Grički top: Pucanj zbog kojeg Zagreb nikada nije pao pod vlast Osmanlija

Grički top: Pucanj zbog kojeg Zagreb nikada nije pao pod vlast Osmanlija

Grički top poznata je zagrebačka znamenitost koja svakog dana svojem pucnjem u podne iznenađuje turiste i posjetitelje Zagreba koji nisu upoznati s njegovom funkcijom i legendom vezanom uz njega.

Iako je prvotno bio smješten u zgradi Hidrometeorološkog zavoda, danas se nalazi na Gornjem gradu u kuli Lotrščak.

Legenda o Gričkom topu

Legenda o Gričkom topu i još dvadeset drugih poznatih hrvatskih legendi mogu se pronaći u knjizi Dubravka Horvatića “Grički top”.

Legenda datira iz razdoblja 16. stoljeća za vrijeme turskih provala u Hrvatsku. Nakon što je tadašnji sultanov namjesnik u Bosni Hasan-paša Predojević prijevarom osvojio Bihać, namjeravao je osvojiti i Sisak. Osmanska vojska pustošila je hrvatske krajeve, pljačkala, ubijala i odvodila hrvatsko stanovništvo u roblje. Gledajući nedaće koje su zadesile hrvatska sela, Zagrepčani su očajavali jer nisu posjedovali top koji bi mogao pogoditi neprijateljsku vojsku s druge strane Save. Hasan-paša Predojević planirao je napad na Zagreb, bezbrižno uživajući u šatoru nedaleko od grada. U strahu od napada, Zagrepčani su nabavljali oružje iz Beča kako bi se mogli obraniti te su dopremili top kojeg su usmjerili prema osmanskim šatorima.

Jednog dana dok su Turci odmarali u svojim šatorima, začuo se gromoglasan pucanj koji je odnio pijetla kojeg se paša spremao pojesti, srušio šatore i Turke koji su se zbog straha dali u bijeg.

Dugo vremena Zagrepčani nisu bili svjesni koliku je snagu imao Grički top i kakve je posljedice zadao turskoj vojsci

Detalje su saznali od turskih zarobljenika nakon bitke kod Siska 1593. Uplašeni novim oružjem, Turci su bježali što dalje od Siska i Zagreba. Pobjedom hrvatske vojske u bitci kod Siska prekinuta su sva daljnja turska osvajanja, a Zagreb nikada nije pao pod vlast Osmanlija.

Kako bi pobjeda nad turskom vojskom ostala zapamćena, Grički top od 1. siječnja 1877. svakoga dana u podne podsjeća Zagrepčane na svoj prvi pucanj kojim je spasio Zagreb od osmanskih osvajanja.

Do sada je promijenjeno pet topova, a današnji top koji je bezopasan za ljude Zagreb je dobio kao dar za Univerzijadu 1987.

Za vrijeme Prvog svjetskog rata top je mirovao sve do 1928. kada je ponovno stavljen u funkciju, a 28. ožujka 2020. prvi je put nakon Prvog svjetskog rata prestao pucati zbog posljedica razornog potresa koji je zadesio Zagreb. Na sreću svih Zagrepčana kojima je nedostajao ovakav način označavanja podneva, Grički top ponovno je počeo pucati u podne 11. svibnja 2020.

Izvori:

  • Dubravko Horvatić: Grički top. Mladost. 1990. Zagreb.
  • FOTO: Iva Buha/Beli Zagreb Grad
  • Wikipedia

Iva

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori