fbpx

Gornjogradski stražari: lanterne koje osvjetljavaju grad od 17. stoljeća

Gornjogradski stražari: lanterne koje osvjetljavaju grad od 17. stoljeća

Tu sam laterna plinska,

 već starinska.

 Poda mnom je još Matoš stajao

 i nad tim gradom zdvajao i kleo.

 Snijeg je po njegovom raglanu meo.

 Često bi kunić nestao u noći,

 a ja bih se tiho smješkala

 jer znala sam: on će opet doći

 i dugo stajati tu

 tako da mu se katkada cipele već

 primrzle tlu.

A jutrom kad bih se smreškala

 i ugasla –

 poda mnom grad bi ležao crven i tih;

 tad nisam znala da l’ zora krvari po brijegu

 ili je to Matoš izgubio stih po stih

 na snijegu. (… )

Bili su to stihovi pjesme Plinska laterna na Griču, Vjekoslava Majera.

Prva svjetiljka na Gornjem gradu pojavila se u 17. stoljeću. Početkom 18. stoljeća njihov broj se lagano povećava, a u 19. stoljeće Storssmayerovo šetalište ulazi osvijetljeno s četrnaest uljanica.

Nedugo nakon toga stižu nešto jače petrolejske svjetiljke koje su svako predvečerje palili nažigači – muškarci u kožnatim pregačama i crnim čizmama sa lojtrom u ruci.

Petrolejske svjetiljke nisu dugo osvjetljavale prostore Gornjeg grada, njihovo mjesto zauzeli su plinski fenjeri. Spomen prvog plinskog fenjera vodi nas sve do davne 1863. godine, na datum 31. listopada. Na taj dan, točno u 19 sati svečano je ugašena petrolejka i upaljena prva plinska lanterna.

Ta promjena naišla je na brojne komentare, a neki su se pokušali i pobuniti protiv plinskih fenjera, tvrdeći da su otrovni. Ali oni i dan danas osvjetljavaju Gornji grad.

Još tada Gornji grad ih je brojio 364. Do danas se njihov broj smanjio, ali navike su ostale iste – svakog sumraka ih pali jedan nažigač, a ujutro ih, sa prvim zrakama sunca i gasi. Nažigače, kojima danas za paljenje fenjera ne trebaju lojtre, možemo prepoznati po velikom štapu u ruci.

Mnogobrojni prolaznici i šetači reći će da su upravo te svjetiljke zaslužne za romantičnu i pomalo tajanstvenu atmosferu koja ispunjava večeri na Gornjem gradu punom brojnih priča iz davnina.

Izvor: Antonia Glavan/Zagrebonline.hr 
Fotografija: annajarun/IG

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 20.000 zaljubljenika u grad.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *