fbpx

Halo, halo! Ovdje Radio Zagreb! – Početak radijskog programa u Hrvatskoj

Halo, halo! Ovdje Radio Zagreb! – Početak radijskog programa u Hrvatskoj

Radijski program u Hrvatskoj, kao prvi u ovom dijelu Europe, počeo se emitirati 15. svibnja 1926. godine iz kuće na Trgu sv. Marka broj 9. Kada je radio stanica započela s emitiranjem, na čitavom području tadašnje države (Kraljevine SHS) bilo je svega 290 pretplatnika.

Halo, halo! Ovdje Radio Zagreb!

Prve su to riječi koje je u eter izgovorila spikerica Božena Begović. Program je počeo u 20:30 sati emitiranjem hrvatske himne, koju je na glasoviru odsvirao Krsto Odak, a nakon najave slijedio je govor ravnatelja dr. Ive Sterna.

Te su večeri slušatelji mogli čuti službeni bilten, klasičnu glazbu i na kraju 15-minutne novosti. Prva javljanja s mjesta događaja počela su u jesen, a prva izvješća s otvorenog prostora bila su u studenom pri otkrivanju spomenika J. J. Strossmayeru.

Oton Kučera na čelu Radio kluba Zagreb

Temelje radio postaja postavila je skupina uglednih intelektualaca i poslovnih ljudi, koja je u ožujku 1924. godine osnovala Radio klub Zagreb. Na čelu kluba bio je astronom i fizičar Oton Kučera. Nakon dvogodišnjih napora, članovi Radio kluba uspjeli su pribaviti koncesiju i druge državne dozvole te utemeljiti Radio stanicu Zagreb, koja je prvotno bila u vlasništvu dioničkog društva, a tek je kasnije nacionalizirana.

Trideset godina kasnije, emitiran je i prvi televizijski program

Trideset godina kasnije, 1956. godine, istog datuma kada je s radom započeo Radio Zagreb, emitiran je i prvi televizijski program. Televizijska slika stigla je iz Beča preko Graza i Slovenije zahvaljujući odašiljaču smještenom na Tomislavovu domu na Medvednici.

U početku se prikazivao program talijanske postaje RAI 1, a emitiranje eksperimentalnoga programa Televizije Zagreb započelo je iste godine iz studija u Jurišićevoj ulici. Prvi TV prijenos uživo pratio je otvorenje Zagrebačkog velesajma u rujnu iste godine.

Izvor: Povijest.hr

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 20.000 zaljubljenika u grad.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *