Hrvatsko katoličko sveučilište: Obljetnica donošenja odluke o osnivanju Sveučilišta

Hrvatsko katoličko sveučilište: Obljetnica donošenja odluke o osnivanju Sveučilišta

Odluka o osnivanju Hrvatskog katoličkog sveučilišta, jednog od najmlađih sveučilišta u Hrvatskoj, donesena je 12. listopada 2004. godine na XXIX. plenarnom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije u Zadru. Zadaća osnivanja povjerena je Zagrebačkoj nadbiskupiji, pod pokroviteljstvom Hrvatske biskupske konferencije.

Sveučilište je utemeljeno 3. lipnja 2006. godine Dekretom o osnivanju Hrvatskog katoličkog sveučilišta sa sjedištem u Zagrebu kardinala Josipa Bozanića. U nastavku Vam donosimo pregled dosadašnjeg rada Sveučilišta, koje studijske programe i studentske aktivnosti nudi te koju misiju i vrijednosti promiče.

Razdoblje osnivanja (2004.-2010. godine)

Nakon odluke o osnivanju katoličkog sveučilišta u Zagrebu 2004. godine, kardinal Bozanić početkom 2005. godine imenuje peteročlano Povjerenstvo za osnivanje katoličkog sveučilišta u Zagrebu, čija je zadaća bila da pripremi i osnuje Sveučilište. Povjerenstvo je svoj zadatak završilo 3. lipnja 2006. godine kada kardinal Josip Bozanić Dekretom o osnivanju Hrvatskoga katoličkog sveučilišta sa sjedištem u Zagrebu i Instrukcijom za osnivanje Hrvatskog katoličkog sveučilišta utemeljuje Hrvatsko katoličko sveučilište.

Ovo Sveučilište potrebno je cijeloj, a posebno našoj Crkvi u hrvatskome narodu, radi rasta i razvijanja kršćanske kulture i ljudskog napretka. Uvjeren sam da će Hrvatsko katoličko sveučilište biti most susreta s drugim kulturama i civilizacijama.

Kardinal Josip Bozanić o Hrvatskom katoličkom sveučilištu, “Hrvatsko katoličko sveučilište”, Zagrebačka nadbiskupija.hr, pristup 11.10.2020.

Prostor novog Sveučilišta dogovoren je 6. lipnja 2006. godine kada je potpisan sporazum o zamjeni nekretnina između Zagrebačke nadbiskupije i Vlade Republike Hrvatske. Njime je Zagrebačka nadbiskupija dobila u posjed prostor i zgrade bivše vojarne na Črnomercu.

Sveučilište se nalazi na adresi Ilica 242 (ulaz iz Domobranske ulice), foto: facebook.com/unicath.hr

Privremenim rektorom imenovan je mons. dr. sc. Ivan Šaško, profesor Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

U srpnju 2008. godine Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa Sveučilištu izdaje dopusnice za izvođenje studija psihologije, povijesti i sociologije.

Prva akademska godina na Hrvatskom katoličkom sveučilištu započela je 2010./2011. godine. Tada je upisano četrdeset studenata prve godine preddiplomskog studija povijesti. U akademskoj godini 2012./2013. nastavu započinju prvi studenti preddiplomskog studija psihologije i sociologije.

U rujnu 2011. godine novim privremenim rektorom imenovan je prof. dr. sc. Željko Tanjić, koji je i sadašnji rektor Sveučilišta.

Pregled rada od prve akademske godine do danas

U akademskoj godini 2013./2014. upisuje se prvi studenti diplomskog sveučilišnog studija povijesti.

Sredinom 2014. godine Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta izdalo je Sveučilištu Dopusnicu za obavljanje znanstvene djelatnosti u znanstvenom području društvenih i humanističkih znanosti. Godinu dana nakon navedeno Ministarstvo Sveučilištu je izdalo Dopusnice za izvođenje preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija komunikologije, a prvi studenti preddiplomskog studija komunikologije nastavu su započeli u akademskoj godini 2015./2016.

Uz dopusnicu za komunikologiju, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta 2015. godine Sveučilištu daje Dopusnicu za obavljanje znanstvene djelatnosti u znanstvenom području biomedicina i zdravstvo te Dopusnice za izvođenje preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija sestrinstvo, čiji su studenti s nastavom započeli u akademskoj godini 2015./2016.

U akademskoj godini 2018./2019. s radom je započeo poslijediplomski sveučilišni studij povijesti i poslijediplomski sveučilišni studij sociologije.

Sveučilišni studiji

Na Hrvatskom katoličkom sveučilištu možete upisati i studirati preddiplomski i diplomski studij povijesti, psihologije, sociologije, komunikologije i sestrinstva, te poslijediplomski sveučilišni studij povijesti i sociologije. Osnovana je i Katedra za teologiju.

foto: facebook.com/unicath.hr/

O radu Hrvatskog katoličkog sveučilišta rektor Tanjić rekao je:

U središte rada Hrvatskog katoličkog sveučilišta stavili smo naše studente i njihovo znanje, ali i odgojnu i duhovnu dimenziju koja je potrebna  za njihovu svakodnevicu i za njihov budući život. Našim studentima želimo prenijeti poruku  da je učenje i znanost bitna, ali da je sveučilište i prostor promišljanja, traženje puta razvoja cjelokupne osobe. U kontekstu hrvatskog obrazovnog sustava i društva općenito naš je cilj ponuditi studentima izvrsnost. Izvrsnost se manifestira kroz naše studijske programe, odnos prema studentima, posvješćivanje primljenog znanja i njegove primjenjivosti u svakodnevnom životu. U tom procesu osobitu pozornost polažemo na objedinjavanje odgojne i obrazovne dimenzije. Naši nastavnici rade u relativno malim grupama, poznaju svoje studente poimence i otvoreni su za suradnju koja često nadilazi samo obrazovnu razinu.

“Riječ rektora”, unicath.hr, pristup 11.10.2020.

Misija i vrijednosti koje Sveučilište promiče

Hrvatsko katoličko sveučilište svoju misiju definira kao trajnu potragu za istinom kroz istraživanja, te očuvanje i prenošenje znanja za dobrobit društva pri čemu osobitu pozornost posvećuju odgoju cjelovite osobe u katoličkoj tradiciji i duhovnosti na temelju Apostolske Konstitucije Ex corde Ecclesiae.

Misija, vizija, vrijednosti i identitet Hrvatskog katoličkog sveučilišta“, unicath.hr, pristup 11.10.2020.

Sukladno tome, Sveučilište promiče određene vrijednosti, a to su razvoj cjelovite osobe, katolički identitet, integritet, postignuća, ulaganja i razboritost.

Aktivnosti studenata na Sveučilištu

Na Sveučilištu su osnovane razne aktivnosti, poput Volonterske skupine studenata HKS-a, sportskih aktivnosti, Pjevačkog zbora studenata HKS-a, studentski list HKS-a Kompas, organiziranje fotografskog natječaja Lux vera i mnoge druge aktivnosti.

Valja izdvojiti i Klubove studenata, Kluba studenata povijesti Hrvatskog katoličkog sveučilišta Homo volans, Klub studenata sociologije Hrvatskog katoličkog sveučilišta Nexus, Klub studenata sestrinstva Hrvatskog katoličkog sveučilišta Nutrix i Klub studenata psihologije Hrvatskog katoličkog sveučilišta Hexis.

foto: facebook.com/unicath.hr/

Tu je i Sveučilišna kapelanija, mjesto susreta, molitve, svetih misa i pobožnosti koje predvodi sveučilišni kapelan vlč. Odilon Singbo.

Hrvatsko katoličko sveučilište omogućava i upis Programa za stjecanje nastavničkih kompetencija.

Stoga, ako Vas zanima studij na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, proučite njihove mrežne stranice i informirajte se o studijskim programima, nastavnicima, znanstvenoj djelatnosti i drugim aktivnostima koje ono nudi.

Raspored pristupanja – pristupni intervjui | Hrvatsko katoličko sveučilište
Sveučilišni moto Lux Vera-Istinsko svjetlo označava istinsku predanost znanosti i traženju istine.

Izvori

unicath.hr

Zagrebačka nadbiskupija.hr

Naslovna foto: zupa-svanastazija.hr

Nikolina Solić

Završila sam diplomski studij povijesti na Hrvatskom katoličkom sveučilištu (usmjerenje Suvremena povijest). Volim istraživati kulturnu, žensku i socijalnu povijest grada Zagreba, kazalište, književnost i gastropovijest. Velik sam obožavetelj vintage odjeće, nakita i starih kuharica.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori