fbpx

Gradsko dramsko kazalište ‘Gavella’: Na daskama koje život znače

Gradsko dramsko kazalište ‘Gavella’: Na daskama koje život znače

Gradsko dramsko kazalište ‘Gavella’ osnovano je 29. svibnja 1953. godine. Ime kazališta izmijenjeno je nekoliko puta, pa je tako prvotno osnovano kao Zagrebačko dramsko kazalište (ZDK). Godine 1970. preimenovano je u Dramsko kazalište ‘Gavella‘, a ime pod kojim ga danas poznajemo kazalište nosi od 1992. godine. 

Mladi glumci, revoltirani tradicionalizmom Hrvatskog narodnog kazališta, odlučili su publici ponuditi drugačiji repertoar. Ta je skupina pobunjenika na čijem se čelu nalazio dr. Branko Gavella preuzela zgradu Malog kazališta u Frankopanskoj 10, koja je u to vrijeme služila kao područna pozornica HNK-a. Kako je zgrada tada bila u procesu obnove, prva je kazališna predstava izvedena u Subotici.

Vrata otvorila Krležina Golgota

Svoja je vrata kazalište otvorilo publici 30. listopada 1953. godine, uprizorivši dramu Golgota Miroslava Krleže.

 Na Gavellinim su se daskama tijekom više od pola stoljeća izmjenjivale razne glumačke postave, uprizoreni su razni kazališni komadi, kako hrvatskih tako i stranih autora. Tako su gledatelji uživali u izvedbama koje su temeljene na tekstovima autora poput Bakmaza, Brešana, Lade Kaštelan, Paljetka i drugih. Njihove su se izvedbe našle na istim daskama uz bok s izvedbama dramskih velikana poput Držića, Krleže, Gogolja, Strindberga, Brechta, Becketta, Straussa i Marbera. Kazalište Gavella njeguje dramski repertoar koji se temelji na načelima kolektivne glume i umjetničkog optimizma koje je kazalištu usadio dr. Branko Gavella.

Kazalište Gavella tako svojim gledateljima pruža širok spektar kazališnih predstava, vraća se djelima prošlih vremena koje izvodi u novom ruhu, ali prati i tokove suvremenih hrvatskih i stranih autora.

Neka nova vremena

Unatrag nekoliko mjeseci, Gavella je svojoj publici ponudila brojne hvalevrijedne izvedbe. Valja spomenuti Marinkovićeva Kiklopa u dramatizaciji i režiji Saše Anočića, sliku svevremenskih moralnih previranja koja nastaje na razmeđu scenskog šarenila i tihog ali intenzivnog nastupa jednog pojedinca.

Među publikom je također odjeknula adaptacija romana Hotel Zagorje Ivane Bodrožić koju potpisuju Anica Tomić i Jelena Kovačić. Njihov emocionalno razoran kazališni komad pogađa ravno u srce, progovara o potresnoj prošlosti koja nikada neće nestati te je važan simbol neslomljiva ženskog duha.

Na Gavellinim su daskama također nakon 90 godina oživjeli i Krležini Gospoda Glembajevi u režiji Miroslava Međimoreca. Ljubitelji književnih klasika tako su imali priliku ponovno zaviriti u život jedne agramerske obitelji.

Gavelline večeri

U kazalištu se od 1973. godine u čast i na spomen dr. Branka Gavelle održavaju Gavelline večeri. Do 1991. godine održane su 19 puta, nakon čega su zbog ratnih okolnosti ugašene. No 2005. godine, ponovno je zaživio koncept festivala na kojem publika može uživati u predstavama hrvatskih gradskih i nacionalnih kazališta, kao i produkcijama drugih kazališnih zajednica. Tijekom svoga djelovanja, kazalište Gavella uprizorilo je više od 330 premijera te danas uživa ugled kao jedno od vrsnih i postojanih kazališta u Zagrebu i Hrvatskoj.

Sanjam(o) predstavu

Ususret 67. godišnjici osnivanja kazališta, Gavella ove godine dan osnutaka obilježava projektom Sanjam(o) predstavu pod vodstvom Filipa Šovagovića. Ovaj projekt publici pruža mogućnost da sudjeluje u stvaranju materijala koje će kazalište prikazivati na društvenim mrežama. Kako je zgrada kazališta u potresu pretrpjela veliku štetu, ljubitelji kazališnih predstava moći će uživati u glumačkim scenama virtualno dok se ne stvore uvjeti i za izvedbe uživo.    

Izvor fotografije: Facebook

Marta Vučković

Apsolventica anglistike i germanistike. Čitam, promatram, prevodim, ne nužno tim slijedom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *