Hiljson Mandela objavio prvi solo album: ‘Ovo je oda trap-u, glazbenom pravcu koji me spasio’

Hiljson Mandela objavio prvi solo album: ‘Ovo je oda trap-u, glazbenom pravcu koji me spasio’

Nakon tjedana intenzivnog najavljivanja te otkrivanja pojedinih detalja, Hiljson Mandela, član utjecajnog trap kolektiva KUKU$ te jedan od pionira ovog žanra u Hrvatskoj, objavio je iščekivani prvi solo album “Mandela Effect”.

U manje od 24 sata od objave, album je poharao streaming liste u Hrvatskoj

Jedno od najiščekivanijih domaćih trap izdanja ove godine dostupno je na svim streaming servisima i donosi moćnu trap kolekciju od dvanaest pjesamas jakim popisom gostiju, kojeg čine Rasta, z++, Palac i Grše

Album “Mandela Effect” rezultat je intenzivnog rada u posljednje tri godine te deseterostruko više demo pjesama, od kojih je, kako otkriva, na kraju odustao te zatim u šest mjeseci stvorio ovo izdanje: “Krenuo sam od nule i satkao dušu novog, po mojem skromnom mišljenju, izuzetno kvalitetnog albuma. Drago mi je da smo kroz labirinte svijesti uspjeli iskristalizirati obrise ovog izdanja, kojeg su gosti i suradnici upotpunili, a producent cijelog albuma Mihovil Šoštarić “Lockroom” utjelovio” otkriva Hiljson.

Suradnje s vodećim regionalnim glazbenim imenima oduševile fanove

Prva pjesma nastala za album je “Još ovu noć“, u kojoj je gost z++ te se upravo ona nametnula i kao prvi singl albuma: “Već duže vrijeme htio sam raditi s njim, dijelimo iste stavove kada je u pitanju kvaliteta glazbe i zato mi je drago da smo uspjeli ostvariti ovu suradnju” pojašnjava.

Singl je popraćen i videospotom, premijerno predstavljenim na Hiljsonovom YouTube kanalu, a za koji su zaslužni redatelji Luka Matković i Ana Cindrić te vizualni umjetnici Danilo Šteher (vizualni efekti) i blck.xcvi (tipografija i dizajn).

Uz z++, Hiljsonu su se na albumu pridružila još nekolicina glazbenih imena čiji rad iznimno cijeni. Već na prvi pogled popisa pjesama svakako se ističe suradnja s Rastom, regionalnom glazbenom zvijezdom, u pjesmi “McLaren“. Svoj doprinos albumu dali su i sve zamjećeniji reperi nove generacije i miljenici publike – Grše, koji je svojim prošlogodišnjim albumom pomeo streaming servise te Palac, koji je sa svega dvije pjesme postao jedno od omiljenih underground imena ovog žanra. 

S ukupno dvanaest pjesama, album započinje snažnim trap bangerima, a zatim postepeno prelazi u mirniji ritam te donosi pjesme intimnije atmosfere, među kojima Hiljson posebno ističe upravo one koje zatvaraju izdanje. Riječ je o “Sam u mraku” i “Vrag na violini“, pjesmama u kojima progovora o mentalnom zdravlju i vlastitom suočavanju s depresijom, sa željom da ta tema bude što manje stigmatizirana te da mlađe generacije prepoznaju kako nisu usamljene u tome i potraže pomoć svojih najbližih, kao i stručnu pomoć.

Album je poharao streaming liste u Hrvatskoj u manje od 24 sata od objave

Da je publika s velikim nestrpljenjem iščekivala objavu ovog izdanja jasno pokazuju i prve streaming brojke – u manje od 24 sata od objave, album “Mandela Effect” dosegnuo je #1 na Deezer listi najslušanijih albuma u Hrvatskoj, dok su pjesme “Gori sve” i “McLaren” na istoj platformi ušle i u domaću dnevnu listu Deezer Top 100 najslušanijih pjesama.

Također, ni popularni YouTube Trending chart nije ostao bez Hiljsona Mandele – čak tri pjesme se na toj platformi trenutno nalaze u Top 30 YouTube Trending liste u kategoriji “Music”

Oda trap-u, žanru koji ga je spasio

Uz prepoznatljivi beskompromisni izričaj Hiljsona Mandele, album ističe i njegova snažna produkcija. Za to je zaslužan producent Mihovil Šoštarić “Lockroom”, koji se prethodno istaknuo u produkciji Gršinih hitova “Highlife” i “Mamba”, gdje su oba singla dosegnula istaknuti Billboard Croatia Songs chart. Suradnja s njim za Hiljsona je predstavila logičan odabir te inspirativan korak: “Lockroom je donio neka nova rješenja i s njim se sve posložilo, a ja sam se nakon mjeseci frustracija konačno dobro osjećao oko svega” ističe Hiljson.

Da ‘trap nije umro’ jasno poručuje pjesma koja otvara “Mandela Effect” i naglašava snagu koji ovaj žanr ima ne samo u svijetu već i u Hrvatskoj. Kao jedan od onih koji je dio ovog pravca od samih početaka, Hiljson Mandela ovim je albumom htio odati i počast žanru koji mu je obilježio život. “Nekada sam mislio da moj album prvijenac nikada neće ni ugledati svjetlo dana, pa sam počeo vjerovati u taj “Mandela Effect” kao u neki ispričani mit – o nekoj boljoj, pravoj i do sada ne postojećoj glazbi, svojevrsnoj odi trap-u, glazbenom pravcu koji me spasio i doveo od spavanja u prašnjavoj garaži do stranih i domaćih top ljestvica” zaključuje.

Album “Mandela Effect” objavljen je 16. svibnja te je dostupan na svim glazbenim streaming platformama.

Zahvaljujući publici, njegov prvi solo album “Mandela Effect” je kroz 24 sata od objave:

  • najslušaniji album u Hrvatskoj na Deezeru (i jedini domaći album u Top 15 Most Streamed Albums charta)
  • sve pjesme ušle u Deezer Top 100 Chart – dnevnu top-listu najslušanijih pjesama
  • jedini je hrvatski izvođač koji se s čak tri pjesme nalazi na YouTube Trending listi u kategoriji “Glazba”

FOTO: Luka Matković; Mandela Effect

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori