Gretta: Ljubav prema glazbi prisutna je kao i prvoga dana

Gretta: Ljubav prema glazbi prisutna je kao i prvoga dana

Zagrebački alter – rock band Gretta osnovan je u proljeće 2004. godine i već je prvim nastupima skrenuo pažnju na sebe. Gdje je bend 16 godina kasnije, kako funkcionira u doba korone i kako će svirati ako se situacija ne smiri, za Beli Zagreb Grad otkriva Chubi.

U jednom intervjuu ste rekli kako je sve krenulo nevino i iz ljubavi prema glazbi u mladenačkoj dobi, čak i prije Grette. Gdje su članovi benda svirali prije nego što se oformio bend u sadašnjom sastavu 2010. godine? Možete li našim čitateljima otkriti kako je došlo do naziva benda – zašto baš Gretta?

Ta ljubav prema glazbi je još uvijek prisutna kao i prvoga dana tako da nas sve to i dalje veseli i drži. Krenulo je u srednjoj školi s ekipom koja je bila u bendovima više zbog toga jer je bilo kul, a ne zato što to u stvari vole ili je netko u tome stvarno dobar. Bio si zanimljiv curama i bio si faca, vremenom se to iskristaliziralo te su oni koji su bili unutra ostali u glazbi. Bendovi su mijenjali imena, članove, sve dok se jednog lijepog dana nisu posložili planeti.

Gretta je zato jer nam je to bilo kul i još uvijek je.

Vrlo često znamo otići na koncerte van naše zemlje vidjeti band koji nas je zaintrigirao, rekli ste. Kada ste zadnji put otišli na jedan takav koncert i koji vas je bend toliko zaintrigirao?

Zadnji koncert na kojem smo bili su Editorsi koji su nas zaintrigirali davno prije jer smo bili već na njihovih 10 koncerata.

Kada biste imali priliku snimiti duet s nekim s naše estrade, s kim biste ga voljeli snimiti?

Snimili smo do sada dva dueta. Došli su nekako spontano nakon što smo pjesmu i dovršili, ali nam je falilo nešto pa smo se odlučili na duet i ispalo je pun pogodak. Ima puno naših glazbenika s kojima bismo voljeli surađivati. Ne bih sad baš nekog izdvojio, ali definitivno smo uvijek bili otvoreni za to ako ima smisla.

Malena, pjesma koju ste snimili u prvom duetu sa ženskim vokalom (Martinom Geber) definitivno je jedna od vaših najslušanijih pjesama. Mislite li da će duet s Tarom Rosandić imati sudbinu Malene? Općenito znamo da naša publika voli lepršave hitove snimljene u duetu – mislite li da je to dobitna kombinacija za hit?

Pjesma Voli Me s Tarom Rosandić možda nije doživjela uspjeh kao Malena, ali je super prihvaćena, kako na radiju tako i na koncertima. Najdraže nam je od svega da smo s našom dragom prijateljicom, koja se pojavila u nekoliko naših spotova, snimili i pjesmu jer smo znali da super pjeva uz to što je genijalna glumica. Volimo Taru, eto. I Geby isto. 🙂 Je li to dobitna kombinacija za hit, hm, ne znam.

Osvojili ste Porin, pobijedili na Karlovačko RockOff festivalu, dva ste puta nastupili u zagrebačkom Domu sportova i održali prvi regionalni silent koncert. Što vam je od svega najviše značilo i zašto?

Sve je to super i kad se osvrneš sve te stvari ti puno znače i drago ti je da si to uspio ostvariti, da imaš neki povratni feedback svega što si napravio i da si na kraju uspio i napraviti ono što ti je započelo kao neka ideja u glavi. Sve nam je značilo, sve na svoj način, jedno je utjecalo na drugo, pa na treće pa na …

Veseli li vas jednako svirati u nekom manjem klubu ili svirati pred prepunim Domom sportova?

Oboje ima svojih čari, svoje pluseve i minuse i uživamo u obje situacije. Osobno mi je draži manji klub jer je sve intimnije i iskrenije, odnosno takav je doživljaj, krv i znoj. 🙂

Poznato je kako vam u medijskoj promociji pomažu Spona i Aquarius Records, koncerte sami dogovate, a menadžer vam niti ne treba. Kako koordinirate sve takve aktivnosti i gaže? Jeste li podijelili poslove unutar benda ili netko ipak malo više povuče?

Uspjeli smo sve nekako podijeliti unutar benda s tendencijom uskakanja u tuđe obveze ako netko baš ne može jer je možda mamuran ili ima neodgodivih obveza pa netko drugi uskoči. Sa Sponom i Aquariusom smo također već uvježbani i tu ide sve po špagi. Ako netko povuče više taj je onda nagrađen – i to dobro. 🙂

Početkom srpnja napisali ste kako je (ovim svijetom vladaju) Kreteni sasvim prigodna pjesma. Vrlo je jasno na što ste aludirali, ali – biste li nam mogli reći malo više o tome na koji način se mi kao pojedinci možemo izboriti za malo bolje društvo nego ovo kakvo smo sad?

Svaki pojedinac ima svoje mišljenje i svoje ciljeve. Svatko ima svoj život i svoje prioritete. Svatko ima svojih 5 minuta. Svatko bi trebao izjasniti svoje stavove i odabire kada se to od njega očekuje. Ne dijele svi naše mišljenje, ali mislimo da nas ima više nego što mislimo, barem se nadamo.

Krajem svibnja ove godine snimili ste pjesmu Samo da ne potraje. Kako ste se vi kao bend prilagodili na novu situaciju? Kako će izgledati vaš rad u slučaju da potraje situacija u kojoj se nalazimo?

Vjerojatno kao i većina bendova i glazbenika radimo na novom materijalu. Ova situacija se poklopila s našim planiranim odmorom tako da za sada ide sve po planu, ako potraje, a samo da ne potraje, onda ćemo razmišljati kako dalje. Ako se situacija s virusom nastavi nadamo se da ćemo se nekako svi prilagoditi tome te da će koncerti biti realnost u nekom prihvatljivom obliku za sve.

Tri brzopotezna:

Posljednja pjesma koju ste posljednju slušali:

Muse Unintende.

Pjesma za koju biste voljeli da je vaša:

Iima ih puno, jedna od novijih je Iskra od Urban & 4.

Pjesma koju bend najviše voli izvoditi:

Ona koju smo zadnju napravili (u pravilu).

FOTO: Julien Duval (Ustupio bend Gretta)

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori