportske i nogometne klubove da slijede naš rad te da i oni takvim aktivnostima rade na integraciji osoba s invaliditetom u društvo.

U kojoj mjeri su igrači prve momčadi i mlađih kategorija bili uključeni u dosadašnje humanitarne projekte i hoće li biti uključeni u daljnji rad zaklade?

Igrači prve momčadi, ali i mlađi igrači iz B momčadi ili nogometne škole, uvijek su uključeni u sve aktivnosti, bilo kao ambasadori, promotori ili izravni sudionici. Prije svega, oni su uzor djeci, mladima i omiljeni su među navijačima. Njih je klub uvijek ranije uključivao u aktivnosti ne samo s ciljem promocije takvih programa, već i kako bismo njih same osvijestili o važnosti uključenosti, jednakih mogućnosti i ravnopravnosti.

Ova je godina donijela neke određene prepreke, ne samo za naše aktivnosti, već i u društvu općenito, pa su aktivnosti koje uključuju fizičke kontakte, druženja ili radionice koje smo ranije provodili, svedene na minimum. Vjerujemo da su pred nama bolja vremena, a zaklada će sigurno u svoje aktivnosti nastaviti uključivati igrače. Pokušavamo raditi i na uključenju djelatnika u razne aktivnosti pa smo tako nedavno kao korporacija uz osobno sudjelovanje 20 djelatnika kluba i nogometne škole sudjelovali u UNICEF-ovoj virtualnoj utrci. Svakako je cilj uključiti u aktivnosti što više pojedinaca i što je više moguće putem usmene komunikacije, digitalnih kanala te preko igrača i javnih osoba prenositi informacije i poruke koje želimo komunicirati.

Na koje načine se može poduprijeti zakladu i uključiti u njezin rad?

Zakladu mogu podržati svi zainteresirani, ne samo navijači već i svi oni koji žele humanitarno djelovati i koji prepoznaju značaj svega onoga što zaklada radi. Navijači nam se mogu pridružiti kao podupiratelji zaklade što znači da na godišnjoj razini mogu uplatiti određeni minimalni novčani iznos, dok će u znak zahvale od zaklade dobiti zahvalnicu, iskaznicu, suvenir i mogućnost prikaza imena i prezimena na web stranici zaklade.

S druge strane, za korporacije i pojedince koji žele podržati zakladu u vidu većih novčanih donacija i pokroviteljstva pripremili smo određene pakete pokroviteljstva na godišnjoj razini gdje će s jedne strane biti novčana potpora zakladi, a s druge strane pružit ćemo pokroviteljima određene pogodnosti. Pozivamo sve one koji vole Dinamo i koji vole pomagati da nam se pridruže kao podupiratelji. Imamo već dosta podupiratelja od same promocije zaklade i to nas jako veseli.

U kojem smjeru biste željeli da se zaklada razvija, te koji su neki od prvih ciljeva i aktivnosti koje planirate ostvariti?

Prije svega kroz zakladu želimo stvoriti dugoročne projekte i održive aktivnosti. Želimo razvijati nove ideje iz svih područja rada i raditi na integraciji svih društvenih skupina u nogomet i sport. Tu su nove ideje i programi u području integracije osoba s invaliditetom u nogomet, zatim socijalna solidarnost u vidu pomaganja socijalno ugroženim obiteljima i pojedincima, financijska podrška bivšim igračima Dinama, potpora mladim talentiranim sportašima iz obitelji slabijeg imovinskog stanja i još puno toga. U planu su za prvi period rada zaklade natječaj za dodjelu donacija udrugama iz pojedinih područja rada pod nazivom ”Jednake mogućnosti za sve”, nastavak provedbe određenih aktivnosti za osobe s invaliditetom te financijska potpora mladim sportašima. O svemu ćemo više detalja objavljivati na web stranici zaklade.

Sve informacije i novosti u radu zaklade Nema predaje možete pratiti na službenoj stranici, Youtube kanalu i Instagram profilu.

Foto: Youtube/Screenshot

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori