Hrvatska premijera dokumentarnog filma ‘Tvornice radnicima’ danas na Motovun Film Festivalu

Hrvatska premijera dokumentarnog filma ‘Tvornice radnicima’ danas na Motovun Film Festivalu

Nakon svjetske premijere u lipnju ove godine, u Međunarodnom natjecateljskom programu Sheffield DocFesta, dugometražni dokumentarni film Srđana Kovačevića Tvornice radnicima imat će hrvatsku premijeru na Motovun Film Festivalu. Film je selektiran u glavnom natjecateljskom programu, a projekcija je planirana za danas, 29. srpnja u 21:15 sati.

Može li ideja tvornice radnicima opstati ili je to samo utopijski san?

Projekcija na najpoznatijem filmskom brdu neće biti jedina prilika za vidjeti film ovoga ljeta. Tvornice radnicima bit će prikazan i na skorašnjem Sarajevo Film Festivalu te krajem kolovoza u programu Liburnia Film Festivalu, na opatijskoj pozornici.

Film govori o događaju vezanom uz okupaciju Tvornice alatnih strojeva ITAS u Ivancu 2005. godine. To je isprva izgledalo kao jedinstveni primjer radničkog preuzimanja u postsocijalističkoj Europi. No, deset godina nakon revolucionarne prekretnice, pobunjeni radnici nalaze se pred izazovima kako se spasiti od rastućeg kapitalističkog utjecaja i spriječiti gašenje proizvodnje.

Prateći priču iznutra, redatelj Srđan Kovačević ulazi u kovitlajući radnički otpor kojim pokušavaju održati viziju kolektiva na životu, postavljajući u središte izvorno pitanje: može li ideja ‘tvornice radnicama’ opstati ili je to još jedan utopijski san?

Tvornice radnicima želi pokazati složenost kapitalističke ekonomije, koja određuje alternativne organizacijske modele mnogo više nego što je to romantizirana perspektiva spremna priznati.

Srđan Kovačević, autor filma

Film je nastao u produkciji kuće Fade In, a producirali su ga Sabina Krešić i Luka Venturin. Srđan Kovačević film je i montirao, uz Damira Čučića i Ivu Kraljević. Za dizajn i obradu zvuka bio je zadužen Ranko Pauković, a za kolor korekcije Branko Linta i Magdalena Ptiček. Film Tvornice radnicima nastao je uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Zagreba.

FOTO: Dalibor Jakus/PROMO

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori