Hrvatski prijevod biografije Chrisa Cornella u izdanju Rockmarka

Hrvatski prijevod biografije Chrisa Cornella u izdanju Rockmarka

Hrvatski prijevod biografije Chrisa Cornella, Total F*cking Godhead, u izdanju Rockmarka izašao je kod nas, ali i u svijetu u srpnju. Chris Cornell – jedan je od najboljih i najnadarenijih pjevača i tekstopisaca koji su se ikada pojavili u najtmurnijem kutku Pacifičkog sjeverozapada i koji su oblikovali zvuk i estetiku jedne cijele generacije. Chrisov život u izdanju Rockmarka opisan je na 340 stranica.

Total F*cking Godhead prva je sveobuhvatna knjiga o pokojnom pjevaču koju je napisao glazbeni novinar iz Seattlea Corbin Reiff. Biografija se temelji na riječima onih koji su poznavali i surađivali s Cornellom i riječima samog pokojnog pjevača. Govori o Cornellovu usponu i usponu njegova benda Soundgarden i njegovoj evoluciji iz post-punk undergrounda osamdesetih u člana grunge četvorke iz Seattlea zajedno s Pearl Jamom, Alice In Chains i Nirvanom.

Corbin Reiff – čovjek koji je jedan život i jednu legendu napisao na 340 stranica

Čovjek koji svoju karijeru posveti istraživanju života glazbene legende i uspije je staviti na 340 stranica, svakako zaslužuje nekoliko redova.

Reiff je autor knjige Lighters in the Sky: All-Time Greatest Concerts 1960.-2016. Pisao je za Rolling Stone, Billboard, Pitchfork, Complex, Spin, Uproxx, The Washington Post, The Seattle Weekly i The Seattle Times. U vrijeme kad je saznao za tragičnu smrt Chrisa Cornella, pisao je za Uproxx.

Nikad neću zaboraviti to užasno jutro 18. svibnja 2017. Probudio sam se kratko prije sedam sati i posegnuo za mobitelom. Broj poruka koji je dočekao moje umorne oči dao mi je do znanja da se dogodilo nešto neuobičajeno. Brzo sam ukucao šifru i ostao bez teksta saznavši stravičnu vijest. Chris Cornell je mrtav.

Corbin Reiff (Total F*cking Godhead) – Rockmark, 2020.

Sam Reiff priznaje kako ga je Cornellova smrt potresla kao niti jedna smrt slavne osobe do tada. Priznaje i kako je bio bijesan što postoji cijeli niz biografija Kurtu Cobainu, Nirvani, Pearl Jamu i Alice in Chains, ali niti jedna o Cornellu, a o Soundgardenu samo jedna.

Bio je to podbačaj glazbene pravde, ali u tom trenutku nisam očekivao da ću baš ja biti taj koji e se namjeriti ispraviti tu nepravdu. (…) Tijekom sljedeće tri godine nisam radio gotovo ništa osim razmišljao o Chrisu Cornellu, slušao Chrisa Cornella, čitao o Chrisu Cornellu i razgovarao s ljudima koji su ga poznavali i voljeli.

Corbin Reiff (Total F*cking Godhead) – Rockmark, 2020.

Nije li zanimljivo pratiti tijek misli onih koji se upuste u pothvat pisanja jedne biografije? Pisanja nečeg života? Zamislite samo što to znači pisati biografiju. Proživljavati s drugim ljudima trenutke nečijeg života, ispreplitati se s njihovim emocijama, uploviti u oceane tuge i sreće koja ih veže uz dotične. Gotovo da se niti ne može napisati biografija bez da se na neko vrijeme potpuno odreknemo dijela sebe i postanemo netko drugi. Jer – kako dočarati život koji nije tvoj?

Pažljivo sam pročitao stotine različitih intervjua koje je Chris dao tijekom 30 godina svim fazama svog života. Pročitao sam još na tisuće intervjua s njegovim prijateljima, kolegama iz benda i voljenima kako bih pokušao shvatiti i tog čovjeka i izazove s kojima se suočio tijekom vremena koje je proveo na ovom planetu. Pogledao sam na stotine sati zrnatih snimki s koncerata i poslušao praktički svaku notu glazbe koju je ikad snimio, i to po nekoliko puta. Gradska knjižnica u Seattleu postala mi je drugi dom dok sam kopao po arhivu kako bih pronašao bilo kakav komadić papira koji je sadržavao riječi Chris, Cornell ili Soundgarden.

Corbin Reiff (Total F*cking Godhead) – Rockmark, 2020.

Total F*cking Godhead

Inače, Total F*cking Godhead fraza je povezana s cijelom subkulturom grungea. Ona se upotrebljava za opisivanje koncerta ili iskustva s drogom za koje superlativi ne bi bili dostatni. Osnivač diskografske kiće Sub Pop, Bruce Pavitt skovao je izraz u jednom opisu Soundgardena, a kasnije je tako nazvan i jedan bootleg Nirvane.

Christopher John Boyle

Chris Cornell, odnosno Christopher John Boyle rođen je u krugu vrlo stoičke obitelji, u susjedstvu irskih katolika kao četvrto dijete i najmlađi dječak u velikoj katoličkoj obitelji. Svoje djetinjstvo nekad je znao opisivati kao da je riječ o Huckleberryju Finnu. Njegovo adolescentsko područje kretanja bilo je daleko od onog kojeg opisuje Mark Twain.

Chris je imao brojne prijatelje, ali je također imao određeni afinitet prema samoći. Ako je glazba bila njegova prva ljubav, priroda je bila na visokom drugom mjestu. Odrastao je u obitelji u kojoj ih je otac alkoholičar fizički zlostavljao.

Udarci, kazne i ismijavanje vodili su nas kroz život i oblikovali u problematična bića koja smo postali i odnijeli sa sobom u svijet i u budućnost.

Peter Cornell

Chris Cornell

Teški osjećaji između Chrisa i njegova oca kalcificirali su se tako čvrsto da se Chris nakon rastave roditelja odrekao svog prezimena Boyle i uzeo majčino djevojačko prezime Cornell, kao i njegova braća i sestre. Glazbena prekretnica u njegovu životu događa se u trenutku kada je nastavnica odsvirala glazbenu ljestvicu na klaviru i zatražila od njega da je otpjeva. Škola Krista kralja bila je prvo mjesto gdje je Chris iskusio uzbuđenje pjevanja pred publikom. Kada se nakon nekoliko godina odselio iz majčine kuće, počeo je raditi u restoranu i unajmio je stan s prijateljima. Čak i nakon prvih nekoliko turneja Soundgardena, nisu zarađivali ništa pa je Chris morao krasti namještaj koji u restoranu više nisu trebali.

Uzeo sam stare restoranske stolove i stolce; to su postali moj stol i stolci. Imali su i hrpu vrata pa sam uzeo i vrata; to su mi bila ulazna vrata.

Chris Cornell/Mike Jones

Jedan od onih tipova koji sviraju dok ne padnu mrtvi

Snalaženje na sve moguće načine samo kako bi opstao i živio glazbu, govori ponekad samo za sebe o veličini duha i ljubavi za glazbu koju je Chris imao.

Palo mi je napamet da ne postoji jamstvo da ću kao glazbenik ikada postići bilo kakav financijski uspjeh, no to me nije smetalo. I sjećam se da sam tijekom te vožnje obećao samome sebi da ću, bez obzira što se dogodilo po pitanju uspjeha, uvijek biti jedan od onih tipova koji sviraju sve dok ne padnu mrtvi.

Chris Cornell/Rolling Stone

A ono što se dogodilo jesu Temple of the Dog, Soundgarden i Audioslave. Dogodila su se i četiri samostalna albuma, Euphoria Morning, Carry On, Scream i Higher Truth, te live album Songbook. Bio je nominiran za Golden Globe Award nagradu za pjesmu The Keeper koja se pojavljuje u filmu Machine Gun Preacher. Bio je i koscenarist te izvođač glavne pjesme za James Bond film Casino Royale, You Know My Name. Čitatelji glazbenog časopisa Guitar World su ga proglasili najvećim rock pjevačem, nalazi se na četvrtom mjestu “Heavy Metals najboljih 100 vokala svih vremena” prema časopisu Hit Parader, na devetom mjestu “Najboljih frontman-a svih vremena” prema časopisu Rolling Stone te na dvanaestom mjestu MTV ljestvice “22 najveća glasa glazbe”.

Zvuči oprečno, ali Chrisovo slabo razumijevanje složenog funkcioniranja hvataljke vrata gitare u ranoj fazi zapravo je doprinijelo definiranju jedinstvenog, iskrivljenog stila Soundgardena. Radio je neuobičajene stvari jer nije znao jesu li u redu ili ne.

Corbin Reiff (Total F*cking Godhead) – Rockmark, 2020.

Živio je život do daske

Corbin Reiff zaključuje kako, unatoč tragičnom načinu na koji je život Chris Cornella završio, pogrešno je njegovu priču smatrati tragičnom.

Nadišao je naizgled nepremostive izazove nebrojeno puta u potrazi za snom prevelikim da bi ga se moglo zamisliti. Koristio se alatima koji su mu bili na raspolaganju da bi stvarao glazbu koja je definirala cijelu jednu eru i kojoj su se mnogi okretali u vremenima sumnje i ljubavi.

Corbin Reiff (Total F*cking Godhead) – Rockmark, 2020.

Možete misliti da nešto znate o Chrisu Cornellu, Soundgardenu ili Audioslaveu, ali kada pročitate biografiju Chrisa Cornella u izdanju Rockmarka, shvatit ćete da niste ni blizu onoga što ste mislili da znate.

Cijena knjige iznosi 139 kuna, a može se nabaviti u Rockmarkovoj trgovini ili na njihovom webu.

U izdanju Rockmarka pogledajte i ovo

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori