fbpx

Goran Belošević: Talent je odlična predispozicija, ali ako nema ‘krvavog’ rada, uspjeh će izostati

Goran Belošević: Talent je odlična predispozicija, ali ako nema ‘krvavog’ rada, uspjeh će izostati

Prije samo nekoliko dana premijerno smo slušali novi hit grupe Pravila Igre, U hladnoj sobi, a danas su već na vodećim top ljestvicama i radio stanicama. Razgovarali smo s bubnjarom i osnivačem grupe, Goranom Beloševićem i saznali koliko za uspjeh znači inspiracija, a koliko disciplina. Otkrio nam je i tko mu je udijelio najbolji savjet kojeg se i danas rado sjeti te kako će izgledati koncert koji pripremaju za svoje obožavatelje.

Uz glazbu si od malih nogu. Tvoj otac i stričevi pjevali su i svirali u grupi Bell. Kako je bilo odrastati u takvom okruženju? Je li obitelj za tebe željela glazbenu karijeru ili si je sam odabrao? Koji je prvi instrument koji si uzeo u ruke? 

Prvi i jedini instrument koji sam ikad poželio bili su bubnjevi. Mogu reći da je to bila ljubav na prvi pogled. Otac mi je svirao gitaru te su imali svakodnevne probe u podrumu kuće. Međutim, mene je srce odvuklo u drugom smjeru te sam se odlučio za ritam sekciju. Sjećam se da mi je prvi bubanj baka konstruirala od zdjela za hranu. Kako sam tada imao samo 3 godine, mislim da glazbena karijera nije bila prioritet. 

Izvor: Goran Belošević/Privatna arhiva

Paralelno uz glazbenu školu, upisao si i tenis te se njime nastavio baviti profesionalno do 21 godine. Možeš li nam izdvojiti 3 elementa koja su zajednička glazbi i sportu? Jesi li zbog sporta disciplinarniji glazbenik ili obrnuto – zbog glazbe, disciplinarniji sportaš? 

Mislim da su za sport i glazbu presudna sljedeća 3 elementa: rad, rad i rad. Talent je odlična predispozicija, ali ako nema krvavog rada, uspjeh će izostati. Kako sam skoro 15 godina proveo u profesionalnom tenisu, mogu reći da me taj način života izgradio kao čovjeka.

Disciplina, fokus i odricanje vrijede za sve u životu tako da sam sretan što me tenis izgradio kao osobu kakva sam danas.

Vjeruješ li uopće u disciplinu? Je li za tebe disciplina isto što i trening – bilo sportski, bilo glazbeni? Možeš li za sebe reći da si discipliniran?

Mogu reći da sam ponekad čak i prediscipliniran pa onda moja okolina pati. Uz to sam i preveliki perfekcionist pa kad se to dvoje zbroji, jao si ga mojim dečkima u bendu, haha. Šalu na stranu, volim da mi je sve savršeno posloženo. Ako si nešto zacrtam, napravit ću sve da to i ostvarim. Bez discipline bi to bilo apsolutno nemoguće. 

Disciplina nekad ide ruku pod ruku s inspiracijom. U brojnim razgovorima s umjetnicima znala sam čuti da im inspiracija dođe samo ako na nečemu dovoljno dugo rade. Odnosno, kako je i sam Picasso tvrdio – inspiracija postoji, ali te mora naći dok radiš. Misliš li da je to istina? Kako to izgleda u tvom slučaju?

U potpunosti se slažem s navedenom tvrdnjom. Trenutno paralelno radim na tri fronta (doktorat, Pravila Igre, obiteljsko poduzeće) i na sva tri sam fokusiran 100%. Kada čovjek voli što radi onda u principu nikada ne radi. Meni po cijele dane padaju na pamet razne ideje, ali moram priznati da su mi do sada najbolje ideje padale u autu i pod tušem. 🙂

Tko ti je udijelio najbolji savjet dok si bio sportaš i koji je to savjet bio, a tko ti je udijelio najbolji savjet kada si 2014. s ostalima odlučio osnovati Pravila igre?

Dok sam se bavio tenisom bio sam poprilično mlad i zelen pa sam savjete starijih shvaćao neozbiljno. Tek kada sam došao u zrelije godine postali su mi jasni jer sam počeo gledati širu sliku.

Bend sam osnovao po završetku petogodišnjeg studija na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu jer sam dobio veliku želju za svojim vlastitim autorskim bendom. Cijeli život sam svirao iz ljubavi – i to tuđu glazbu, ali se nikada nisam okušao u vlastitom projektu. Savjet koji mi je udijelio jedan od naših audio producenata Žarko Fabek bio je: Ne znam znaš li u kakvu industriju ulaziš, ali zapamti da pravila koja vrijede u korporativnom svijetu, u showbusinessu ne vrijede. Nažalost, do dan danas sam ga se sjetio nebrojno puta, haha.

Prošle ste godine u suradnji s Ekonomskim fakultetom, povodom njihova 100. rođendana snimili i pjesmu Samo zbog nje, što je naravno, velika častStudirao si na EFZG-u, a prošle si godine upisao i doktorat. Rekao si kako si bio jedan od rijetkih kojem je fakultet falio kada je završio. Možeš li dati najveći pohvalu i najveću konstruktivnu kritiku hrvatskom obrazovnom sustavu?

Kako sam zbog teniske karijere propustio teenagerski dio srednjoškolskog druženja, na fakultetu sam imao odličnu ekipu kolega. Baš su oni ti koji su mi najviše nedostajali po završetku studija. Što se tiče našeg obrazovnog sustava, moram priznati da je on stvarno na visokom nivou. Nekolicina prijatelja s tenisa je putem stipendijskog programa studirala u Americi te sam kroz njih uvidio da je naš sustav kudikamo ravnopravan (ako ne i bolji). Kao jedini nedostatak naveo bi previše teorije u odnosu na praksu.

Pjesma Usne od šećera nastala je u razdoblju karantene. U spotu su prikazani mladi koji su odgovorno ostali doma te se upoznavali dronom i komunicirali porukama, a poruka koja se iza nje krila bila je ta da ljudi budu strpljivi jer ih čekaju vedriji dani. I doista – ljeto je stvarno donijelo malo vedrije dane. Iako smo uspjeli izdržati izazove u prvoj polovini godine, poslije sunca ponovno dolazi kiša. S kojim se sada izazovima ponovno ili prvi put morate susresti? Kolike promjene u glazbenoj industriji rade svakodnevni rekordi zaraze u zemlji? Kako ćete se vi kao bend oduprijeti svim izazovima i nastaviti stvarati?

Unatoč pandemiji radimo punom parom. Nema koncerata, ali smo se zato prebacili na autorski rad i snimanje novih pjesama. Potrebno je prilagoditi se svakoj novoj situaciji te se mi držimo poslovice adapt or die. Za sada još ne smijemo puno otkriti, ali pripremamo jedan poseban virtualni koncert s više od 18 kamera te studijskim HiFi zvukom.

Na taj način će naši fanovi vidjeti detalje koje na klasičnim koncertima nisu mogli. Također, bit će tu još raznih iznenađenja, kao i to da ćemo po prvi puta izvoditi baš sve pjesme Pravila Igre. Veselimo se ovom projektu jer oduvijek volimo raditi neke nove i zanimljive stvari do sada neviđene na našim prostorima.

Hrvatska glazbena scena za pet godina. Po tvom mišljenju i prognozi, što će se slušati? Kakve spotove očekuješ? Kojih 5 imena će zavladati top ljestvicama?

Uffffff, kada bi kada bi imao kristalnu kuglu i znao odgovor na ovo pitanje bio bi milijunaš, hehe. Mislim da će za 5 godina trap đir koji sada vlada biti zamijenjen nekim novim trendom. Vidimo da se polako vraćaju 80-e pa se možda i za 5 godina vrate 90-e te s njima i malo rock zvuka. 🙂 Ipak sam ja roker u duši, hehe.

Pravila Igre
FOTO: Mislav Žabarović

Pravila igre i Zagreb. Koji je tvoj omiljeni nastup u Zagrebu i razlog zbog kojeg si ga izabrao?

Arena Zagreb 2016. (kao predgrupa Tonyja Cetinskog) i Rujanfest 2019. 

Bend je osnovan 2015. godine, a najviši zacrtani cilj bio je koncert u Areni. Godinu dana kasnije smo se kao predgrupa Tonyu našli na pozornici prepune Arene i to je bilo nešto nevjerojatno. U dvorani je bio veliki broj naših fanova te smo po završetku nastupa dobili ovacije. Moram priznati da nisam nikada vidio da je neka predgrupa ispraćena s takvim pljeskom. Prošlogodišnji koncert u sklopu Rujanfesta pamtit ću po vrhunskoj svirci, odličnoj energiji i savršenoj sinergiji svih članova benda. Zagreb je naš grad i obožavamo svirati doma. 

Pet brzopoteznih

Posljednja pjesma koju si poslušao: Pravila Igre – U hladnoj sobi

Posljednja poruka koju si dobio od Ivana: Jesi vidio kako smo dobili cool komentare od fanova na Instagramu?
Prva scena koja ti padne na pamet kad kažem‘Muška suza‘: Ivan kako plače.

Pjesma koju bi volio odsvirati pred prepunom Arenom: Apsolutno svejedno, samo da stanem na tu pozornicu. Nema boljeg osjećaja na svijetu.
Vaša pjesma koju najčešće pjevušiš: Usne od šećera

Naslovna fotografija: Mislav Žabarović

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 25.000 zaljubljenika u grad.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *