Helga Vlahović Brnobić: Legendarna voditeljica i spikerica koja nas je osvojila elegancijom, šarmom i profesionalizmom

Helga Vlahović Brnobić: Legendarna voditeljica i spikerica koja nas je osvojila elegancijom, šarmom i profesionalizmom

This is a man’s world, this is a man’s world. But it wouldn’t be nothing, nothing without a woman.

Etta James: It’s A Man’s, Man’s, Man’s World

O ženama koje su pomicale svoje granice, o ženama koje su obilježile hrvatsku povijest, kulturu, umjetnost, književnost, sport, znanost i tehnologiju, saznajte i naučite koji je Ženski trag u povijesti.

U veljači 2012. godine, u šezdeset osmoj godini života, napustila nas je legendarna voditeljica, novinarka, radijska i televizijska spikerica te urednica Hrvatske radiotelevizije Helga Vlahović Brnobić. Ugodan glas, prepoznatljiv osmijeh i vedar duh omogućili su joj da se ureže u sjećanja gledatelja i slušatelja te se upiše u povijest hrvatske televizije i radija.

Jedna je od najznačajnijih medijskih lica hrvatske radiotelevizije, a to potvrđuju i nagrade Večernjakova ruža za televizijsko lice 20. stoljeća, nagrada Gordana Bonetti, HRT-ova nagrada za životno djelo Ivan Šibl i Zlatno odličje Republike Austrije za zasluge u razvijanju kulturnih veza između Hrvatske i Austrije.

Ispunjeno djetinjstvo

Helga Vlahović rođena je 1945. godine u Zagrebu. Otac joj je bio Mađar, violinist, a majka Austrijanka, glumica i pjevačica. Kao dijete često je putovala jer je obitelj pratila oca na gažama. Tako je upoznala djecu diplomata i naučila engleski jezik.

U rodnom Zagrebu pohađala je gimnaziju, a u glazbenoj školi učila je svirati violinu. Željela je upisati medicinu, no planovi joj se mijenjaju pred kraj gimnazijskog obrazovanja, kada joj umire otac. Zbog financijskih poteškoća upisala je manje zahtjevan studij njemačkog jezika i povijesti umjetnosti na zagrebačkom Filozofskom fakultetu.

Preko radija do televizije

U svijet radija Helga je zakoračila 1964. godine, prošavši zahtjevnu audiciju. U programu Radio Sljemena najavljivala je emisiju Stari zagrebački vidici, a njen glas mogao se čuti i na Radio Zagrebu gdje je radila kao spikerica.

No, Helgini talenti otvorili su joj vrata televizije. Znala je pjevati, plesati, govorila je nekoliko stranih jezika. Prvi je televizijski posao dobila kao najavljivačica Velesajamskog biroa, a od 1966. godine vodila je razne zabavno-glazbene emisije, kao što je TV Magazin. Voditeljski mentori bili su joj poznata televizijska imena, među njima i Gordana Bonetti, Velimir Đuretić, Nada Agbaba i Oliver Mlakar.

Osim ugodnog glasa, krasio ju je i pjevački te plesački talent

Godine 1968. vješto je vodila prijenos Međunarodnog festivala glazbe u Sopotu u Poljskoj, a 1971. godine glazbeni festival u Scheveningenu.

Sedamdesetih godina bila je voditeljica jutarnje emisije Jugoslavijo, dobar dan, zatim glazbene emisije Svjetla pozornice, a u razdoblju od 1978. do 1980. godine organizirala je Jadranske susrete, hrvatsku verziju emisije Igre bez granica. U televizijskim magazinima Antona Martija, osim njenog voditeljskog talenata, gledatelji su svjedočili i njenom pjevačkom i plesačkom umijeću.

Sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća vodila je emisije Beč pozdravlja Zagreb, Zagreb pozdravlja Beč i Dubrovnik-Stuttgart. To su bile glazbene i putopisne emisije namijenjene jugoslavenskim gastarbajterima.

Informativni program, prijenosi i edukativne emisije

Godine 1990. zajedno s Oliverom Mlakarom vodila je Euroviziju koja se održavala u Zagrebu, nakon pobjede grupe Riva 1989. godine na Euroviziji u Švicarskoj, gdje su predstavljali Jugoslaviju s pjesmom Rock me.

Vrijeme Domovinskog rata Helga je provela radeći informativne emisije vezane uz tijek rata te je bila na mjestu glavnog TV-voditelja ratnog informativnog programa.

Godine 1996. vodila je vlastitu emisiju o zdravlju i medicini Govorimo o zdravlju, sve do umirovljenja 2006. godine. Navedimo još da je vodila manifestaciju Đakovački vezovi, Vinkovačke jeseni, a preko trideset godina komentirala je Novogodišnji koncert Bečke filharmonije.

Helgin trag u povijesti

Helga nas je prerano napustila u veljači 2012. godine, izgubivši bitku s teškom bolešću.

Njen trud, rad i talent ovjekovječeni su brojnim nagradama. Dobitnica je Večernjakove ruže za televizijsko lice 20. stoljeća i nagrade Gordana Bonetti. Godine 2004. primila je HRT-ovu nagrada za životno djelo Ivan Šibl, a 2009. uručeno joj je Zlatno odličje Republike Austrije za zasluge u razvijanju kulturnih veza između Hrvatske i Austrije.

Ugodan glas, dobra dikcija, vedar duh, karizma, ljepota, predanost poslu, profesionalizam i marljivost učinili su je jednom od najznačajnijih medijskih lica u povijesti hrvatske radiotelevizije.

Izvori

  • Naslovna foto: Youtube PrtSc

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori