Gundulićeva ulica oduvijek je bila glazbena ulica

Gundulićeva ulica oduvijek je bila glazbena ulica

Preseljenje kultne prodavaonice ploča Jugoton / Croatia Records iz Bogovićeve ulice u Gundulićevu 3 očito je bilo sudbinski predodređeno.

Naime, izvadak iz Jutarnjeg lista objavljen 28. studenog 1928. godine svjedoči o tome da je Gundulićeva ulica bila oduvijek ulica u kojoj su se prodavali gramofoni i gramofonske ploče. Kako je navedeno u članku, u kući broj 5 bila je tvrtka Beyer.

“To je oficijelna prodaja najbolje gramofonske marke His Master Voice. Valja priznati da tuj vlada potpuni sklad: otmjena marka, otmjene prostorije, gdje je sve lako praktički organizovano, da si svatko može nabaviti najbolji gramofonski aparat i glasovite ploče. Uvedeni sistem na otplatu, pruža kupcu velike olakšice”, stoji nadalje u članku.

Jutarnji list, 28.11.1928.
Izvadak iz Jutarnjeg lista objavljen 28. studenog 1928. godine. Izvor: Croatia Records PROMO

Na kućnom broju 8 bila je firma S. AD. Engl. zastupnici mnogih svjetski poznatih brandova, a prodavali su gramofone i ploče marke ColumbiaKako u svakom članku piše da se gramofoni i ploče mogu kupiti uz dugoročnu otplatu, lako je pretpostaviti da su vinili u to doba bili poprilično skup i luksuzan proizvod. 

Kao i danas važna je bila i činjenica što je upravo u istoj ulici i zgrada Hrvatskog glazbenog zavoda koja se u Gundulićevu preselila 1876. godine, a otvorena je svečanim koncertom 4. prosinca iste godine. Zanimljivo je da je tada bila na kućnom broju 1000.

 FOTO: Croatia Records PROMO

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 30.000 zaljubljenika u grad.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori