fbpx

Gospoda Glembajevi u Centru za kulturu Trešnjevka

Gospoda Glembajevi u Centru za kulturu Trešnjevka

U srijedu 14. i četvrtak 15. listopada u Centru za kulturu Trešnjevka pod redateljskom palicom Branka Brezovcao u produkciji Eurokaza i suradnji s Kulturno informativnim centrom Zagreb izvedene su predstave Gospoda Glembajevi prema drami Miroslava Krleže. Iako u mnogo manjem broju, uz sve propisane epidemiološke mjere, malobrojna publika uživala je dvosatnoj predstavi.

Isječak iz predstave
Fotografirala: Anđela Knez

Glembajevi govore o propasti jedne velike kapitalističke obitelji, o načinu kako je veličina te obitelji trudno nastala, kako se u lukavosti održavala i kako se perverzno rastočila. Nemoral je uvjet i poluga glembajevskog bogatstva, ali prepredenost bezosjećajnosti uči se odavno na službenim školama i ustanovama. Glembajevi su neka vrsta rentgena te bezosjećajnosti, koja i iznimke svojih pravila ne uspijeva presaditi u vrt razuma, većih priklapa uz tvrde korijene dalekih nejasnoća i mutnih početaka. U tom je smislu lik Leonea, sina starog Glembaja nepodnošljivo dvostruko razapeta figura između krivnje Edipa i pravde Robina Hooda, a stari je Glembaj transfiguracija sveprisutnih novovjekovnih tajkuna.

Alternacije – Naci i Leone Glembay čije su uloge utjelovili Andon Jovanoski i Zoran Ivanoski

Glembajevi jesu, ako se tako hoće, kritika novovjeke tajkunske nakaradnosti, ali se kritičar te nakaradnosti ama baš nikako ne da pronaći unutar korpusa te drame. Dapače, Krleža poručuje da se ni kritika te stvari, s pripadajućim joj nadobudnim kritičarima (koji vjeruju u onu Jouvetovu sreću drugog dana), nikako ne da zasnovati niti izvan njezina svijeta, to će reći u stvarnosti.

Glumili u predstavi: 
Naci (Ignjat Jacques) Glembay  ANDON JOVANOSKI
Barunica Castelli-Glembay   DOMAGOJ JANKOVIĆ
Dr. phil. Leone Glembay   ZORAN IVANOSKI
Sestra Angelika Glembay   SUZANA BREZOVEC
Dr. theol. et phil. Alojzije Silberbrandt  ROBERT ŠPANIĆ
Oliver Glembay  PAVLE VRKLJAN

Veličina ‘Gospode Glembajevih’ nije u aktualnosti, kako ju je pročitala gospođa Gotovac, nego u rupama koje je Krleža posijao u toj drami. On je veliki i superiorni pisac upravo po dobrohotnosti, otvorenosti, nelogičnostima, svjesnom anakronizmu; sve to Krleža predaje na istančano popunjavanje i zatrpavanje, u korist vrtoglavih interpretacija.

Redatelj Branko Brezovec o Glembajevima u intervju za Express, 28. lipnja 2019.

Anđela Knez

Magistra geografije i članica europske mreže mladih geografa (EGEA). Volim geografiju, ples, kulturu, povijest i urbanizam grada. Slobodno vrijeme koristim za brojne volonterske aktivnosti, istraživanje grada Zagreba te igru i šetnju sa psom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *