Grad od pare: Posljednja književna poslastica za fanove gotičkih romana i Carlosa Ruiza Zafona

Grad od pare: Posljednja književna poslastica za fanove gotičkih romana i Carlosa Ruiza Zafona

Svaka knjiga, svaki svezak koji vidiš ima dušu. Dušu onoga koji ju je napisao i onih koji su je čitali, proživljavali i uz nju sanjarili. Svaki put kada knjiga prijeđe iz ruke u ruku, svaki put kad netko pogledom preleti njezine stranice, njezin duh raste i snaži se.

Carlos Ruiz Zafon: Sjena vjetra, str. 10.

Citat je ovo s početnih stranica romana Sjena vjetra, prvog u tetralogiji Groblje zaboravljenih knjiga. Romani su to posvećeni knjigama, književnosti i sposobnosti knjiga da nam zauvijek promijene život. Tetralogija Groblje zaboravljenih knjiga – započeta Sjenom vjetra, nastavljena Anđelovom igromZatočenikom Neba te maestralno finiširana Labirintom duhova, jedinstvena je posveta gotičkim romanima, ali još više Barceloni, gradu koji se mijenjao od kraja devetnaestog stoljeća do sredine dvadesetoga i u kojem se susreću prokleti pisci, veleindustrijalci, zatočene i hrabre djeve, ljubitelji knjiga…

Carlos Ruiz Zafon najveći je španjolski pisac poslije Cervantesa

Carlos Ruiz Zafón svojim je romanima stvorio jedinstven svijet koji se s pravom naziva zafonovskim. U njemu se isprepliću uzbudljivi zapleti, fascinantne ljubavne priče te obožavanje knjiga i pisanja. Ako prošećete bilo kojom ulicom Zafonove Barcelone otkrit ćete gradsko tkivo koje skriva tajne sadašnjosti i sjene prošlosti, zadivit će vas personificirani grad – Barcelonu kao biće satkano od najfinijih niti svih uspona, padova i tragedija kojima je svjedočila kroz svoje postojanje.

Nakladička kuća Fraktura donosi nam hrvatski prijevod Grada od pare, nažalost posljednje knjige koju je Zafon napisao. Ideja za ovu knjigu bila je skupiti sve priče, i objavljene i neobjavljene, u zbirku koja će odati priznanje njegovim čitateljima koji su ga vjerno pratili kroz tetralogiju Groblje zaboravljenih knjiga. U njoj nam u jedanaest priča razotkriva tajnu karte svijeta koju su, između ostalih, docrtavali i Cervantes i Gaudí. Grad od pare ljubavno je pismo nenadmašnog majstora pripovijedanja čitateljima kojim se oprašta od svog svemira od pare.

Pisac ponekad treba spaliti tisuću stranica prije nego što napiše jednu koja zaslužuje nositi njegov potpis.

Carlos Ruiz Zafon, Grad od pare

Grad od pare predstavljen je povodom Noći knjige na tribini U središtu interesa, a o knjizi su govorili urednik Frakture Seid Serdarević, prevoditeljica knjige Ela Varošanec Krsnik te književna kritičarka Ilina Cenov. Datum početka prodaje knjige pomno je tempiran za 23. travnja, kada obilježavamo Svjetski dan knjige. Tog su datuma 1616. preminula dva najveća svjetska pisca – Cervantes i Shakespeare, na taj se dan slavi blagdan svetoga Jurja, koji se u Barceloni obilježava kupnjom knjiga i ruža, a u Gradu od pare jedan od likova upravo je i Miguel de Cervantes. Uronite posljednji put u fantastični svijet gotičkog romana i Zafonove Barcelone kupnjom ove zbirke priča u knjižari Fraktura ili online narudžbom.

Izvori:

  • Fraktura
  • Carlos Ruiz Zafon, Sjena vjetra, Fraktura, Zagreb 2006.
  • FOTO: Pixabay

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori