Gordana Marković: Glazbu doživljavam kao jedan univerzalni jezik koji svi razumiju i koji lako dopire do emocija

Gordana Marković: Glazbu doživljavam kao jedan univerzalni jezik koji svi razumiju i koji lako dopire do emocija

Zagrebačka glazbenica Gordana Marković je u ožujku 2020. objavila svoj prvi samostalni studijski album po imenu ‘Obrisi’ koji donosi deset autorskih pjesama. Povodom predstavljanja novog singla s albuma ‘Idi tamo gdje je ljubav’, razgovarali smo s Gordanom o kantautorstvu, umjetnosti, dosadašnjim singlovima, A strani…

Jednom prilikom ste izjavili da pjesma Što smo naučili govori o tom nekom periodu kada se sve smiri i kada imamo vremena promisliti o svemu što se dogodilo. Kakve ste vi lekcije izvukli iz neobične i izazovne prošle godine, tj. čemu Vas je naučila?

Naučila me tome da cijenim svaki poseban trenutak, da ih ne doživljavam površno i zdravo za gotovo. Meni u 2020. nije ništa nedostajalo, ali nije bilo možda stvari koje volim u onoj količini kao prije. Odlučila sam se više truditi oko stvari koje su mi bitne i više se posvetiti ljudima do kojih mi je stalo.

Budući da pišete i skladate svoje pjesme, što Vam prije dolazi – glazba ili tekst? Kako se obično odvija Vaš kreativni proces?

Nema pravila. Ali većinom pišem prvo tekstove, jer mi je to prirodniji proces. Glazbu doživljavam kao jedan univerzalan jezik koji svi razumiju i koji jako lako dopire do emocija. Tekstove svatko doživi na svoj način, iz svoje perspektive.

S glazbom pokušavam onda još jače nadograditi emociju koju nosi tekst, ispričati tu istu priču kroz note i harmoniju.

Svaka glazba u sebi nosi neku poruku, emociju i prema tome gledam da prati tekst.

Novi spot za pjesmu Idi tamo gdje je ljubav sniman je u Grožnjanu gdje ste jednom pohađali jazz ljetnu školu i tada ste, kako ste jednom izjavili, smišljali što želite raditi s glazbom. Sjećate li se trenutka kada ste se odlučili ozbiljno posvetiti glazbi ili ste oduvijek znali da ćete jednom izdavati pjesme i albume?

Nisam to oduvijek znala. Imala sam želju, ali nisam imala jasnu viziju. Ipak, možda se ovdje misli da moment kada sam znala da će glazba uvijek biti dio mog života. Bilo je to kada sam imala otprilike 16 godine i pjevala sam u zboru. Sanjala sam o ozbiljnoj karijeri jednog dana, ali sam u godinama koje su slijedile polako otkrivala načine na koje to mogu ostvariti i smišljala što želim raditi.

No, shvatila sam da se u glazbi neke stvari ne mogu planirati, jednostavno se dogode kada si ustrajan, trudiš se dati najbolje od sebe na svakom i najmanjem nastupu i pružaš si prilike otići na audicije i pokazati se.

Tako sam dobila priliku nastupiti i u mjuziklu Pacijenti, A strani i ostalo…

Budući da ste album prvijenac Obrisi objavili usred karantene, niste imali pravu priliku da ga promovirate. Svirke uživo Vam sigurno nedostaju – gdje biste voljeli nastupiti kad Vam se pruži prva prilika? Kako gledate na online koncerte?

Jako mi nedostaju svirke uživo – što koncerti, što male akustične svirke. Srećom, uspjela sam održati koncertnu promociju albuma u lipnju i zbog toga sam jako zahvalna. Kada se ponovno počnu održavati svirke, što zaista jedva čekam, voljela bih imati i akustične koncerte gdje se sama pratim na gitari ili klaviru u nekim intimnijim atmosferama, ali i koncerte s bendom. Oko mjesta trenutačno nisam uopće izbirljiva, ali jedno od najdražih mjesta na kojima sam nastupala s Augustama (moj bivši bend) bile su Medvedgradske ljetne večeri na samoj Medvedgradskoj kuli. Takva mjesta koja imaju i neku priču su mi najdraža za nastupanje.

Spot za pjesmu O tome su svi govorili sniman je u dalekom Izraelu. Kako je do toga došlo i što posebno pamtite sa snimanja?

Snimatelj s kojim radim, Josip Ninković, jako voli putovanja kao i ja, a zajednički prijatelj nam živi u Izraelu. Jedan dan smo se zezali da bismo trebali snimiti spot u Izraelu i iskreno nisam mogla ni zamisliti da će se to ostvariti. Doslovno smo u tjedan dana, kupili avionske karte i otišli u Izrael. Sa snimanja pamtim apsolutno sve, cijelo to putovanje mi je ostalo u predivnom sjećanju. Izraelski krajolici su nešto što nisam nikad doživjela, pustinje, najveći krater na svijetu, predivni nacionalni parkovi…Sve smo to zabilježili u spotu, upoznali se s jednom potpuno novom kulturom za mene i doživjeli stvarno jako puno toga lijepoga.

Na A strani dijelili ste pozornicu sa brojnim glazbenicima naše scene. Koga bi od njih istakli, s kim bi voljeli surađivati u budućnosti?

U A strani, osim velikog iskustva nastupanja imamo prilike i susresti se s velikim brojem naših najpoznatijih pjevača i glazbenika. Posebno pamtim duet s Tedijem Spalatom zbog njegove spontanosti i neposrednosti. To mi je bilo jedno od najzabavnijih snimanja. U budućnosti priželjkujem suradnju s Amirom Medunjanin jer jako volim pjevati sevdah i jako ju cijenim kao izvođača.

Koji su umjetnici najviše utjecali na vaš glazbeni put? Znamo da ste diplomirali povijest umjetnosti, crpite li možda iz toga neke ideje u vlastitom umjetničkom izražavanju?

Studij povijesti umjetnosti je jako utjecao na mene u smislu shvaćanja umjetnosti općenito, a pomogla mi je i u mom umjetničkom sazrijevanju. Studirala sam i pedagogiju i uz sva ta znanja koja sam dobila na fakultetu polako sam se izgrađivala i s vremenom postajala sigurnija u ono što želim raditi jer me uvijek zanimalo malo dublje promišljanje o umjetnosti, motivaciji i psihologiji.

Dok sam studirala proučavala sam razne umjetničke pravce i umjetnike i to mi je svakako dalo određenu širinu i u vlastitom bavljenju glazbom i umjetnošću. Mislim da ima ta jedna univerzalna crta koja povezuje sve umjetnike, razlikuju se samo u odabiru medija kroz koji se najbolje mogu izraziti, ali svi žele prenijeti poruku koju oni smatraju važnom.

Umjetnost je komunikacija i to vrlo iskrena. Svaki umjetnik traži način na iskreno iznese ono što nosi u sebi kroz umjetnost koja mu najbolje „leži“.

Idi tamo gdje ljubav je, gdje su tuge kratkotrajne, glasi stih Vašeg najnovijeg singla. Gdje je za Vas takvo mjesto?

Ovisi kako gledamo na to mjesto. To može biti i neko lijepo mjesto koje nas inspirira i smiri, a može biti i društvo osobe pored koje nam je lijepo i ugodno i možemo biti autentični. A možemo biti i sami. Nitko ne voli tugu, ali ona je neizbježna. Ipak, mislim da svi s vremenom bolje upoznamo sebe i znamo bolje što želimo i gdje će nas pratiti osjećaj da smo na pravom putu.

Nekoliko brzopoteznih

Najdraža autorska pjesma: Učini što moraš.
Zadnji koncert na kojem ste bili: Mislim da je bila neka svirka u Vintage Industrialu ljetos.
Putovanje na koje želite ići: Island. Portugal i Španjolska 🙂
Posljednja pjesma koju ste poslušali: Feels like home – Diana Krall i Bryan Adams.

FOTO: Josip Ninković

Petra Pletikosa

Studentica engleskog jezika i književnosti koja slobodno vrijeme ispunjava dobrom glazbom, knjigama i filmovima.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori