Gordana Bonetti: Omiljeno lice TV ekrana

Gordana Bonetti: Omiljeno lice TV ekrana

This is a man’s world, this is a man’s world…But it wouldn’t be nothing, nothing without a woman.

Etta James: It’s A Man’s Man’s Man’s World

O ženama koje su pomicale svoje granice, o ženama koje su obilježile hrvatsku povijest, kulturu, umjetnost, književnost, sport, znanost i tehnologiju, saznajte i naučite koji je Ženski trag u povijesti.

Gordana Bonetti, TV voditejica i spikerica. Najviše ju pamtimo kao voditeljicu kulturnih i zabavnih emisija te festivala zabavne glazbe na TV Zagreb. Za svoj rad 1966. godine dobila je međunarodno priznanje za TV voditelje Premios Ondas, za vođenje putopisnih emisija Smjerom putokaza i radijsku interpretaciju književnih tekstova. Jedna je od najpopularnijih TV voditeljica u povijesti HRT-a, stoga u narednim redcima pročitajte kako je izgledao njen životni put.

Beograd – Rijeka

Gordana Bonetti (rođena Pantelić) rođena je 1931. godine u Beogradu, gdje je završila osnovnu školu i pohađala gimnaziju te srednju muzičku školu. U dobi od 16 godina seli u rodno mjesto svoje majke, grad Rijeku, gdje je i maturirala 1949. godine. Studirala je engleski i njemački jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Uz engleski i njemački jezik poznavala je i ruski jezik.

Nakon školovanja najprije se zaposlila kao službenica u turističkoj agenciji. Na nagovor prijatelja javila se na audiciju za spikericu Radio Rijeke, gdje se zaposlila 1952. godine i ubrzo postala njegov „zaštitni glas“.

Ovdje Radio Zagreb!

Kao spikerica Radio Rijeke radila je do 1957. godine. Iste godine prijavila se na audiciju na TV Zagreb. No, posao na televiziji nudio je angažman s vremena na vrijeme, stoga se planirala vratiti na Radio Rijeku.

No njen ugodan, tečan i pravilan govor i glas omogućio joj je spikerski posao na Radio Zagrebu. Od 1963. godine prešla je na TV Zagreb i time započela svoju voditeljsku karijeru.

Omiljeno TV lice

Na TV Zagreb radila je u informativnim, kulturnim i zabavnim emisijama. Primjerice, vodila je emisije Zagrebačka kronika, Jučer, danas sutra, Dnevnik, TV u školi i Panorama te Kulturni pregled. Osim navedenog, radila je reportaže, turističke priloge i izvještavala s festivala zabavne glazbe.

Poznata je po temeljitim pripremama za svaki TV nastup, marljivo je vježbala i usavršavala dikciju, gramatiku, govor, artikulaciju i scenski pokret. Zbog toga je dobila nadimak umjetnica govora pred mikrofonom.

Smjerom putokaza

Smjerom putokaza bila je TV emisija koju je činio niz od 34 TV portreta gradova i velikih poduzeća. Emisija je donosila podatke o njihovoj povijesti, kulturnim i gospodarskim postignućima te (ne)poznate zanimljivosti, a emitirala se na TV Zagreb u razdoblju od 1965. do 1968. godine.

Urednik i scenarist emisije bio je Miro Mahečić, redatelj Igor Mihieli, a jedna od voditelja bila je Gordana Bonetti. Za vođenje te emisije i za radijsku interpretaciju književnih tekstova Bonetti je 1966. godine u Barceloni dobila međunarodno piznanje za TV voditelje, Premios Ondas.  

Šaputanja

Osim radija i televizije, Bonetti je u zagrebačkom tjedniku Vjesnik u srijedu, od 1967. do 1970. godine, uređivala stalnu rubriku zvanu Glasna šaputanja, koja je bila posvećena ženama i problemima koje ih more.

Bila je omiljena među gledateljima i čitateljima. To dokazuje i činjenica da su je čitatelji tjednika Studio često i rado nagrađivali.

To je žena široke kulture, finoga ponašanja, spontana i srdačna, koja će vas u svojemu domu dočekati i ugostiti kao prava domaćica, da bi malo poslije, ako ste spremni i raspoloženi za razgovor, zanosno i znalački analizirala Jesenjina, divila se Isidori Sekulić, polemizirala o slikarstvu Stančića i Bijelića.

Ovako je o Bonetti pisao D. Praštalo za list Oslobođenje 1969. godine, u članku Osmijeh za milijune.

Gordana Bonetti, Spikeri kroz povijest HRT-a, pristup 27.12.2020.

Gordanin trag u povijesti

Nažalost, Gordana Bonetti preminula je u 1972. godine u Splitu u dobi od 41. godine, od posljedica teške bolesti s kojom se borila.

Bila je popularna i omiljena javna ličnost, o čemu svjedoče brojne nagrade za popularnost koje su joj dodijeljene.

Tjednik Studio ukazao joj je čast tako što je od 1973. godine dodjeljivao najboljim spikericama Trofej Gordana Bonetti, a časopis Praktična žena tako što je od 1977. godine dodjeljivao Nagradu Gordana Bonetti.

Izvori

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori