Hrvatska prizvedba poezije Emily Dickinson: ‘Pismo svijetu’

Hrvatska prizvedba poezije Emily Dickinson: ‘Pismo svijetu’

Premijera će se, u produkciji Kazališne družine Mare, održati u ponedjeljak 11.10. u 20 sati u Zagrebačkom kazalištu lutaka.

Ovo je prvi put da se u Hrvatskoj postavlja kazališni portret jedne od najvećih američkih i svjetskih pjesnikinja. Iako njen opus broji oko 1800 pjesama, za svog života objavila ih je samo 7. Zahvaljujući njenoj mlađoj sestri, posthumno su joj objavljene sve ostale pjesme, što ju je lansiralo u legendu. Predstava je zamišljena kao multimedijalni projekat u kojem se pleše, svira i pjeva u izvedbi tri iznimno darovite i atraktivne glumice: Made Peršić, Natalije Đorđević i Anje Đurinović.U jednoj od uloga pojavlje se i Marija Sekelez, koja je osmislila predstavu, napravila izbor pjesama i režiju. Pjesme je preveo akademik Luko Paljetak. Koreografiju radi Blaženka Kovač Carić, kostime Sandra Dekanića, a glazbu Damir Šimunović.

Emily Dickinson jedna je od najvećih američkih liričarki čiji osebujan izraz svrstavamo već u modernu liriku. Bila je jedna od rijetkih pjesnikinja koje su uspjeleestetski izraziti svu težinu ili breme života, njegove nejednakosti, nedostatka potpunog osjećaja sreće zbog naše nesposobnosti da je zadržimo u tom obliku.

Njen privatni i pjesnički život tako se isprepliće i pretapa da je ona i danas upravo neodoljivo intrigantna.Stvara se dojam da je pjesme pisala žena ovog, modernog, našeg doba, a upravo u tome i jest sva iluzija i veličina njezina stvaranja.U svojim stihovima ona uporno podsjeća na ono što vrlo dobro znamo i sami – na činjenicu da temeljne vrijednosti (kao što su ljubav, sreća, stapanje duše i tijela)nadilaze kategorije i granice vremena i prostora.

FOTO: KD Mare

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori